Geschiedenis van het strandbezoek

Kunt u zich ook zo verheugen op uw volgende vakantie aan het Nederlandse strand? Er is toch niets fijner dan lekker languit in het zand en af en toe een frisse duik in zee?

Toch is het genieten van een bezoek aan het strand en het zwemmen in zee lange tijd niet vanzelfsprekend geweest. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het ontwikkelen van de badcultuur.

Tot halverwege de achttiende eeuw was het voor de meeste mensen zeer ongebruikelijk om regelmatig in bad te gaan. Men dacht dat wassen de natuurlijke beschermlaag van de huid zou verwijderen. Dat beeld veranderde toen geleerden aantoonden dat regelmatig baden zou leiden tot een betere gezondheid. In de 18e eeuw ontstond er een echte badcultuur waarbij het rijkere deel van de bevolking regelmatig een bronbad nam.

Baden in zee

Aan het begin van de 19e eeuw werd ook een zeebad populair. Men ontdekte dat zeewater een heilzame werking voor de huid had. Kleine wondjes genazen sneller na een bad in zee. In die tijd werd ook de badkoets uitgevonden. De preutse adel werd op die manier met koets en al de zee ingeduwd of getrokken terwijl zij zich in de koets omkleedden.

Gasten uit Duitsland aan de kust

Met de komst van de industrialisatie werd de lucht in en rond de steden steeds vuiler. Algemeen werd in die tijd ontdekt dat het goed was voor de longen om een paar dagen aan de kust door te brengen. Aan het eind van de 19e eeuw wordt de Nederlandse kust ook door Duitse bezoekers ontdekt. Omdat de reis vanuit Duitsland lang was, verbleef men vaak lange tijd als toerist aan onze kust. Er werden in die tijd ook steeds meer hotels en pensions aan de Nederlandse kust geopend.

Vakantiehuizen aan de kust

Vanaf het begin van de 20e eeuw werden er bij bekende badplaatsen als Noordwijk, Bergen aan Zee en Scheveningen ook grote villa’s op de hoogste duintoppen gebouwd. Tegenwoordig kiest u bij Fijn op Vakantie uit honderden vakantiehuizen aan de kust. Van eenvoudige appartementen tot luxe landhuizen. Wij wensen u veel plezier aan de kust!

De zekerheid van: