Joepie, de 'r' is in de maand

Maar liefst 8 maanden per jaar is de ‘’r’’ in de maand. Voor sommige mensen is de periode tussen september en april niet per definitie de meest favoriete tijd van het jaar. De dagen worden korter, de eerste herfststormen komen er aan en voor je het weet gaat het vriezen en sneeuwen…

Mosselen op het menu
Maar de ‘r’ in de maand betekent ook mosselen op het menu. Tegenwoordig begint het mosselseizoen al vanaf eind juli en gaat door tot in april. Vroeger waren mosselen echter alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen.
Je zou ook kunnen zeggen, als de ‘r’ in het seizoen zit, zijn er mosselen; in de zomer, herfst en winter. In de lente planten de mosselen zich voort en zijn ze niet te koop.

Waar komen de mosselen vandaan?
De meeste kweekpercelen van mosselen liggen in de Waddenzee. Door de sterke werking van eb en vloed in het Waddengebied wordt hier continue vers voedsel (plankton) voor de mosselen aangevoerd zodat ze goed kunnen groeien.

Maar het zijn toch Zeeuwse mosselen?
De in de Waddenzee gekweekte mosselen worden verwaterd in de Oosterschelde. Verwateren is een soort afspoelen zodat de mosselen mooi zandvrij raken.

Hoofdstad van de mosselen
Het Zeeuwse Yerseke is de onbetwiste hoofdstad van de mosselen. Hier worden de mosselen geveild. In ons land verwerken we ongeveer 90 miljoen kilo mosselen per jaar. De meeste mosselen vertrekken naar het buitenland. Vooral in België en Frankrijk zijn ze gek op onze mosselen. In Nederland wordt zo’n 10 miljoen kilo per jaar gegeten. Liefhebbers van mosselen doen er goed aan een paar dagen een vakantiehuis in Zeeland te huren. In deze provincie, en dan vooral in de vele horecagelegenheden aan de kust, zijn de mosselen een populair gerecht!

Het beste mosselrecept
Wilt u thuis een pannetje mosselen op tafel zetten? Mosselen bereiden is erg eenvoudig. Spoel de mosselen uit de verpakking nog even af onder de koude kraan. Snij wat prei en ui en fruit deze heel licht aan in een hoge, brede pan met een dunne bodem. Gooi de mosselen er bovenop en giet een half glas wijn of bier over de schelpen. Laat de mosselen op hoog vuur lekker gaar worden. Schep de mosselen na een minuut of vijf een keer om en na 10 tot 15 minuten zijn de mosselen open en klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk!

De zekerheid van: