Hondsbossche Duinen

De basis voor de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten aan de Noord-Hollandse kust is al aan het begin van de 16e eeuw aangelegd. De dijk moest een doorbraak bij hoogwater voorkomen. In 2004 werd de dijk door de Nederlandse regering uiteindelijk als een van de ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust benoemd. Door de voorspellingen over stijging van de zeespiegel in de toekomst werd de kans dat de dijk het ooit zou begeven ingeschat als ‘hoger dan eens in de 10.000 jaar’.

De dijk werd in eerste instantie verhoogd met een combinatie van een damwand en betonblokken. In 2012 werd besloten tot een langetermijn oplossing: het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand. In twee jaar tijd werd de Hondsbossche zeewering versterkt en ontstond er een compleet nieuw landschap: de Hondsbossche Duinen.

Kust op Kracht

Het nieuwe duin- en strandgebied verbindt de Schoorlse- en Pettemer duinen met elkaar. Op die manier is een van de langste aaneengesloten duingebieden van Nederland ontstaan. De kust is weer veilig door het brede strand en de aanleg van nieuwe duinen. De provincie Noord-Holland, natuurorganisaties en de gemeenten rond de Hondsbossche Duinen zijn onder de naam ‘Kust op Kracht' allerlei projecten gestart om het gebied nog aantrekkelijker voor toeristen te maken. In totaal zijn er meer dan aan 50 projecten bedacht, zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en de aanleg van nieuwe natuur.

Informatiecentrum in Petten

Bent u binnenkort op vakantie in een vakantiehuis in bijvoorbeeld Schoorl, Camperduin, Bergen of Callantsoog? Neem dan een kijkje bij het informatiecentrum in Petten. De tentoonstelling Zand tegen Zee laat u zien, horen en beleven hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met al die miljoenen kubieke meters zand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Bodyboarden in Nederland

Door Silke op maandag 8 augustus 2016.
Categorieën:ActiefNatuurStrand

Wil je de kracht van de golven een het echt ervaren? Genieten op een plank in de golven zonder dat je urenlang moet oefenen op het droge? Dan is bodyboarden echt iets voor jou! Bodyboarden is een vorm van surfen met een verkorte plank, board genoemd. Het board is breed en kort en wordt gemaakt van schuim.

Op een bodyboard lig je met je borst en buikt op de plank. Eventueel kun je de ‘’drop-knee’’ houding gebruiken, waarbij je je knie achter op het board zet en de sturende voet aan de voorzijde.

Lees verder >

Met je hond naar het strand

Door Silke op maandag 14 maart 2016.
Categorieën:ActiefStrand

Als je met je hond op vakantie wilt zijn er 3 voorwaarden waar de perfecte hondenvakantie aan voldoet: niet te ver, veel buiten zijn en eindeloos wandelen. Een vakantie in een vakantiehuis aan de Nederlandse kust is de perfecte combinatie van die drie.

Lees verder >

Jutten aan het strand

Door Silke op zaterdag 20 januari 2018.

Tijdens winterse stormen krijgt vooral de Nederlandse kustregio het flink te verduren. De hoogste windsnelheden worden nog altijd aan de kust gemeten. Op 25 november 2005 werd de hevigste windstoot gemeten in Hoek van Holland met 173 km/u. Op 5 november 1948 werd tijdens een windhoos op Vlieland een windstoot gemeten van 202 km/u.

Lees verder >