Is het Egmond, Egmond aan Zee of Bergen?

De meeste mensen denken dat Egmond één dorp is, maar niets is minder waar. De ''Egmonden'' bestaat uit drie aparte dorpjes met elk hun eigen geschiedenis en tradities: Egmond aan Zee, Egmond Binnen en Egmond aan den Hoef.

Egmond aan Zee is al in het jaar 977 ontstaan en is daarmee het oudste dorp van de drie. Egmond Binnen is de naam die sinds 1350 wordt gegeven aan het gehucht Hallem, niet ver van Egmond aan Zee. Het riddergeslacht van Egmond vestigde zich op een grote hoeve ten noorden van de abdij van Egmond Binnen. Uit deze hoeve ontstond de plaats Egmond aan den Hoef.

Tegenwoordig heten inwoners van Egmond aan den Hoef een Hoever, in Egmond Binnen ben je een Binder en aan zee heet je een Derper. En om het allemaal nog wat makkelijker te maken is zijn de Egmonden in 2001 gefuseerd met de gemeenten Schoorl en Bergen tot een nieuwe, grotere gemeente: Bergen.

Wil jij deze ingewikkelde situatie wel eens van dichtbij bekijken? Wat ons betreft kun je gewoon  kiezen voor een vakantiehuis in Egmond aan den Hoef,  Egmond Binnen, Egmond aan ZeeBergen of Schoorl.

 

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal