Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

De dijk werd in eerste instantie verhoogd met een combinatie van een damwand en betonblokken. In 2012 werd besloten tot een langetermijn oplossing: het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand. In twee jaar tijd werd de Hondsbossche zeewering versterkt en ontstond er een compleet nieuw landschap: de Hondsbossche Duinen.

Kust op Kracht

Het nieuwe duin- en strandgebied verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langste aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan. De kust is weer veilig door het brede strand en de aanleg van nieuwe duinen. De provincie Noord-Holland, natuurorganisaties en de gemeenten rond de Hondsbossche Duinen zijn onder de naam ‘Kust op Kracht' allerlei projecten gestart om het gebied nog aantrekkelijker voor toeristen te maken. In totaal zijn er meer dan aan 50 projecten bedacht, zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en de aanleg van nieuwe natuur.

Informatiecentrum in Petten

Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in bijvoorbeeld Schoorl, Camperduin, Bergen of Callantsoog? Neem dan een kijkje bij het informatiecentrum in Petten. De tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met al die miljoenen kubieke meters zand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

De temperatuur van de Noordzee

Door Peter op maandag 28 juli 2014.
Categorieën:KustNieuws

De temperatuur van het water in de Noordzee varieert gedurende het jaar behoorlijk. In januari is het water langs onze stranden zo'n 5 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in augustus kan oplopen tot zo'n 19 graden. Tijdens warme zomers kan dat zelfs nog een paar graden meer zijn.

Lees verder >

In de winter naar Texel

Op Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, wonen ruim 15.000 inwoners. Gedurende het jaar komen daar ruim een miljoen bezoekers bij. Het eiland is groot, de stranden lang en breed, zodat u – als u vakantie viert op Texel – weinig merkt van die andere bezoekers. Maar toch, als u het echte eilandgevoel wilt ervaren, als u in alle rust wilt genieten van de waddennatuur, dan loont het de moeite om in de winter naar Texel te komen. Tussen november en Pasen is het echt rustig op de stranden en in de natuur.

Lees verder >

Vliegvakantie naar het strand

Wie aan een vliegvakantie naar het strand denkt, denkt al snel aan een chartervlucht naar het Middellandse Zeegebied of de Canarische eilanden. Maar wist u dat u ook met het vliegtuig naar de Nederlandse wadden kunt? Waddeneilanden Texel en Ameland hebben hun eigen vliegveld!

Lees verder >