Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

De dijk werd in eerste instantie verhoogd met een combinatie van een damwand en betonblokken. In 2012 werd besloten tot een langetermijn oplossing: het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand. In twee jaar tijd werd de Hondsbossche zeewering versterkt en ontstond er een compleet nieuw landschap: de Hondsbossche Duinen.

Kust op Kracht

Het nieuwe duin- en strandgebied verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langste aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan. De kust is weer veilig door het brede strand en de aanleg van nieuwe duinen. De provincie Noord-Holland, natuurorganisaties en de gemeenten rond de Hondsbossche Duinen zijn onder de naam ‘Kust op Kracht' allerlei projecten gestart om het gebied nog aantrekkelijker voor toeristen te maken. In totaal zijn er meer dan aan 50 projecten bedacht, zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en de aanleg van nieuwe natuur.

Informatiecentrum in Petten

Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in bijvoorbeeld Schoorl, Camperduin, Bergen of Callantsoog? Neem dan een kijkje bij het informatiecentrum in Petten. De tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met al die miljoenen kubieke meters zand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Is zwemmen in zee gezond?

Door Petra op maandag 24 augustus 2015.
Categorieën:ActiefKust

Vind jij het ook zo heerlijk om in zee te zwemmen? Heel goed, want een duik in onze Noordzee is niet alleen verfrissend en sportief, het is ook nog eens heel gezond.

Waarom is de zee gezond?

Levendig gevoel
Het frisse zeewater activeert de koude sensoren op ons hele lichaam. Je hartslag wordt door het koude zeewater verhoogt en het zwemmen in de grote zee geeft je een levendig gevoel. 

Lees verder >

Post uit de zee

Door Silke op zondag 26 juni 2016.
Categorieën:KustStrand

Als je vroeger een fles met een brief erin op het strand vond, betekende dat meestal slecht nieuws. Flessenpost werd door zeelieden gebruikt als noodkreet. Als een schip in nood raakte werd een fles overboord gegooid in de hoop dat de fles ergens zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Op de brief stond vaak een laatste mededeling of wens voor de familie van de in nood verkerende opvarende.

Lees verder >

Water uit het Noord-Hollands Duinreservaat

Door Silke op vrijdag 20 april 2018.
Categorieën:KustNatuurStrand

Een van de grootste aaneengesloten duingebieden van ons land is het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit gebied van maar liefst 5300 hectare (meer dan 10.000 voetbalvelden groot) loopt van Wijk aan Zee tot Bergen.

Geschiedenis van het Noord-Hollands Duinreservaat

Water dat in de duinen wordt gefilterd, levert uitstekend drinkwater op. Al in 1853 ging de gemeente Amsterdam drinkwater winnen in de duinen bij Zandvoort. Vanaf 1899 begonnen ook steden als Haarlem en Zaandam met het oppompen van door zand gefilterd water uit de duinen.

Lees verder >