Fotograferen van de zonsondergang

Misschien wel het mooiste plaatje dat u kent… de zon die in de zee ondergaat. Het is telkens een prachtig schouwspel om de kleuren van de lucht te zien veranderen en de zon langzaam in een vuurrode bal te zien veranderen. Bent u binnenkort een paar dagen op vakantie aan de Nederlandse kust? Dan krijgt u met een beetje geluk een aantal kansen op het maken van de mooiste foto van een ondergaande zon in de Noordzee.

Zonsondergang vastleggen

Hoe je de beste foto van de ondergaande zon maakt, is nog niet zo eenvoudig te zeggen. Er is niet een enkele camerainstelling te geven die altijd werkt. Wel geven we u een paar tips hoe u slim kunt omgaan met uw camera en een paar basisregels om u aan vast te houden.

Tips voor mooie foto’s van een zonsondergang

1. Op tijd
Zorg dat u ruim op tijd op de plek bent waar u de ondergaande zon gaat fotograferen. Het uur voor de ondergang zelf wordt het zogenaamde ‘gouden uurtje’ genoemd. De lucht is – zeker in de zomer – gevuld met zacht licht, ideaal voor fotografen.

2. Iedere lens
U kunt in principe iedere lens gebruiken om de ondergaande zon te fotograferen. Met een groothoeklens laat u de kleuren en vormen goed zien. Met een telelens kunt u de zon belangrijker maken of het beeld zo manoeuvreren dat u een schip, mens of kerktoren voor de ondergaande zon zet.

3. Wolken mogen
Het is zeker niet zo dat u de perfecte foto van de ondergaande zon maakt bij een wolkeloze lucht. Als het licht van de zon weerkaatst op de wolken geeft dat een prachtig effect. In de winter – op een stormachtige dag – klaart het weer vaak op net voordat de zon ondergaat. Hét decor voor een spectaculaire foto.

4. Instelling van uw camera
Ze de camera op de AV mode en kies voor een groot diafragma (lage f-waarde) en een lage ISO-waarde en maak een foto. Onthoudt nu de sluitertijd van de gemaakte foto. Zet de camera op M (manueel) en zet nu de sluitertijd, diafragma en ISO-waarde op dezelfde waardes als de vorige foto. Ze de witbalans op Schaduw. Nu worden alle kleuren op de foto een stuk warmer. U kunt de sluitertijd eventueel nog wat korter (= sneller) instellen.

5. Gebruik een statief
Als u een statief gebruikt kun u de beeldstabilisatie van de lens uitschakelen. Dat levert extra scherpte op. Vergeet ook niet om het UV/pola filter van uw lens te halen. Kijk liever niet zelf door de lens. Ook de ondergaande zon is nog fel!

De zekerheid van: