Kustpad wandelen

Door Silke op maandag 15 augustus 2016.

Het 'Pieterpad' is dan weliswaar het meest bekende wandelpad van Nederland, het is zeker niet het langste. Het ‘Nederlands Kustpad’ is met een lengte van maar liefst 721 kilometer veruit de langste wandelroute van ons land.

Wil je onze Nederlandse kust te voet ontdekken en genieten van ongekend mooie plekjes van Zeeland tot de Wadden? Wandel dan het Nederlandse Kustpad.

Nederlands Kustpad bestaat uit vier delen

1. Deltapad (233 kilometer van Sluis naar Hoek van Holland)

Met het wandelen van het Deltapad leer je Zeeland echt kennen en steekt u de Westerschelde over met een veerpont die alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk is.  Deze route heeft twee takken: één van Sluis naar Hoek van Holland en één van Bergen op Zoom naar Hoek van Holland. De takken komen bij elkaar in Goedereede. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.
Wil je meerdere dagen een stuk van het Deltapad wandelen? Verblijf dan in een van onze vakantiehuizen aan de Zeeuwse kust.

2. Hollands Kustpad (213 kilometer van Hoek van Holland naar Den Helder)

Het Hollands Kustpad brengt je door de provincies Noord- en Zuid-Holland en is een samenvoeging van het voormalige Duin- en Polderpad en het Visserspad. Je wandelt hier voor het grootste deel van de route door een grote variatie van duingebieden. Vanaf Callantsoog naar Den Helder verdwijnen de duinen en maken plaats voor weidse polderlandschappen. De route wordt beschreven in een gids, die door het Nivon en het Wandelnet gezamenlijk is uitgegeven.
Wil je meerdere dagen een stuk van het Hollands Kustpad wandelen? Verblijf dan in een van onze vakantiehuizen aan de Zuid-Hollandse kust of de Noord-Hollandse kust.

3. Fries Kustpad (152 kilometer van Stavoren naar Lauwersoog)

Deze route begint in Stavoren en na een stuk IJsselmeerkust volgt het Friese Kustpad in grote lijnen de kust van de Waddenzee. De route gaat door relatief onbevolkt gebied (met weinig winkels en horeca) en is voor een deel verboden voor honden (ook voor aangelijnde honden).

4. Wad- en Wierdenpad (123 kilometer van Lauwersoog naar Bad Nieuweschans)

Dit is de route door het minst bekende deel van de Nederlandse kust. De route gaat van Lauwersoog via het Lauwersmeer naar Leens, onder andere door het militair oefenterrein Marnewaard met daarin het spookdorp Marnehuizen. Vanaf Leens kun je kiezen om de route langs de Waddendijk te volgen of de Wierdenroute door het binnenland te volgen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Tips voor de verhuur van een vakantiehuis

Door Peter op donderdag 18 september 2014.

Wij zorgen er graag voor dat u uw vakantiehuis succesvol kunt verhuren. Op onze websites fijnopvakantie.nl en fewo-in-holland.de zoeken dagelijks duizenden vakantiegangers naar een vakantiehuis aan de Nederlandse kust en op de Waddeneilanden.  Door gebruik te maken van onze kennis en ervaring kunt ook u uw vakantiehuis nog beter verhuren.

Lees verder >

Zeewater drinken

Door Peter op maandag 6 oktober 2014.
Categorieën:ActiefKustNieuws

Als je in de Noordzee zwemt of als je lekker in de branding aan het spelen bent, kan het gebeuren dat je per ongeluk een slok zeewater binnenkrijgt. Niet echt lekker maar gelukkig ongevaarlijk. Maar voor iemand die lange tijd zonder drinkwater op zee zit, is het drinken van zeewater zeer schadelijk. De mens kan eigenlijk niet langer dan 24 uur zonder (zoet) water. Als je als schipbreukeling langere tijd op zee ronddobbert, kan het verleidelijk zijn om zeewater te drinken. Maar hierdoor kan al snel een zoutvergiftiging ontstaan waardoor er o.a.

Lees verder >

Jutten op Terschelling

Door Peter op woensdag 3 juni 2015.
Categorieën:CultuurKust

Het verhaal van Sil de strandjutter behoort tot de klassiekers uit de Nederlandse literatuur en speelt zich af rond 1900 op Terschelling. In die tijd heerste op het eiland een duidelijke hiërarchie: in Het West rond de Brandaris woonden de hoge heren, die neerkeken op de overige eilandbewoners zoals die in Midsland. Deze keken op hun beurt weer neer op de boeren van Oosterend, die een hard bestaan hadden en zichzelf moesten zien te redden. Iedere boer was ook strandjutter en struinde het strand af op zoek naar waardevolle spullen.

Lees verder >