Kerst op de Wadden? Verveel je geen moment!

Door Marielle op woensdag 10 oktober 2018.

Natuurlijk kun je op de Waddeneilanden heerlijk lange wandelingen maken over het strand. Dik ingepakt met muts en sjaal de kou trotseren, duinen bedwingen, zwoegen door het zand om daarna weer warm te worden in café of restaurant met een kom erwtensoep of beker glühwein. En daarna met rode wangen, moe maar voldaan, in de vakantiewoning samen gezellig spelletjes doen en uitgebreid koken. Of juist niet. Naast de unieke natuur, strand zee en duinen  op de Waddeneilanden die altijd ‘open zijn voor bezichtiging’ worden er ook leuke activiteiten en markten georganiseerd rondom de Kerstdagen en Oud &Nieuw. Wij hebben er 8 voor je op een rij gezet.

8 Doe-tips voor Kerst en Oud & Nieuw op de Waddeneilanden

Terschelling

1. Kerstwandeltocht
Op Tweede Kerstdag, woensdag 26 december kun je op Terschelling een kerstwandeltocht maken van 10 kilometer. Je kan starten wanneer je wilt. De route loopt door bos, duinen en over het strand. Onderweg word je vermaakt door diverse optredens, kunst en theater. De startplaats van deze wandeltocht op Terschelling is de gezellige Winterfair in West-Terschelling. 

2. Midwintermarkt
Zaterdag 29 december kan je je tot ‘s avonds laat vermaken op de Midwintermarkt in Midsland op Terschelling. Geniet van traditionele volksdansen en muziek. Proef van de glühwein, oliebollen, lokale producten en gemoedelijke sfeer.

 

Ameland

3. Demonstratie van de paardenreddingboot
Een spektakel dat je een keer gezien moet hebben; de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland.  Het slepen van de reddingsboot door de paarden naar de zee via land en over het strand kent een lange historie. Inmiddels gebeurt het niet meer op deze manier. Maar één keer per jaar wordt dit unieke evenement nog een keer nagedaan. Dus ben je op zaterdag 29 december tussen 13.30 en 15.00 uur in de buurt van Hollum dan moet je hier zeker naar toe gaan.

 

Schiermonnikoog

4. Samen zingen
Hou je van zingen? Het samen zingen van kerst- en adventsliederen kan iets magisch hebben. Helemaal als dat in een kerk plaatsvindt. Ben je op zaterdag 22 december op Schiermonnikoog dan kun je tussen 19.00 en 20.30 uur aanschuiven in de Grote Kerk. Het kerstverhaal wordt er voorgelezen en begeleid door diverse koren kun je samen met de eilandbewoners je zangtalent laten horen.

5. Fakkeloptocht
December staat bekend om zijn donkere dagen. De duisternis maken we met z’n allen graag wat gezelliger. We steken kaarsen aan, de lichtjes in de kerstboom brengen sfeer in de huiskamer, winkelstraten zijn sfeervol verlicht met feestverlichting. En op Schiermonnikoog, daar vindt op vrijdag 28 december de jaarlijkse fakkeloptocht plaats. Honderden bewoners en eilandbezoekers komen om 19.00 uur bij elkaar in het centrum van Schiermonnikoog voor de start van de fakkeloptocht die tot ongeveer 21.00 uur duurt. Vanaf 10.00 uur ‘s morgens kan je al een fakkel kopen in het dorp en de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Onderweg zijn er voor de kinderen die meelopen een paar leuke verrassingen. Na afloop is er volop gelegenheid om na te genieten en na te praten over deze sfeervolle midwinterwandeling. Warm jezelf weer op met glühwein of warme chocolademelk en geniet ondertussen van de warme klanken van het Shantykoor.

6. Midwinterfestival
Om in de stemming te blijven kun je de volgende dag, zaterdag 29 december, een bezoek brengen aan het Midwinterfestival op Schiermonnikoog. Verspreid door het hele dorp worden er diverse activiteiten georganiseerd. Je kunt meedoen aan workshops, exposities, genieten van verrassende optredens en je laten meeslepen door de verhalen die eilandbewoners graag met je delen. De hele dag kun je van het Midwinterfestival op Schiermonnikoog genieten.

 

Texel

7. Kerstmarkt in Oosterend
Tien dagen voor de kerstdagen, op zaterdag 15 december, kun je in Oosterend op het Waddeneiland Texel genieten van de jaarlijkse kerstmarkt. De markt is ondergedompeld in de sfeer van Anton Pieck en de kraampjes zijn feestelijk versierd. Heb je nog kerstversiering nodig? Dan ga je dat zeker op de markt vinden. In de kraampjes vind je handgemaakte versiering maar ook lekker eten zoals heerlijke kazen en andere lokaal geproduceerde lekkernijen. En krijg je het wat koud dan kun je je warmen bij één van de vuurkorven en genieten van een warm drankje terwijl je geniet van de kerstmuziek.

8. Kerstmarkt in Den Burg
In de Wezentuin in Den Burg wordt op donderdag 27 december een kerstmarkt georganiseerd. Rondom het muziekpodium staan kramen waar je bijvoorbeeld wol kunt kopen van het Texelse schaap, handgemaakte kerstversieringen en lekkere Texelse kazen. Het muziekpodium zelf wordt op deze dag ook goed benut. Geniet van verschillende optredens van een cellospeler tot een complete fanfare. Ook kun je tijdens deze kerstmarkt natuurlijk weer volop genieten van allerlei lekkers en naar hartenlust shoppen want de winkels zijn ook de hele dag open.

Wil je niks missen als je met de feestdagen op een Waddeneiland verblijft? Bekijk dan de actuele informatie over wat je allemaal op Terschelling, Texel, Schiermonnikoog en Ameland kunt doen. En is het een dagje wat minder weer lees dan deze 5 tips om kerstversiering van schelpen te maken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Zeldzame planten op Terschelling

Door Marielle op donderdag 17 augustus 2017.

Terschelling is een eiland voor liefhebbers van mooie vakantiehuizen en … natuur. Maar liefst 80 procent van het eiland bestaat uit natuur en er liggen wel 200 kilometer aan onverharde wandelpaden. Liefhebbers van planten halen hun hart op.

Lees verder >

Ik wil mijn vakantiehuis (nog) beter verhuren

Door Peter op woensdag 11 februari 2015.

Heeft u een vakantiehuis aan de Nederlandse kust en wilt u dit huis (nog) beter verhuren? Door een samenwerking met Fijn op Vakantie zult u verrast zijn door het grote aantal boekingen - ook buiten de vakantieperiodes. Bent u benieuwd hoe dat kan? Hieronder leest u de verklaring van ons succes. Wellicht een goede aanleiding om eens contact op te nemen over de verhuur van uw vakantiehuis!

Lees verder >

5 tips om kerstversiering van schelpen maken

Door Silke op zondag 15 november 2015.
Categorieën:CultuurStrand

Maak je de komende tijd een lekkere wandeling vanuit je vakantiehuis aan het strand? Vergeet dan niet om een heleboel schelpen te verzamelen. Met de feestdagen voor de deur wil je je huis natuurlijk extra gezellig inrichten en met schelpen knutsel je de mooiste kerstversieringen (die ook in de maanden erna niet zal misstaan in je huis).

Wij geven je vijf leuke knutseltips met schelpen.

Lees verder >