Kokkels uit de Waddenzee

Een pannetje dampende mosselen met friet, wie houdt er niet van? In Nederland eten we jaarlijks meer dan 10 miljoen kilo per jaar.

Veel minder bekend is het eten van kokkels. Terwijl die minstens zo lekker zijn. Net als een groot deel van de Nederlandse mosselen worden kokkels in de Waddenzee gevangen. In principe worden kokkels het hele jaar door gevangen, maar een erg strenge winter kan zorgen voor een beperkte aanvoer. Soms worden ook kokkels uit Engeland aangeboden in Nederland. De echte Waddenzee kokkels zijn herkenbaar aan de vele tinten grijs van de schelp.

Duurzaam gevangen

De Waddenzee kokkel mag enkel handmatig worden bevist. Mechanische visserij hierop is verboden. Bij de handmatige visserij worden de kokkels met behulp van een soort hark waaraan een net is bevestigd uit de bodem gezeefd. Dat gebeurt als het bijna volledig eb is en de wadplaten bijna droog liggen.

Kokkels eten

Kokkels uit de Waddenzee hebben veel smaak en relatief veel vlees. De meeste - in Nederland gevangen - kokkels worden naar Zuid-Europa geëxporteerd. Best jammer, want kokkels zijn een betaalbare traktatie. Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten.

Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp. Als deze dicht gaat is de kokkel vers. Spoel de schelp nooit in zoetwater maar neem het liefst gezuiverd zeewater of neem 30 gram zeezout op 1 liter water.

Recept met kokkels

Bent u binnenkort op Texel, Ameland, Terschelling, Vlieland of Schiermonnikoog op vakantie? Dan adviseren wij een bezoekje aan de visboer te brengen, een pondje verse kokkels te kopen en dit lunchgerecht te maken.

Kokkels met peterselie

Ingrediënten: 500 gram kokkels, 4 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook (fijngehakt), 25 gram platte peterselie, 100 ml witte wijn, 1 kleine rode peper, fijngehakt en zaden verwijderd, 25 gram roomboter.

Bereiding: spoel de kokkels goed schoon in zout water en controleer of ze allemaal vers zijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kokkels een paar minuten tot alle schelpjes openstaan. Gooi de dichte schelpen weg. Voeg knoflook, peterselie, wijn en rode peper toe en bak alles nog een paar minuten. Neem de pan van het vuur en smelt de boter erdoor. Serveer met brood en een glas wijn!

De zekerheid van: