'Fruits de mer' in Nederland

Ben jij ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? Zeevruchten (in het Frans ‘’Fruits de mer’’) gelden in veel Zuid Europese landen als een ware lekkernij. Garnalen, scampi, kaviaar, sint-jakobsschelpen en kreeft worden in gerechten verwerkt of samen met oesters en mosselen op een plateau met ijs opgediend.

Schaaldieren op de Wadden

In Nederland zijn vooral de mosselen een zeer populair schaaldier die tegenwoordig het hele jaar door gegeten kunnen worden. Maar liefhebbers van een meer bijzonder schelpdiertje genieten liever van kokkels. De schelp waarin de kokkel leeft heeft de vorm van een hart en kan tot zo’n 6 cm groot worden. De schelp is dik met diepe ribbels.

Zelf kokkels rapen

Kokkels leven in ondiep water op de zeebodem. Het beestje graaft zich in in het zand.  Op het Wad kun je op veel plaatsen kokkels vinden. Als het Wad net is drooggevallen trek je met je vingers door het zand. Goede kokkels zitten stevig dicht. Als je er voldoende hebt geraapt voor een maaltje moet je de kokkels eerst ontzanden. Daarvoor hang je ze in een netje of een zeef een halve dag lang in schoon drinkwater. Mossels die al open staan mag je niet eten.

Recept met kokkels

Als de kokkels zijn ontzand verwarm je in een koekenpan 2 eetlepels olie. Doe er een teen gekneusde knoflook bij en voeg de kokkels toe. Dan met de deksel op de pan zo’n vijf minuten bakken op een hoog vuur. Regelmatig omschudden en dan afgieten. De kokkels die openstaan uit hun schelp halen. Snijd nu een paar tomaten en voeg daar olie en de kokkels bij. Serveer de kokkels en tomaten met een portie pasta.

Vakantiehuizen op de wadden

Heb jij al zin in een maaltje eigen gevangen kokkels? Huur dan een vakantiehuis op Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog of Texel en ga zoeken op het Wad!

De zekerheid van: