Forten in Den Helder

In het uiterste noorden van Noord Holland ligt de Stelling van Den Helder. Deze verzameling van forten en verdedigingswerken werd tussen 1811 en 1813 in opdracht van Napoleon aangelegd. Napoleon beschouwde Den Helder in die tijd als een cruciale havenplaats. In de jaren ervoor bleek dat de Engelsen en Russen regelmatig met succes via de Noordzee aanvallen uitvoerden op de Hollandse kust. Nog in 1799 landde een Engelse invasiemacht iets ten zuiden van Den Helder en wist het& gebied tot aan Schoorl gedurende enkele maanden te bezetten. In minder dan 2 jaar tijd werden – door bijna 2000 Spaanse krijgsgevangenen – een groot aantal vestingwerken rond Den Helder gebouwd. Vanaf dat moment bleek Den Helder een onneembare stad. Zelfs toen Napoleon in 1814 niet meer aan de macht was, werd de stad door de lokale admiraal succesvol verdedigd.

Welke forten kan je gratis bezoeken in Den Helder?

De forten waar je gratis naar binnen kan zijn:

1. Fort Kijkduin in Huisduinen

Dit fort is gebouwd in opdracht van Napoleon in 1811 en ligt in het dorpje Huisduinen. Het fort is ruim opgezet en bood daarom ook onderdak aan 700 soldaten. Naast het fort is er ook het Noordzeeaquarium te bezoeken. Dubbel zo interessant dus!

2. Fort Dirkz Admiraal

Fort Dirkz Admiraal is het middelste fort in de Stelling van Den Helder en was bedoeld om Fort Erfprins en Fort Oostoever te beschermen. Het fort heeft zijn naam te danken aan de voormalige burgemeester van Monnickendam die admiraal werd van de Nederlandse vloot en is erg leuk om te bezoeken!

Er zijn natuurlijk nog veel meer forten in Den Helder, zoals Fort Oostoever, Fort Erfprins, Fort Westoever en het Pantserfort. Wil je eens een kijkje nemen? Boek dan meteen een accommodatie in de buurt van Den Helder!

Bekijk vakantiehuizen

De zekerheid van: