Mysteries uit de Noordzee

Door Silke op zaterdag 7 januari 2017.
Categorieën:Cultuur

De zee bedekt het grootste deel van onze aardbol en hoewel we de zeeën al eeuwen bevaren en onderzoeken, herbergt het zoute water nog altijd tal van mysteries voor de wetenschap. Omdat de zee op veel plaatsen erg diep is en de druk onder water enorm, is het lastig om de zee uitvoerig te onderzoeken.

Wie kent er niet de verhalen over de mythische stad Atlantis die onder water zou zijn verzonken? Ook de oceaan tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden is een groot mysterie. Talloze schepen en vliegtuigen zijn in de afgelopen eeuwen in de zogenaamde Bermudadriehoek verdwenen, vaak zonder een spoor achter te laten.

Maar ook dichtbij huis herbergt de zee geheimen. Bij Fijn op Vakantie houden we wel van een geheimpje. Wij lichten een tipje van de sluier van drie Noordzee geheimen. Wil jij zelf ook een Noordzee geheim ontdekken? Huur dan eens een vakantiehuis aan onze kust!

Drie geheimen uit zee

Plan voor inpoldering
Er zou al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een geheim plan bestaan om – in navolging van de Zuiderzee – ook een deel van de Noordzee in te polderen. De drooglegging van een gebied zo groot als Noord- en Zuidholland samen, gelegen tussen Engeland en Nederland, zou opnieuw uit de kast gehaald zijn toen de Engelsen afgelopen jaar besloten om uit de EU te stappen…

Bijlen op de zeebodem
Een hobby archeoloog uit Zeeland verzamelde schelpen en ging voor zijn hobby eens kijken bij een sorteerbedrijf voor grind en zand. Dit bedrijf verwerkt het in de Noordzee opgezogen grind en zand voor betoncentrales. Hij mocht rondsnuffelen in een berg stenen en schelpen die te groot waren om te worden verwerkt. Tot zijn verbazing vond hij in de berg maar liefst 28 vuistbijlen. Deze bijlen werden gebruikt door Neanderthalers die meer dan 100.000 jaar geleden op de bodem van de – toen droge Noordzee – leefden…

Monstergolf bij Schiermonnikoog
In de winter van 2007 werd door een boei van Rijkswaterstaat tijdens een zware noordwesterstorm een golf van 19,8 meter hoog gemeten. Hoge golven zijn niet zeldzaam in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Eerder werden golven tot wel 11 meter hoog gemeten, maar bijna 20 meter hoog? Helaas voor de liefhebbers van een mooi mysterie bleek de meetapparatuur in de boei bij nader inzien kapot…

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Forten in Den Helder

Door Petra op maandag 7 september 2015.

In het uiterste noorden van Noord Holland ligt de Stelling van Den Helder. Deze verzameling van forten en verdedigingswerken werd tussen 1811 en 1813 in opdracht van Napoleon aangelegd. 

Napoleon beschouwde Den Helder in die tijd als een cruciale havenplaats. In de jaren ervoor bleek dat de Engelsen en Russen regelmatig met succes via de Noordzee aanvallen uitvoerden op de Hollandse kust. Nog in 1799 landde een Engelse invasiemacht iets ten zuiden van Den Helder en wist een gebied tot aan Schoorl gedurende enkele maanden te bezetten.

Onneembare vesting

Lees verder >

Bezoek aan de Deltawerken

Door Peter op woensdag 26 november 2014.
Categorieën:CultuurLeuke uitjes

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zorgde een combinatie van springvloed en storm ervoor dat de dijken in Zeeland braken en als los zand wegspoelden. Grote delen van Zeeland kwamen onder water te staan en 1835 mensen verloren het leven. Na deze Watersnoodramp van 1953 wilde de Nederlandse overheid zorgen dat dit zich nooit meer zou herhalen. Het grootschalige plan ‘’De Deltawerken’’ moest het gevaar van de zee voor eens en altijd keren. Tussen 1958 en 1997 werd een groot aantal dijken en waterkeringen aangelegd en hele zeegaten afgesloten.

Lees verder >

Wandelen langs de kust

Door Peter op maandag 25 augustus 2014.
Categorieën:ActiefKustNatuur

Sinds september 2005 bestaat er een officiele wandelroute langs de hele Nederlandse kust. Van Zeeuws Vlaanderen tot het uiterste noordoosten van Groningen kun je het Noordzee Kustpad volgen. Het is een echte Lange Afstands Wandeling (LAW) van meer dan 700 kilometer, opgebouwd uit kortere LAWs die al eerder bestonden.

Lees verder >