Jutten aan het strand

Tijdens winterse stormen krijgt vooral de Nederlandse kustregio het flink te verduren. De hoogste windsnelheden worden nog altijd aan de kust gemeten. Op 25 november 2005 werd de hevigste windstoot gemeten in Hoek van Holland met 173 km/u. Op 5 november 1948 werd tijdens een windhoos op Vlieland een windstoot gemeten van 202 km/u.

Zwaarste storm aan de Nederlandse kust

De zwaarste storm die over Nederland trok was op 7 september 1944. De uurgemiddelde wind is gemeten van 122 km/u. Dat was een storm met echte orkaankracht (windkracht 12).

Wie vindt een storm leuk?

Zo’n zware storm is voor de meesten van ons geen pretje. Openbaar vervoer komt stil te liggen en er ontstaat veel schade door kapotgewaaide daken en bomen die op auto’s vallen. Toch is er een kleine groep mensen die zich verheugen bij iedere flinke storm. Dat zijn de strandjutters!

Wat is jutten?

Jutten is het zoeken op het strand naar uit zee aangespoelde spullen. Na een flinke storm is de kans dat er waardevolle zaken op het strand aanspoelen extra groot. Scheepsladingen die niet goed op het dek van een schip zijn vastgebonden, kunnen in een stevige storm over boord slaan en aanspoelen op het strand.

Ooit zochten de bewoners van de Nederlandse kust en Waddeneilanden uit pure noodzaak naar waardevolle ladingen van gestrande schepen. Voor eigen gebruik of om te verkopen. Tegen alle regels in, want de jutten was en is een illegale bezigheid. De regels voor het strandjutten zijn onderdeel van het strandrecht. Ze zijn vastgelegd in de Wet op de strandvonderij (1931) en de Wrakkenwet (1934). De Wet op de strandvonderij schrijft voor dat alle voorwerpen die in Nederland op het strand gevonden worden, naar de politie of de strandvonder moeten worden gebracht of naar De hoofdstrandvonder waakt over het strand zodat het jutten tegenwoordig nog altijd een kat en muisspel tussen jutter en vonder is.

Zelf jutten aan het strand

Natuurlijk kunt u ook zelf ervaren hoe het is om te jutten. Als u binnenkort in een vakantiehuis aan de kust bent, kunt u na een flinke storm het strand opgaan om te speuren. Wie weet komt u iets moois tegen!

De zekerheid van: