Kokkels uit de Waddenzee

Door Silke op woensdag 19 december 2018.

Een pannetje dampende mosselen met friet, wie houdt er niet van? In Nederland eten we jaarlijks meer dan 10 miljoen kilo per jaar.

Veel minder bekend is het eten van kokkels. Terwijl die minstens zo lekker zijn. Net als een groot deel van de Nederlandse mosselen worden kokkels in de Waddenzee gevangen. In principe worden kokkels het hele jaar door gevangen, maar een erg strenge winter kan zorgen voor een beperkte aanvoer. Soms worden ook kokkels uit Engeland aangeboden in Nederland. De echte Waddenzee kokkels zijn herkenbaar aan de vele tinten grijs van de schelp.

Duurzaam gevangen

De Waddenzee kokkel mag enkel handmatig worden bevist. Mechanische visserij hierop is verboden. Bij de handmatige visserij worden de kokkels met behulp van een soort hark waaraan een net is bevestigd uit de bodem gezeefd. Dat gebeurt als het bijna volledig eb is en de wadplaten bijna droog liggen.

Kokkels eten

Kokkels uit de Waddenzee hebben veel smaak en relatief veel vlees. De meeste - in Nederland gevangen - kokkels worden naar Zuid-Europa geëxporteerd. Best jammer, want kokkels zijn een betaalbare traktatie. Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten.

Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp. Als deze dicht gaat is de kokkel vers. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gram zeezout op 1 liter water.

Recept met kokkels

Bent u binnenkort op Texel, Ameland, Terschelling, Vlieland of Schiermonnikoog op vakantie? Dan adviseren wij een bezoekje aan de visboer te brengen, een pondje verse kokkels te kopen en dit lunchgerecht te maken.

Kokkels met peterselie

Ingrediënten: 500 gram kokkels, 4 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook (fijngehakt), 25 gram platte peterselie, 100 ml witte wijn, 1 kleine rode peper, fijngehakt en zaden verwijderd, 25 gram roomboter.

Bereiding: spoel de kokkels goed schoon in zout water en controleer of ze allemaal vers zijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kokkels een paar minuten tot alle schelpjes openstaan. Gooi de dichte schelpen weg. Voeg knoflook, peterselie, wijn en rode peper toe en bak alles nog een paar minuten. Neem de pan van het vuur en smelt de boter erdoor. Serveer met brood en een glas wijn!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Badpak of Bikini aan het strand?

Door Silke op vrijdag 27 januari 2017.
Categorieën:Strand

In deze tijd van het jaar denkt u bij het woord ‘’strand’’ waarschijnlijk vooral aan warme mutsen, lange strandwandelingen tegen de wind in en een grote kop warme chocolade in een gezellig strandpaviljoen.

Maar voor u het weet breekt het zomerseizoen aan en kunt u weer lekker lange dagen luieren aan het strand. Zwemmen in zee, potje beachvolley en dan met een boek op je handdoek genieten van de zon.

Voor veel vrouwen is het zomerseizoen aan het strand ook een periode waarin een belangrijke keuze moet worden gemaakt: wort het een bikini of toch een badpak?

Lees verder >

Bucketlist Terschelling

Door Petra op maandag 7 september 2015.
Categorieën:Leuke uitjes

Terschelling is het Waddeneiland voor liefhebbers van ongerepte natuur en veel gezelligheid. Terschelling heeft maar liefst dertig kilometer aan uitgestrekte zandstranden, soms wel 500 meter breed. Op het eiland zijn meer dan 200 kilometer aan wandelpaden uitgezet. De verschillende routes zijn met elkaar verbonden dankzij de wandelnetwerkpunten. Zo kun je makkelijk van de ene route naar de andere ‘’hoppen’’. 

Terschelling is niet ver

Lees verder >

Met de hond naar Zeeland

Door Silke op maandag 3 december 2018.

Honden zijn gek op het strand. De natte neus hoog in de zilte lucht, een snoet vol zand en de haren uitschudden in de wind. In Zeeland vindt u prachtige brede zandstranden waar uw hond heerlijk kan rennen, door het zand rollen of een duik in de branding kan nemen.

Lees verder >