Kerst op de Wadden? Verveel je geen moment!

Door Marielle op woensdag 10 oktober 2018.

Natuurlijk kun je op de Waddeneilanden heerlijk lange wandelingen maken over het strand. Dik ingepakt met muts en sjaal de kou trotseren, duinen bedwingen, zwoegen door het zand om daarna weer warm te worden in café of restaurant met een kom erwtensoep of beker glühwein. En daarna met rode wangen, moe maar voldaan, in de vakantiewoning samen gezellig spelletjes doen en uitgebreid koken. Of juist niet. Naast de unieke natuur, strand zee en duinen  op de Waddeneilanden die altijd ‘open zijn voor bezichtiging’ worden er ook leuke activiteiten en markten georganiseerd rondom de Kerstdagen en Oud &Nieuw. Wij hebben er 8 voor je op een rij gezet.

8 Doe-tips voor Kerst en Oud & Nieuw op de Waddeneilanden

Terschelling

1. Kerstwandeltocht
Op Tweede Kerstdag, woensdag 26 december kun je op Terschelling een kerstwandeltocht maken van 10 kilometer. Je kan starten wanneer je wilt. De route loopt door bos, duinen en over het strand. Onderweg word je vermaakt door diverse optredens, kunst en theater. De startplaats van deze wandeltocht op Terschelling is de gezellige Winterfair in West-Terschelling. 

2. Midwintermarkt
Zaterdag 29 december kan je je tot ‘s avonds laat vermaken op de Midwintermarkt in Midsland op Terschelling. Geniet van traditionele volksdansen en muziek. Proef van de glühwein, oliebollen, lokale producten en gemoedelijke sfeer.

 

Ameland

3. Demonstratie van de paardenreddingboot
Een spektakel dat je een keer gezien moet hebben; de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland.  Het slepen van de reddingsboot door de paarden naar de zee via land en over het strand kent een lange historie. Inmiddels gebeurt het niet meer op deze manier. Maar één keer per jaar wordt dit unieke evenement nog een keer nagedaan. Dus ben je op zaterdag 29 december tussen 13.30 en 15.00 uur in de buurt van Hollum dan moet je hier zeker naar toe gaan.

 

Schiermonnikoog

4. Samen zingen
Hou je van zingen? Het samen zingen van kerst- en adventsliederen kan iets magisch hebben. Helemaal als dat in een kerk plaatsvindt. Ben je op zaterdag 22 december op Schiermonnikoog dan kun je tussen 19.00 en 20.30 uur aanschuiven in de Grote Kerk. Het kerstverhaal wordt er voorgelezen en begeleid door diverse koren kun je samen met de eilandbewoners je zangtalent laten horen.

5. Fakkeloptocht
December staat bekend om zijn donkere dagen. De duisternis maken we met z’n allen graag wat gezelliger. We steken kaarsen aan, de lichtjes in de kerstboom brengen sfeer in de huiskamer, winkelstraten zijn sfeervol verlicht met feestverlichting. En op Schiermonnikoog, daar vindt op vrijdag 28 december de jaarlijkse fakkeloptocht plaats. Honderden bewoners en eilandbezoekers komen om 19.00 uur bij elkaar in het centrum van Schiermonnikoog voor de start van de fakkeloptocht die tot ongeveer 21.00 uur duurt. Vanaf 10.00 uur ‘s morgens kan je al een fakkel kopen in het dorp en de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Onderweg zijn er voor de kinderen die meelopen een paar leuke verrassingen. Na afloop is er volop gelegenheid om na te genieten en na te praten over deze sfeervolle midwinterwandeling. Warm jezelf weer op met glühwein of warme chocolademelk en geniet ondertussen van de warme klanken van het Shantykoor.

6. Midwinterfestival
Om in de stemming te blijven kun je de volgende dag, zaterdag 29 december, een bezoek brengen aan het Midwinterfestival op Schiermonnikoog. Verspreid door het hele dorp worden er diverse activiteiten georganiseerd. Je kunt meedoen aan workshops, exposities, genieten van verrassende optredens en je laten meeslepen door de verhalen die eilandbewoners graag met je delen. De hele dag kun je van het Midwinterfestival op Schiermonnikoog genieten.

 

Texel

7. Kerstmarkt in Oosterend
Tien dagen voor de kerstdagen, op zaterdag 15 december, kun je in Oosterend op het Waddeneiland Texel genieten van de jaarlijkse kerstmarkt. De markt is ondergedompeld in de sfeer van Anton Pieck en de kraampjes zijn feestelijk versierd. Heb je nog kerstversiering nodig? Dan ga je dat zeker op de markt vinden. In de kraampjes vind je handgemaakte versiering maar ook lekker eten zoals heerlijke kazen en andere lokaal geproduceerde lekkernijen. En krijg je het wat koud dan kun je je warmen bij één van de vuurkorven en genieten van een warm drankje terwijl je geniet van de kerstmuziek.

8. Kerstmarkt in Den Burg
In de Wezentuin in Den Burg wordt op donderdag 27 december een kerstmarkt georganiseerd. Rondom het muziekpodium staan kramen waar je bijvoorbeeld wol kunt kopen van het Texelse schaap, handgemaakte kerstversieringen en lekkere Texelse kazen. Het muziekpodium zelf wordt op deze dag ook goed benut. Geniet van verschillende optredens van een cellospeler tot een complete fanfare. Ook kun je tijdens deze kerstmarkt natuurlijk weer volop genieten van allerlei lekkers en naar hartenlust shoppen want de winkels zijn ook de hele dag open.

Wil je niks missen als je met de feestdagen op een Waddeneiland verblijft? Bekijk dan de actuele informatie over wat je allemaal op Terschelling, Texel, Schiermonnikoog en Ameland kunt doen. En is het een dagje wat minder weer lees dan deze 5 tips om kerstversiering van schelpen te maken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

In de winter naar de kust

Door Marielle op maandag 30 oktober 2017.

De Nederlandse kust is ook in de winter een uniek en prachtig landschap. Het strand en de duinen nodigen uit tot heerlijke wandelingen onder Hollandse wolkenluchten. Opwarmen na een lange wandeling doet u in een van de gezellige strandtenten. Mocht er komende winter weer eens een pak sneeuw vallen, zorg dan dat u na een sneeuwbui als een van de eersten op het strand of in de duinen bent. U zult betoverd raken door het landschap.  Hebt u deze winter een vakantiehuis aan de kust gehuurd en wilt u een echt winterse belevenis meemaken?

Lees verder >

Waddengoud

Weekendje weg naar Ameland

Door Peter op donderdag 20 maart 2014.

Ameland is een van de grotere waddeneilanden met vier dorpjes, allemaal gelegen in de polders van het zuiden van het eiland. Van oost naar west zijn dat Buren, Nes, Ballum en Hollum. Het grootste dorp is Nes, hier komt ook de veerboot uit Holwerd aan. Het noorden van Ameland is een groot natuurgebied. Het zijn droge duinen, die overgaan in brede zandstranden. In het oosten van het eiland ligt een drassig gebied: het vogelreservaat Het Oerd. Tot aan het begin van de 20e eeuw leefden veel Amelanders van de walvisvaart.

Lees verder >