Is de Noordzee schoon?

Gaat u binnenkort op vakantie in een huis aan de Nederlandse kust? Vraag u zich af waarom de Noordzee geen helderblauw water heeft? Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen?

Het antwoord is ja!

In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit.

Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.

Kwaliteit van het Noordzeewater

De kwaliteit van het water van de Noordzee wordt voor een belangrijk deel bepaald door de rivieren die door Nederland stromen. Al het rivierwater komt uiteindelijk uit in de zee zodat het van groot belang is om de kwaliteit van het rivierwater continu in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is de organisatie die dat in ons land doet. Met regelmatige controles en strenge regels voor het lozen van afvalwater zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat het water dat de Noordzee in stroomt van goede kwaliteit is.

De Blauwe Vlag

Wanneer water schoon is, reikt de ANWB een blauwe vlag uit voor kwalitatief goed zwemwater. De laatste jaren is de waterkwaliteit van de Noordzee achteruitgegaan en als gevolg daarvan wordt deze blauwe vlag niet meer uitgereikt. Er wordt dan ook momenteel extra aandacht besteed aan de verbetering van de huidige waterkwaliteit van de Noordzee.

Meest blauwe vlaggen

Hoewel de zee langs de hele Noordzeekust en de Waddeneilanden schoon en veilig is, heeft de provincie Zeeland al jarenlang de meeste stranden met een blauwe vlag. Als u een vakantiehuis in Zeeland huurt, is de kans dus groot dat u uw handdoek kunt uitrollen op een blauw strand!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal