Grootste windpark ter wereld

We vinden het heel gewoon dat energie altijd beschikbaar is, maar we zijn ons pas de laatste jaren gaan beseffen dat het produceren van energie uit aardgas of steenkool blijvende schade toebrengt aan het milieu op aarde. Bij het verbranden van gas of kool komt onder andere CO2 vrij, en een doorgroeiende uitstoot van dit gas leidt tot een verandering van ons klimaat. Bovendien zien we dat de zogenaamde fossiele brandstoffen langzaam opraken.

Tijd voor alternatieve energie

Duurzame energieopwekking is het antwoord op problemen rondom milieu en schaarste. Bij elektriciteitsopwekking met windturbines komen geen schadelijke gassen vrij. Windenergie is bovendien onuitputtelijk; het zal altijd blijven waaien. 

Wind aan de kust

Dat de Noordzee een goede rol kan spelen in het opwekken van alternatieve energie, hebben we eerder beschreven in ons blog over energie uit de Noordzee.  Maar onze kust is ook een ideale plek om windenergie te verzamelen. De wind heeft de ruimte op zee en het waait er altijd meer dan boven land.

Niet te zien vanaf het strand

Op 8 mei 2017 is het grootste off-shore windpark ter wereld geopend. Zo’n zestig kilometer boven de kust van Ameland en Schiermonnikoog zijn, op een oppervlakte van 68 vierkante kilometer, 150 windmolens neergezet.  Dit windpark Gemini gaat stromen leveren aan bijna 800.000 huishoudens en zorgt voor een reductie van CO 2 van ruim 1250 kilo. Overigens staan de windmolens zover op zee, dat u ze niet zult zien vanaf het strand als u op vakantie op Ameland of Schiermonnikoog bent!

De zekerheid van: