Musea van Zeeland

Door Silke op woensdag 9 januari 2019.

Niet alleen liefhebbers van zon, zee en strand komen aan hun trekken in Zeeland. Ook liefhebbers van kunst en geschiedenis kunnen in Zeeland hun hart ophalen. In de provincie zijn bijna 50 musea waarin u kennis maakt met de rijke Zeeuwse cultuur. U komt meer te weten over o.a. de strijd tegen het water, de oorlogsjaren, de visserij, klederdracht en fruitteelt. Ieder streek heeft verschillende unieke streekmusea.

Bent u binnenkort in een vakantiehuis in Zeeland? Hieronder leest u onze tips voor de mooiste musea van Zeeland.

Top 3 Zeeuwse musea

1 Watersnoodmuseum - Terug naar het rampjaar 1953
Wie een vakantie in Zeeland doorbrengt, moet eigenlijk ook een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum. De watersnoodramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. De combinatie van een harde storm met springtij zorgde ervoor dat het water tot extreme hoogte steeg. Een groot deel van de provincie kwam onder water te staan en 1836 mensen vonden de dood. Vele huizen en gebouwen werden beschadigd of verwoest en duizenden dieren verdronken. Sindsdien is er in Zeeland heel veel gebeurd om de provincie te behoeden voor herhaling van een dergelijke ramp. De zogenaamde Deltawerken, een project waaraan decennialang is gebouwd, beschermen de provincies Zeeland, Noord Brabant en Zuid Holland tegen hoogwater. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk maakt u kennis met de verhalen rond de ramp, de wederopbouw en leert u over de uitdagingen om de provincie in de toekomst te beschermen voor de zee.

2 Bizarium – Het gekste museum van Zeeland
Een vliegende fiets, een wandelende duikboot of een haargroeihelm? Allemaal uitvindingen die u terugvindt in het gekste museum van Zeeland; het Bizarium. In het Zeeuws Vlaamse Sluis, op een steenworp afstand van de Belgische grens vindt u dit museum vol bizarre uitvindingen en de verhalen van de uitvinders. Geniet van de verbeeldingskracht, passie en technische vindingrijkheid van uitvinders als Leonardo de Vinci en Nikola Tesla.

3 Muzeeum – Zeehelden komen tot leven
De provincie Zeeland heeft een rijke maritieme geschiedenis. Zeeland is de geboortegrond van zeeheld Michiel de Ruyter. In het museum vindt u o.a. een grote collectie spullen uit de VOC tijd, maar ook mooie spullen uit de geschiedenis van het loodswezen en een grote kunst, munten- en tegelcollectie.

Huur een vakantiehuis in Zeeland

Zeeland is een heerlijke provincie voor een vakantie aan zee. Bij Fijn op Vakantie verhuren we tientallen vakantiehuizen op de mooiste plekken van Zeeland.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Unieke natuur aan zee

Door Silke op vrijdag 22 juli 2016.

Je zou het niet zeggen als je in Nederland of België woont, maar op wereldschaal bekeken zijn kustduinen zeldzaam. Rotskusten zijn veel gewoner. Door de zeldzaamheid en de rijkdom aan soorten zijn duinen waardevolle natuurgebieden.

Lees verder >

Naar de branding luisteren

Door Silke op donderdag 1 maart 2018.
Categorieën:NatuurStrand

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Lees verder >

In de winter naar de kust

Door Marielle op maandag 30 oktober 2017.

De Nederlandse kust is ook in de winter een uniek en prachtig landschap. Het strand en de duinen nodigen uit tot heerlijke wandelingen onder Hollandse wolkenluchten. Opwarmen na een lange wandeling doet u in een van de gezellige strandtenten. Mocht er komende winter weer eens een pak sneeuw vallen, zorg dan dat u na een sneeuwbui als een van de eersten op het strand of in de duinen bent. U zult betoverd raken door het landschap.  Hebt u deze winter een vakantiehuis aan de kust gehuurd en wilt u een echt winterse belevenis meemaken?

Lees verder >