Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

De dijk werd in eerste instantie verhoogd met een combinatie van een damwand en betonblokken. In 2012 werd besloten tot een langetermijn oplossing: het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand. In twee jaar tijd werd de Hondsbossche zeewering versterkt en ontstond er een compleet nieuw landschap: de Hondsbossche Duinen.

Kust op Kracht

Het nieuwe duin- en strandgebied verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langste aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan. De kust is weer veilig door het brede strand en de aanleg van nieuwe duinen. De provincie Noord-Holland, natuurorganisaties en de gemeenten rond de Hondsbossche Duinen zijn onder de naam ‘Kust op Kracht' allerlei projecten gestart om het gebied nog aantrekkelijker voor toeristen te maken. In totaal zijn er meer dan aan 50 projecten bedacht, zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en de aanleg van nieuwe natuur.

Informatiecentrum in Petten

Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in bijvoorbeeld Schoorl, Camperduin, Bergen of Callantsoog? Neem dan een kijkje bij het informatiecentrum in Petten. De tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met al die miljoenen kubieke meters zand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Slecht weer tips voor de Waddeneilanden

Door Silke op vrijdag 20 januari 2017.

Op vakantie op de Waddeneilanden wil je eigenlijk de hele dag zon en een strakblauwe lucht. Lekker wandelen door de duinen, genieten aan het strand, luieren in de tuin van je vakantiehuis of een lekker drankje op het terras drinken. Toch is het in het Waddengebied niet te vermijden dat je op sommige dagen wat meer bewolking of zelfs een buitje regen hebt.

Lees verder >

Wat moet mijn vakantiehuis in ieder geval hebben?

Meer verhuren aan de kust

Door Silke op vrijdag 31 maart 2017.

Bent u de trotse eigenaar van een (vakantie-)huis aan de Nederlandse kust? Heeft u plannen om uw appartement, bungalow of villa voor korte of langere tijd te gaan verhuren aan vakantiegangers? Fijn op Vakantie helpt u graag bij het vindbaar en boekbaar maken van uw huis op het internet. Maar ook als eigenaar kunt u een aantal zaken ondernemen om de kans op een succesvolle verhuur te vergroten.

Wij zetten drie tips voor meer verhuur waar u direct mee aan de gang kunt, op een rij:

Lees verder >