Is de Noordzee schoon?

Door Silke op dinsdag 12 juni 2018.
Categorieën:CultuurKustStrand

Gaat u binnenkort op vakantie in een huis aan de Nederlandse kust? Vraag u zich af waarom de Noordzee geen helderblauw water heeft? Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen?

Het antwoord is ja!

In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit.

Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.

Kwaliteit van het Noordzeewater

De kwaliteit van het water van de Noordzee wordt voor een belangrijk deel bepaald door de rivieren die door Nederland stromen. Al het rivierwater komt uiteindelijk uit in de zee zodat het van groot belang is om de kwaliteit van het rivierwater continu in de gaten te houden. Rijkswaterstaat is de organisatie die dat in ons land doet. Met regelmatige controles en strenge regels voor het lozen van afvalwater zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat het water dat de Noordzee in stroomt van goede kwaliteit is.

De Blauwe Vlag

Wanneer water schoon is, reikt de ANWB een blauwe vlag uit voor kwalitatief goed zwemwater. De laatste jaren is de waterkwaliteit van de Noordzee achteruitgegaan en als gevolg daarvan wordt deze blauwe vlag niet meer uitgereikt. Er wordt dan ook momenteel extra aandacht besteed aan de verbetering van de huidige waterkwaliteit van de Noordzee.

Meest blauwe vlaggen

Hoewel de zee langs de hele Noordzeekust en de Waddeneilanden schoon en veilig is, heeft de provincie Zeeland al jarenlang de meeste stranden met een blauwe vlag. Als u een vakantiehuis in Zeeland huurt, is de kans dus groot dat u uw handdoek kunt uitrollen op een blauw strand!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Door Peter op woensdag 17 december 2014.
Categorieën:Vakantiehuizen

De geschiedenis van Noordwijk als badplaats begon aan het eind van de 19e eeuw. Strandbezoek was in die tijd alleen besteed aan de elite. Zeewater zou een reinigende werking hebben en welgestelde inwoners van Nederland kwamen naar Noordwijk om te genieten van de gezonde zeelucht en het heilzame water.

Lees verder >

Webcams in Zeeland

Door Silke op zondag 15 juli 2018.

Een webcam is een digitaal cameraatje dat met een pc wordt verbonden via een USB-poort. Via deze webcams kunt u vanuit uw luie stoel live beelden bekijken van bijvoorbeeld Times Square in New York, het Rode Plein in Moskou, de files op de Amsterdamse ring of … de stranden van Zeeland!

Lees verder >

Lopen naar Schiermonnikoog

Door Peter op vrijdag 25 juli 2014.

Wat dacht je deze zomer van een wandeling over de bodem van de Waddenzee naar Schiermonnikoog? In augustus en september is het mogelijk deze wandeling door het UNESCO Werelderfgoed te maken.

Lees verder >