Hoe word ik bruin?

Nu de zomer is aangebroken wil je tijdens je vakantie aan de Nederlandse kust vast en zeker wat vaker je rokje, korte broek of T-shirt aantrekken. Maar wat zou het prettig zijn als die witte armen en benen alvast een kleurtje hadden! Een paar dagen in de zon kan daarbij wonderen doen. Maar pas op voor verbranding. Voorbereiding en bescherming zijn de sleutelwoorden voor een mooie zomerse huid. Wij geven je graag een paar tips voor een veilig bruin kleurtje.

Pigmentcellen in je huid

Heb je je weleens afgevraagd waarom je eigenlijk bruin wordt? Dat werkt eenvoudig. De huidcellen in je lichaam bevatten pigment. Sommige pigmentcellen krijgen een bruine kleur als deze worden geactiveerd door de zon. De bruine huidcellen beschermen je huid tegen te veel zonnestraling. Mensen met rood of rossig haar en mensen met lichte irissen hebben vaak wat minder pigmentcellen en worden daardoor niet of minder bruin.

Hoe word ik veilig bruin?

Ga niet met je witte huid urenlang de zon in. Kies ervoor om je weerstand tegen te veel zonnestraling geleidelijk op te bouwen. Vermijd zonnen tijdens de middaguren. Op dat moment staat de zon het dichts bij de aarde en is het risico op verbranding het grootst. Hou er rekening mee dat je rond het middaguur op een zonnige zomerdag al binnen een half uur een verbranding kunt oplopen!

Smeren, smeren en nog eens smeren

Het is essentieel dat je meerdere malen per dag je huid insmeert met een beschermende crème. Deze zal je huid niet alleen beschermen tegen schadelijke Uv-stralen, je huid zal ook mooier bruin worden. Ook als je veel pigmentcellen hebt en dus makkelijk bruin wordt is het van groot belang jezelf in te smeren. Ben je in het water geweest? Smeer jezelf opnieuw in, ook al gebruik je een waterresistant middel.

Zorg voor je huid

Heb je een dag lekker in de zon gelegen? Neem een koude douche en smeer je huid in met een goede aftersun-lotion om de nodige mineralen en vitaminen toe te voegen.

Speel vals

Heb je geen zin of geen tijd om uren in de zon te liggen, maar wil je wel een kleurtje? Speel dan een beetje vals en kies voor een van de talloze zelfbruiners!

De zekerheid van: