De vuurtoren van Ameland

Door Petra op woensdag 28 mei 2014.

Gaat u deze zomer op vakantie naar Ameland? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan de vuurtoren. Waar u ook gaat op Ameland, de vuurtoren is altijd aanwezig en is nu geopend voor publiek. U treft in de vuurtoren op de verschillende verdiepingen exposities aan en ook vertellen oud vuurtorenwachters hier digitaal hun verhalen. Bovenin de vuurtoren is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

De 55 meter hoge vuurtoren is in 1880 gebouwd  en sinds 2005 niet meer door de kustwacht in gebruik. Niet de vuurtorenwachter hoog in de toren, maar camera’s houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten. De officiële naam van de vuurtoren is Bornrif, de vuurtoren kreeg deze naam pas na de bouw.

De vuurtorenrun

Jaarlijks vindt er een wedstrijd plaats wie het snelst de 236 tellende traptreden van de vuurtorentrap kan beklimmen. Deze vuurtorenrun vindt elk jaar in juli plaats. Het record staat sinds 2011 op 56 seconden. In 2013 werden in de categorie mannen, vrouwen en kinderen alle records verbroken. Zoekt u nog een leuk vakantiehuis voor tijdens de vuurtorenrun? Bekijk hier ons aanbod vakantiehuizen op Ameland

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Bunkers op Terschelling

Door Silke op vrijdag 28 april 2017.
Categorieën:KustLeuke uitjes

Op het Waddeneiland Terschelling werden door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een groot aantal bunkers neergezet. Deze bunkers waren onderdeel van de zogenaamde Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitsers langs een groot deel van de Europese kusten aanlegden.

Lees verder >

Hoeveel wereldwonderen zijn er?

Al 140 jaar voor Christus hadden de oude Grieken de behoefte om de meest opmerkelijke, door de natuur of de mens geconstrueerde gebieden, verschijnselen of bouwwerken te benoemen. Zo ontstond de lijst van Anitpater van Sidon. Hij noemde zeven bouwwerken op waarvan tegenwoordig alleen de Piramide van Cheops nog bestaat.

In de eeuwen erna verschenen verschillende lijstjes van telkens zeven locaties, die in de betreffende tijd als het meest bijzonder werden beschouwd.

Lees verder >

Texels bier proeven

Door Peter op dinsdag 26 augustus 2014.

In de oude melkfabriek van Oudeschild wordt al ruim 15 jaar geen melk meer verwerkt. In het pand wordt sinds 1999 Texel speciaalbier gebrouwen. De 10 soorten bier van de Texelse brouwerij worden tegenwoordig niet alleen op Texel verkocht. In diverse horecagelegenheden en slijterijen in Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht kun je tegenwoordig een Skuumkoppe of Springtij bestellen. 

Lees verder >