Mysteries uit de Noordzee

Door Silke op zaterdag 7 januari 2017.
Categorieën:Cultuur

De zee bedekt het grootste deel van onze aardbol en hoewel we de zeeën al eeuwen bevaren en onderzoeken, herbergt het zoute water nog altijd tal van mysteries voor de wetenschap. Omdat de zee op veel plaatsen erg diep is en de druk onder water enorm, is het lastig om de zee uitvoerig te onderzoeken.

Wie kent er niet de verhalen over de mythische stad Atlantis die onder water zou zijn verzonken? Ook de oceaan tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden is een groot mysterie. Talloze schepen en vliegtuigen zijn in de afgelopen eeuwen in de zogenaamde Bermudadriehoek verdwenen, vaak zonder een spoor achter te laten.

Maar ook dichtbij huis herbergt de zee geheimen. Bij Fijn op Vakantie houden we wel van een geheimpje. Wij lichten een tipje van de sluier van drie Noordzee geheimen. Wil jij zelf ook een Noordzee geheim ontdekken? Huur dan eens een vakantiehuis aan onze kust!

Drie geheimen uit zee

Plan voor inpoldering
Er zou al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een geheim plan bestaan om – in navolging van de Zuiderzee – ook een deel van de Noordzee in te polderen. De drooglegging van een gebied zo groot als Noord- en Zuidholland samen, gelegen tussen Engeland en Nederland, zou opnieuw uit de kast gehaald zijn toen de Engelsen afgelopen jaar besloten om uit de EU te stappen…

Bijlen op de zeebodem
Een hobby archeoloog uit Zeeland verzamelde schelpen en ging voor zijn hobby eens kijken bij een sorteerbedrijf voor grind en zand. Dit bedrijf verwerkt het in de Noordzee opgezogen grind en zand voor betoncentrales. Hij mocht rondsnuffelen in een berg stenen en schelpen die te groot waren om te worden verwerkt. Tot zijn verbazing vond hij in de berg maar liefst 28 vuistbijlen. Deze bijlen werden gebruikt door Neanderthalers die meer dan 100.000 jaar geleden op de bodem van de – toen droge Noordzee – leefden…

Monstergolf bij Schiermonnikoog
In de winter van 2007 werd door een boei van Rijkswaterstaat tijdens een zware noordwesterstorm een golf van 19,8 meter hoog gemeten. Hoge golven zijn niet zeldzaam in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Eerder werden golven tot wel 11 meter hoog gemeten, maar bijna 20 meter hoog? Helaas voor de liefhebbers van een mooi mysterie bleek de meetapparatuur in de boei bij nader inzien kapot…

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Van zeewater drinkwater maken?

Door Silke op dinsdag 12 april 2016.
Categorieën:KustNieuws

Als je op vakantie aan de kust bent, en je kijkt  vanaf het strand staat uit over zee, krijg je al snel het gevoel hoe enorm groot de zee eigenlijk is. En dat klopt. Maar liefst 71% van het totale oppervlak van onze aarde bestaat uit water. De schatting is dat er maar liefst 1,4 miljard kubieke kilometer aan water op aarde is.

Lees verder >

Dauwtrappen in de duinen

Door Peter op dinsdag 20 mei 2014.
Categorieën:ActiefEvenementen

Dauwtrappen is een eeuwenoude traditie. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben. In de Schoorlse Duinen organiseert Staatsbosbeheer een dauwtrapwandeling op de vroege ochtend van Hemelvaart. Loopschool Together werkt dit jaar samen met Staatsbosbeheer om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een bijzondere ochtendwandeling.

Lees verder >

Fotowedstrijd 2018 | Doe mee en win!