De meeste mensen die een vakantie aan zee doorbrengen, zullen gefascineerd raken door de continue beweging van de zee. De golven rollen onvermoeibaar af en aan.
Wind bepaalt de richting en de hoogte van de golven die we aan het strand zien. Wind uit het noorden betekent dat de golven naar het zuiden rollen. Harde wind betekent hoge golven. Maar ook zonder wind zijn er toch golven. Die zijn het gevolg van wind ver op zee of harde wind van een aantal dagen geleden.
Hoe ontstaan golven onder water?
Zelfs onder de oppervlakte van de zee ontstaan golven. Deze ontstaan door verschillen in de dichtheid van de waterlagen. Warm water is minder dicht dan koud water en zoet water (vanuit de rivieren) is minder dicht dan zout water. Onderwatergolven bewegen veel minder snel dan de golven aan het oppervlak, maar zijn wel enorm hoog. Soms wel meer dan honderd meter!
Ook hoogteverschillen (bergen) op de bodem van de zee kunnen voor onderwatergolven zorgen. Midden op de Atlantische Oceaan is een bergketen (de Mid-Atlantische Rug) die voor hoge onderwater golven in dat gebied zorgt. Maar ook de Doggersbank, een bergje van 27 meter hoogte midden op de Noordzee, zorgt voor flinke onderwatergolven.
Zonder onderwatergolven zou er geen leven in de zee mogelijk zijn. De onderwatergolven zorgen voor menging van het voedsel in het water. Het meeste leven in de zee speelt zich af in de bovenste laag en alleen door de menging wordt ervoor gezorgd dat in deze laag dan ook voldoende voedsel beschikbaar blijft.