Groenten uit de zee

Zeegroenten zijn blad- stengel- of knolgroenten die in of aan zee groeien. In Nederland groeien verschillende zeegroenten voor op grond dat regelmatig door zeewater wordt overspoeld. Aan het begin van de 20e eeuw werden deze groenten gezien als voedsel voor de armen. Groenten als lamsoor en zeekraal werd vooral in Zeeland veel verzameld en gegeten.

Tegenwoordig is het eten van groenten uit de zee, o.a. onder invloed van de Japanse keuken, razend populair. Groenten uit zee zijn gezond en erg lekker!

Als u binnenkort een vakantiehuis aan de Nederlandse kust hebt gehuurd, kun je je eigen maaltje verzamelen. Wij noemen hieronder de belangrijkste Nederlandse blad-, stengel- en knolgroenten uit de zee.

Zeekraal

Zeekraal wordt in de horeca veel gebruikt. U kunt de steeltjes van dit zilte plantje rauw eten, maar ook geblancheerd of roer gebakken is zeekraal heerlijk. Zeekraal wordt verkocht in sommige vis- en delicatessewinkels. Vroeger kon u zeekraal langs grote delen van de Nederlandse kust vinden. Tegenwoordig is het een zeldzaam plantje geworden dat eigenlijk alleen in Zeeland in het wild voorkomt.

Lamsoor

Lamsoor of zee-aster groeit in slikken en schorren. Dat is grond die regelmatig onder water staat. De blaadjes zijn dan ook lekker zout. Heerlijk om ze te roerbakken in wat boter of olijfolie. U kunt de zeekraal ook in een stamppot verwerken. Smaakt heerlijk bij vis en lamsvlees.

Zeekool

Zeekool doet het goed op zilte grond. In Nederland kunt u de zeekool in het wild langs de Afsluitdijk en op de Waddeneilanden vinden. Op Texel wordt de groente ook verbouwd. De stengels van de plant hebben een lichte koolsmaak, maar kenners zeggen dat de smaak tussen asperges en broccoli inzit. U kunt de stengel van de zeekool het beste in kleine plakjes snijden en deze blancheren of roerbakken. Maar ook rauw smaakt de zeekool prima.

Zeebiet

Rode biet, snijbiet, suikerbiet en voederbiet stamt af van de zeebiet. De zeebiet of strandbiet groeit aan de voet van duinen en zeedijken in ons land. Hoewel de biet zelf prima eetbaar is, zijn vooral de bladeren het meest geliefd. Ze zijn het lekkerste als de zeebiet jong is. U kunt de blaadjes rauw of geblancheerd eten.

Zeegroenten gebruiken

Het is het lekkerst om zeegroenten direct na aankoop of vondst te gebruiken. Hoe korter ze bewaard worden, hoe meer smaak en voedingsstoffen de zeegroenten bevatten.

De zekerheid van: