Is de Noordzee schoon?

Door Silke op dinsdag 12 juni 2018.
Categorieën:CultuurKustStrand

Gaat u binnenkort op vakantie in een huis aan de Nederlandse kust? Vraag u zich af waarom de Noordzee geen helderblauw water heeft? Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen?

Het antwoord is ja!

In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit.

Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.

Kwaliteit van het Noordzeewater

De kwaliteit van het water van de Noordzee wordt voor een belangrijk deel bepaald door de rivieren die door Nederland stromen. Al het rivierwater komt uiteindelijk uit in de zee zodat het van groot belang is om de kwaliteit van het rivierwater continu in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is de organisatie die dat in ons land doet. Met regelmatige controles en strenge regels voor het lozen van afvalwater zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat het water dat de Noordzee in stroomt van goede kwaliteit is.

De Blauwe Vlag

Wanneer water schoon is, reikt de ANWB een blauwe vlag uit voor kwalitatief goed zwemwater. De laatste jaren is de waterkwaliteit van de Noordzee achteruitgegaan en als gevolg daarvan wordt deze blauwe vlag niet meer uitgereikt. Er wordt dan ook momenteel extra aandacht besteed aan de verbetering van de huidige waterkwaliteit van de Noordzee.

Meest blauwe vlaggen

Hoewel de zee langs de hele Noordzeekust en de Waddeneilanden schoon en veilig is, heeft de provincie Zeeland al jarenlang de meeste stranden met een blauwe vlag. Als u een vakantiehuis in Zeeland huurt, is de kans dus groot dat u uw handdoek kunt uitrollen op een blauw strand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Met openbaar vervoer naar het strand

Door Silke op maandag 10 september 2018.

De meeste badplaatsen in Nederland zijn uitstekend bereikbaar met de auto of de fiets. Maar als u geen auto heeft of gewoon een dagje naar het strand wilt zonder de auto te gebruiken… welke stranden zijn dan goed bereikbaar?

Met trein of bus naar zee

Een dagje strand of een vakantiehuis aan de kust kunt u ook prima met het openbaar vervoer organiseren. Zo voorkomt u dat u in de file komt te staan, uw auto (betaald) moet parkeren of nog een flink stuk moet lopen om op het strand te komen.

Lees verder >

Rust nodig?

Door Peter op dinsdag 15 april 2014.
Categorieën:Vakantiehuizen

Wat hebben we het druk tegenwoordig. Werk, vrienden, familie, social media... Je zou soms willen dat een dag 30 uur had. Maar pas op: teveel stress en onrust maken je ongelukkig. Met onze 5 praktische tips kunnen je de stress uit je leven te bannen, en de rust in je hoofd terug te halen. Met een helder hoofd krijg je meer voor elkaar, kun je veel beter nadenken en beter genieten van het leven!

 

Tips om stress te voorkomen

 

Lees verder >

Voorjaar op Texel

Door Peter op woensdag 15 april 2015.
Categorieën:Huisjes op Texel

Texel is het hele jaar door een heerlijke vakantiebestemming, maar in het voorjaar is een bezoek aan ons grootste Waddeneiland extra bijzonder. Wij geven je 3 goede redenen om vandaag nog een vakantiehuis in het voorjaar op Texel te huren. En vergeet daarbij niet: op Texel schijnt de zon net iets meer dan in de rest van Nederland!

Lees verder >