Groenten uit de zee

Door Silke op vrijdag 1 juni 2018.

Zeegroenten zijn blad- stengel- of knolgroenten die in of aan zee groeien. In Nederland groeien verschillende zeegroenten voor op grond dat regelmatig door zeewater wordt overspoeld. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze groenten gezien als voedsel voor de armen. Groenten als lamsoor en zeekraal werd vooral in Zeeland veel verzameld en gegeten.

Tegenwoordig is het eten van groenten uit de zee, o.a. onder invloed van de Japanse keuken, razend populair. Groenten uit zee zijn gezond en erg lekker!

Als u binnenkort een vakantiehuis aan de Nederlandse kust hebt gehuurd, kun je je eigen maaltje verzamelen. Wij noemen hieronder de belangrijkste Nederlandse blad-, stengel- en knolgroenten uit de zee.

Zeekraal

Zeekraal wordt in de horeca veel gebruikt. U kunt de steeltjes van dit zilte plantje rauw eten, maar ook geblancheerd of roer gebakken is zeekraal heerlijk. Zeekraal wordt verkocht in sommige vis- en delicatessewinkels. Vroeger kon u zeekraal langs grote delen van de Nederlandse kust vinden. Tegenwoordig is het een zeldzaam plantje geworden dat eigenlijk alleen in Zeeland in het wild voorkomt.

Lamsoor

Lamsoor of zee-aster groeit in slikken en schorren. Dat is grond die regelmatig onder water staat. De blaadjes zijn dan ook lekker zout. Heerlijk om ze te roerbakken in wat boter of olijfolie. U kunt de zeekraal ook in een stamppot verwerken. Smaakt heerlijk bij vis en lamsvlees.

Zeekool

Zeekool doet het goed op zilte grond. In Nederland kunt u de zeekool in het wild langs de Afsluitdijk en op de Waddeneilanden vinden. Op Texel wordt de groente ook verbouwd. De stengels van de plant hebben een lichte koolsmaak, maar kenners zeggen dat de smaak tussen asperges en broccoli inzit. U kunt de stengel van de zeekool het beste in kleine plakjes snijden en deze blancheren of roerbakken. Maar ook rauw smaakt de zeekool prima.

Zeebiet

Rode biet, snijbiet, suikerbiet en voederbiet stamt af van de zeebiet. De zeebiet of strandbiet groeit aan de voet van duinen en zeedijken in ons land. Hoewel de biet zelf prima eetbaar is, zijn vooral de bladeren het meest geliefd. Ze zijn het lekkerste als de zeebiet jong is. U kunt de blaadjes rauw of geblancheerd eten.

Zeegroenten gebruiken

Het is het lekkerst om zeegroenten direct na aankoop of vondst te gebruiken. Hoe korter ze bewaard worden, hoe meer smaak en voedingsstoffen de zeegroenten bevatten.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Catamaran zeilen op de Noordzee

Door Marielle op vrijdag 21 juli 2017.

Catamarans zijn de snelste zeilschepen ter wereld. Een catamaran bestaat uit twee drijvende delen (rompen) die parallel aan elkaar gemonteerd zijn. Hierdoor heeft een catamaran weinig weerstand en veel stabiliteit. Een standaard catamaran kan snelheden tot wel 60 km per uur halen. Het record met een wedstrijd catamaran staat op meer dan 110 kilometer per uur!

Lees verder >

Betaalbare vakantie aan de Noordzee

Door Silke op vrijdag 27 juli 2018.

Onlangs werd door een online reissite een prijsindex voor 310 stranden uit meer dan 70 landen gepubliceerd. Op basis van de prijs van een aantal zaken, dat je op een gemiddelde stranddag aanschaft werd bepaald wat een dagje strand kost. Het ging daarbij om de optelsom van de aanschaf van zonnebrandcrème, een flesje water, een glas bier, een ijsje en een lunch.

Lees verder >

Wat betekent schier?

Door Peter op dinsdag 29 april 2014.

Volgens een online puzzelwoordenboek heeft het woord ''schier'' maar liefst 17 betekenissen, variërend van ''bijna'', ''proper'' tot ''onvermengd''. Wij van Fijnopvakantie denken bij het woord schier direct aan het kleinste bewoonde waddeneiland: Schiermonnikoog. En dan blijkt volgens de geschiedenisboekjes het woord schier nog een betekenis te hebben: ''grijs''. 

Lees verder >