Hoeveel strandpaviljoens heeft Nederland?

Gaat u dit jaar op vakantie in een vakantiehuis aan de Nederlandse kust? Dan is de kans groot dat u een of meerdere strandpaviljoens gaat bezoeken. Nederland heeft namelijk heel veel strandpaviljoens!

Wat is een strandpaviljoen?

Een strandtent of strandpaviljoen is een gebouw op of bij het strand. Strandtenten zijn horecagelegenheden waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje. Soms zelfs voor een exclusieve maaltijd. In veel strandpaviljoens worden strandbenodigdheden verkocht en worden zaken als strandstoelen en parasols verhuurd.

Voor het plaatsen en beheren van een strandtent is een vergunning vereist. Ook de periode waarin een strandtent op het strand aanwezig mag zijn wordt daarin vastgelegd. Een groot deel van de Nederlandse strandpaviljoens staan doorgaans alleen in het zomerseizoen (van april tot oktober) op het strand. In het najaar worden ze meestal afgebroken en opgeslagen voor de winter, onder andere om storm- en vorstschade te voorkomen. Er zijn echter steeds meer strandpaviljoens die ook in de winter open zijn.

Hoewel u daar waarschijnlijk niet bij stil staat, is het best bijzonder dat strandtenten allemaal zijn voorzien van stroom, water en riolering. Deze waterleiding wordt vaak ook gebruikt voor de openbare douches aan het strand. Afvalwater van de strandtent wordt vaak via een persleiding afgevoerd en indien die er niet is, wordt die opgeslagen in een tank en regelmatig afgevoerd per rioolzuigwagen.

Waar staan de strandpaviljoens?

Nederland telt meer dan 400 strandpaviljoens. Daarvan staan er ruim 150 in de provincie Zuid-Holland. Alleen al in Scheveningen zijn meer dan 70 paviljoens te vinden! Aan de Noord-Hollandse kust staan ruim 120 strandtenten. De gemeente Bergen (Bergen aan Zee, Egmond aan Zee) spant hier met 23 paviljoens de kroon! Van de Nederlandse Waddeneilanden heeft Texel het grootste aantal strandpaviljoens. Op dit grootste Waddeneiland vindt u 12 strandpaviljoens die ook nog eens allemaal het hele jaar open zijn.

De zekerheid van: