Kerst op de Wadden? Verveel je geen moment!

Door Marielle op woensdag 10 oktober 2018.

Natuurlijk kun je op de Waddeneilanden heerlijk lange wandelingen maken over het strand. Dik ingepakt met muts en sjaal de kou trotseren, duinen bedwingen, zwoegen door het zand om daarna weer warm te worden in café of restaurant met een kom erwtensoep of beker glühwein. En daarna met rode wangen, moe maar voldaan, in de vakantiewoning samen gezellig spelletjes doen en uitgebreid koken. Of juist niet. Naast de unieke natuur, strand zee en duinen  op de Waddeneilanden die altijd ‘open zijn voor bezichtiging’ worden er ook leuke activiteiten en markten georganiseerd rondom de Kerstdagen en Oud &Nieuw. Wij hebben er 8 voor je op een rij gezet.

8 Doe-tips voor Kerst en Oud & Nieuw op de Waddeneilanden

Terschelling

1. Kerstwandeltocht
Op Tweede Kerstdag, woensdag 26 december kun je op Terschelling een kerstwandeltocht maken van 10 kilometer. Je kan starten wanneer je wilt. De route loopt door bos, duinen en over het strand. Onderweg word je vermaakt door diverse optredens, kunst en theater. De startplaats van deze wandeltocht op Terschelling is de gezellige Winterfair in West-Terschelling. 

2. Midwintermarkt
Zaterdag 29 december kan je je tot ‘s avonds laat vermaken op de Midwintermarkt in Midsland op Terschelling. Geniet van traditionele volksdansen en muziek. Proef van de glühwein, oliebollen, lokale producten en gemoedelijke sfeer.

 

Ameland

3. Demonstratie van de paardenreddingboot
Een spektakel dat je een keer gezien moet hebben; de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland.  Het slepen van de reddingsboot door de paarden naar de zee via land en over het strand kent een lange historie. Inmiddels gebeurt het niet meer op deze manier. Maar één keer per jaar wordt dit unieke evenement nog een keer nagedaan. Dus ben je op zaterdag 29 december tussen 13.30 en 15.00 uur in de buurt van Hollum dan moet je hier zeker naar toe gaan.

 

Schiermonnikoog

4. Samen zingen
Hou je van zingen? Het samen zingen van kerst- en adventsliederen kan iets magisch hebben. Helemaal als dat in een kerk plaatsvindt. Ben je op zaterdag 22 december op Schiermonnikoog dan kun je tussen 19.00 en 20.30 uur aanschuiven in de Grote Kerk. Het kerstverhaal wordt er voorgelezen en begeleid door diverse koren kun je samen met de eilandbewoners je zangtalent laten horen.

5. Fakkeloptocht
December staat bekend om zijn donkere dagen. De duisternis maken we met z’n allen graag wat gezelliger. We steken kaarsen aan, de lichtjes in de kerstboom brengen sfeer in de huiskamer, winkelstraten zijn sfeervol verlicht met feestverlichting. En op Schiermonnikoog, daar vindt op vrijdag 28 december de jaarlijkse fakkeloptocht plaats. Honderden bewoners en eilandbezoekers komen om 19.00 uur bij elkaar in het centrum van Schiermonnikoog voor de start van de fakkeloptocht die tot ongeveer 21.00 uur duurt. Vanaf 10.00 uur ‘s morgens kan je al een fakkel kopen in het dorp en de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Onderweg zijn er voor de kinderen die meelopen een paar leuke verrassingen. Na afloop is er volop gelegenheid om na te genieten en na te praten over deze sfeervolle midwinterwandeling. Warm jezelf weer op met glühwein of warme chocolademelk en geniet ondertussen van de warme klanken van het Shantykoor.

6. Midwinterfestival
Om in de stemming te blijven kun je de volgende dag, zaterdag 29 december, een bezoek brengen aan het Midwinterfestival op Schiermonnikoog. Verspreid door het hele dorp worden er diverse activiteiten georganiseerd. Je kunt meedoen aan workshops, exposities, genieten van verrassende optredens en je laten meeslepen door de verhalen die eilandbewoners graag met je delen. De hele dag kun je van het Midwinterfestival op Schiermonnikoog genieten.

 

Texel

7. Kerstmarkt in Oosterend
Tien dagen voor de kerstdagen, op zaterdag 15 december, kun je in Oosterend op het Waddeneiland Texel genieten van de jaarlijkse kerstmarkt. De markt is ondergedompeld in de sfeer van Anton Pieck en de kraampjes zijn feestelijk versierd. Heb je nog kerstversiering nodig? Dan ga je dat zeker op de markt vinden. In de kraampjes vind je handgemaakte versiering maar ook lekker eten zoals heerlijke kazen en andere lokaal geproduceerde lekkernijen. En krijg je het wat koud dan kun je je warmen bij één van de vuurkorven en genieten van een warm drankje terwijl je geniet van de kerstmuziek.

8. Kerstmarkt in Den Burg
In de Wezentuin in Den Burg wordt op donderdag 27 december een kerstmarkt georganiseerd. Rondom het muziekpodium staan kramen waar je bijvoorbeeld wol kunt kopen van het Texelse schaap, handgemaakte kerstversieringen en lekkere Texelse kazen. Het muziekpodium zelf wordt op deze dag ook goed benut. Geniet van verschillende optredens van een cellospeler tot een complete fanfare. Ook kun je tijdens deze kerstmarkt natuurlijk weer volop genieten van allerlei lekkers en naar hartenlust shoppen want de winkels zijn ook de hele dag open.

Wil je niks missen als je met de feestdagen op een Waddeneiland verblijft? Bekijk dan de actuele informatie over wat je allemaal op Terschelling, Texel, Schiermonnikoog en Ameland kunt doen. En is het een dagje wat minder weer lees dan deze 5 tips om kerstversiering van schelpen te maken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vakantiehuis in Noordwijk aan Zee

Door Peter op dinsdag 27 mei 2014.

Noordwijk aan Zee heeft een rijke historie. Rond het jaar 1200 vestigden de eerste vissers zich in de duinen bij Noordwijk. Noordwijk groeide uit tot een belangrijke vissersplaats, met eind 15e eeuw een vloot van 40 vissersschepen. Tot het begin 19e eeuw was de visserij de belangrijkste vorm van inkomsten voor het dorp.

Lees verder >

Zelf oesters rapen in Zeeland

Door Marielle op dinsdag 14 november 2017.

Liefhebbers van oesters houden van Zeeland. In de meest zonnige kustprovincie van Nederland worden oesters in veel restaurants geserveerd en … kunt u ze ook zelf rapen! Als u een vakantiehuis in Zeeland heeft gehuurd moet u zeker eens een paar oesters gaan verzamelen. Een ervaring om nooit te vergeten!

Lees verder >

Mist uit de zee

Door Silke op vrijdag 16 juni 2017.
Categorieën:NatuurStrand

Ligt u tijdens uw vakantie aan de Nederlandse kust heerlijk op het strand te genieten van de warme zonnestralen, komt er opeens mist uit de zee opzetten ... Het is een uitzonderlijk verschijnsel dat op warme dagen in het vroege voorjaar kan voorkomen.

Lees verder >