Het strand van Texel

Door Silke op vrijdag 24 maart 2017.

Texel heeft een strand van maar liefst 30 kilometer lengte. De stranden van het grootste Waddeneiland liggen aan de westelijke kant van het eiland, van De Hors in het uiterste zuiden tot de vuurtoren in het noorden. Naar het noorden toe worden de stranden steeds breder. Dat heeft te maken met de zeestroming die in het noorden zorgt voor aangroei, terwijl er in het zuiden sprake is van afslag. Het strand bij badplaats De Koog is het drukst bezocht. Bij Paal 17 is het op een warme zomerdag best druk, maar als u honderd meter naar het noorden of het zuiden wandelt, heeft u het strand bijna voor uzelf!
In het zuiden, bij natuurgebied De Hors is het heerlijk rustig. Hier kunt u vanaf uw handdoek ook zeldzame vogels spotten.

Texel heeft meerdere strandpaviljoens waarvan steeds meer het hele jaar geopend zijn. Paal 17 heeft een fantastisch dakterras en werd al meerdere malen uitgeroepen tot de beste strandtent van Nederland. Maar neem ook eens een kijkje bij Kaap Noord in het noorden van het eiland. U hebt hier zicht op de veerboot naar Vlieland en met een beetje geluk ziet u vanaf het terras de zeehonden zwemmen.

Hoe kom ik op het strand van Texel?

Om te genieten van het prachtige Texelse strand moet u eerst de reis naar Den Helder ondernemen. Hier vertrekt de veerboot van de TESO die u in 20 minuten naar de veerhaven van Texel brengt. Uw auto mag gewoon mee en reserveren is niet nodig.

Strandregels Texel

De stranden op Texel zijn goed en filevrij te bereiken. U kunt altijd parkeren. Het is overal toegestaan om te zwemmen, behalve tussen Paal 31 en Paal 33. Daar is de stroming te sterk. Honden mogen op bepaalde delen loslopen. Op ons overzicht van stranden waar uw hond welkom is leest u meer. Paardrijden mag in de winter overal, in de zomer zijn bepaalde stranden overdag verboden.

Vakantiehuizen op Texel

Fijn op Vakantie verhuurt een flink aantal vakantiehuizen op Texel, van gezellige appartementen tot luxe villa’s.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Fietsen op het strand

Door Silke op zondag 13 september 2015.
Categorieën:ActiefStrand

Vanaf 1 oktober tot eind april mag je bij de meeste Nederlandse badplaatsen op het strand fietsen.  Maar let op: fietsen op het strand is wel even iets anders dan fietsen op de weg. Zelfs als je ervaring hebt met mountainbiken is het verstandig jezelf (en je fiets) goed voor te bereiden voor een fietstocht over het strand. Wil jij vanuit je vakantiehuis aan de kust een stukje fietsen over het strand? We geven je graag de belangrijkste tips.

Lees verder >

Historisch dorpje aan zee

Door Peter op woensdag 11 juni 2014.

Groet is een dorpje in de gemeente Bergen en ligt direct aan het duingebied van Schoorl. Hier liggen de hoogste duinen van Nederland. Groet is een oud dorpje. De plaatsnaam kwam in de 12e eeuw voor als Grothen en in 1480 als Groede.

De toren van het 18e eeuwse witte kerkje biedt uitzicht over alle soorten landschappen van Noord-Holland: zee, duinen, bossen, dijken en polders. In Groet, aan de Duinweg 3, bevindt zich ook het kleinste (voormalige) raadhuis van Nederland, daterend uit de 17e eeuw.

Lees verder >

Golven onder water

Door Silke op maandag 13 juni 2016.
Categorieën:KustNatuur

De meeste mensen die een vakantie aan zee doorbrengen, zullen gefascineerd raken door de continue beweging van de zee. De golven rollen onvermoeibaar af en aan.

Wind bepaalt de richting en de hoogte van de golven die we aan het strand zien. Wind uit het noorden betekent dat de golven naar het zuiden rollen. Harde wind betekent hoge golven. Maar ook zonder wind zijn er toch golven. Die zijn het gevolg van wind ver op zee of harde wind van een aantal dagen geleden.

Lees verder >