Hoeveel strandpaviljoens heeft Nederland?

Door Silke op woensdag 3 april 2019.

Gaat u dit jaar op vakantie in een vakantiehuis aan de Nederlandse kust? Dan is de kans groot dat u een of meerdere strandpaviljoens gaat bezoeken. Nederland heeft namelijk heel veel strandpaviljoens!

Wat is een strandpaviljoen?

Een strandtent of strandpaviljoen is een gebouw op of bij het strand. Strandtenten zijn horecagelegenheden waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Soms zelfs voor een exclusieve maaltijd. In veel strandpaviljoens worden strandbenodigdheden verkocht en worden zaken als strandstoelen en parasols verhuurd.

Voor het plaatsen en beheren van een strandtent is een vergunning vereist. Ook de periode waarin een strandtent op het strand aanwezig mag zijn wordt daarin vastgelegd. Een groot deel van de Nederlandse strandpaviljoens staan doorgaans alleen in het zomerseizoen (van april tot oktober) op het strand. In het najaar worden ze meestal afgebroken en opgeslagen voor de winter, onder andere om storm- en vorstschade te voorkomen. Er zijn echter steeds meer strandpaviljoens die ook in de winter open zijn.

Hoewel u daar waarschijnlijk niet bij stil staat, is het best bijzonder dat strandtenten allemaal zijn voorzien van stroom, water en riolering. Deze waterleiding wordt vaak ook gebruikt voor de openbare douches aan het strand. Afvalwater van de strandtent wordt vaak via een persleiding afgevoerd en indien die er niet is, wordt die opgeslagen in een tank en regelmatig afgevoerd per rioolzuigwagen.

Waar staan de strandpaviljoens?

Nederland telt meer dan 400 strandpaviljoens. Daarvan staan er ruim 150 in de provincie Zuid-Holland. Alleen al in Scheveningen zijn meer dan 70 paviljoens te vinden! Aan de Noord-Hollandse kust staan ruim 120 strandtenten. De gemeente Bergen (Bergen aan Zee, Egmond aan Zee) spant hier met 23 paviljoens de kroon! Van de Nederlandse Waddeneilanden heeft Texel het grootste aantal strandpaviljoens. Op dit grootste Waddeneiland vindt u 12 strandpaviljoens die ook nog eens allemaal het hele jaar open zijn.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zeehonden opvang aan de Nederlandse kust

Door Silke op zondag 3 januari 2016.
Categorieën:KustNatuur

De kans dat je ze tijdens je vakantie aan het Nederlandse strand tegenkomt is niet heel groot, maar in het Nederlandse deel van de Noordzee komen een groot aantal gewone en grijze zeehonden voor. 

Zeehonden in de Waddenzee en in Zeeland

Lees verder >

Mag je een vuurtje maken op het strand?

Door Silke op dinsdag 28 juni 2016.

Heel lang geleden waren er veel vuren op het strand. Deze vuren werden aangestoken om vissers de weg te wijzen. Tegenwoordig hebben we daarvoor vuurtorens en gps navigatie. Een kampvuur op het strand is nu vooral bedoeld om gezellig samen te zijn, liedjes te zingen en te barbecueën.

Lees verder >

Lopen naar Schiermonnikoog

Door Peter op vrijdag 25 juli 2014.

Wat dacht je deze zomer van een wandeling over de bodem van de Waddenzee naar Schiermonnikoog? In augustus en september is het mogelijk deze wandeling door het UNESCO Werelderfgoed te maken.

Lees verder >