Hoeveel korrels liggen er op het strand?

U heeft het vast wel eens gedaan als u op vakantie aan het strand was… een flinke hand zand langzaam tussen uw vingers door laten stromen. Kreeg u ook het gevoel dat er op dat moment duizenden zandkorrels door uw hand liepen?

Hoeveel zandkorrels zullen er op het hele strand liggen?

Op Texel zijn de zandkorrels geteld

De sterrenkundige prof. Dr. C. de Jager woont op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland. Hij vroeg zich af of er op Texel meer zandkorrels liggen dan er sterren in het heelal bestaan. En hij liet er een berekening op los. Hij ging uit van 12 zandkorrels per vierkante millimeter en een pakket van 500 meter zand onder het eiland. Met die grove aanname komt hij op een aantal van 1 triljard zandkorrels op Texel. Toch goed om te weten als u binnenkort op vakantie op Texel bent.

Sterrenkundigen nemen overigens aan dat er 3 triljard (een 3 met 21 nullen) sterren in het heelal te vinden zijn. En dat is alleen het deel van het heelal dat voor mensen zichtbaar is…

Wat is eigenlijk een zandkorrel?

Als we het over het zand hebben, zoals op de Nederlandse stranden ligt, hebben we het over korreltjes die in grootte uiteenlopen van 0,05 tot 2 millimeter. Grotere brokjes heten grind en fijner materiaal is slib en klei.

De snelheid van de aankomende golven op het strand is groter dan die van de terugstromende. Zo worden de zandkorreltjes wel naar het strand meegevoerd, maar bezinken en worden niet mee terug genomen. Alleen het kleine materiaal gaat mee terug de zee in en bezinkt verderop in zee, waar het water rustiger is.

De kleur van zand

Als u zandkorrels onder een vergrootglas bekijkt ziet u onregelmatige korrels die grotendeels kleurloos zijn. De witte, gele, rode, bruine of donkere kleuren die ook voorkomen zijn ontstaan door mineralen die er door zeewater in de loop van de tijd afslijpen. 

De zekerheid van: