Hoe bouw je een mooi zandkasteel?

Het is de droom van ieder kind (en iedere vader): het perfecte zandkasteel bouwen. Een dagje aan het strand met de kinderen is niet compleet zonder het bouwen van een groot zandkasteel. Graven en scheppen, kneden en duwen: een mooie zandkasteel bouwen is nog niet zo eenvoudig.

Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam hebben onderzocht wat er nodig is voor het mooiste zandkasteel van het strand. Hieronder hun tips:

Niet teveel water
Water vormt als het ware een bruggetje tussen de zandkorrels. Hierdoor wordt je zandkasteel lekker stevig en stort hij niet halverwege de bouw in. Maar let op: Met het toevoegen van slechts 1 of 2% water op een emmer zand maak je het beste bouwmateriaal voor jouw zandkasteel.

De beste methode voor een groot zandkasteel
Schep een emmer of bak vol met zand en keer deze om tot een laag van zo’n 15-20 cm. Gooi hier een beetje water over en laat overtollig water wegstromen. Op deze natte laag leg je een klein laagje droog zand en stamp die aan met een schep of een plank. Na het stampen gooi je er weer een laagje van 20 cm op, water erover, dun laagje zand en weer aanstampen. Dit herhaal je tot je de juiste hoogte hebt bereikt. Werk nu van boven naar beneden met het vormen van de torens, trappen en muren van je kasteel. Anders valt het zand dat je weghaalt om het deel dat je al gebouwd hebt. Met een ijsstokje ‘’snijd’’ je de mooiste vormen in jouw kasteel. Versieren met schelpen maakt je kasteel echt af!

De zekerheid van: