Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

De dijk werd in eerste instantie verhoogd met een combinatie van een damwand en betonblokken. In 2012 werd besloten tot een langetermijn oplossing: het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand. In twee jaar tijd werd de Hondsbossche zeewering versterkt en ontstond er een compleet nieuw landschap: de Hondsbossche Duinen.

Kust op Kracht

Het nieuwe duin- en strandgebied verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langste aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan. De kust is weer veilig door het brede strand en de aanleg van nieuwe duinen. De provincie Noord-Holland, natuurorganisaties en de gemeenten rond de Hondsbossche Duinen zijn onder de naam ‘Kust op Kracht' allerlei projecten gestart om het gebied nog aantrekkelijker voor toeristen te maken. In totaal zijn er meer dan aan 50 projecten bedacht, zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en de aanleg van nieuwe natuur.

Informatiecentrum in Petten

Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in bijvoorbeeld Schoorl, Camperduin, Bergen of Callantsoog? Neem dan een kijkje bij het informatiecentrum in Petten. De tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met al die miljoenen kubieke meters zand!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal