Mysteries uit de Noordzee

Door Silke op zaterdag 7 januari 2017.
Categorieën:Cultuur

De zee bedekt het grootste deel van onze aardbol en hoewel we de zeeën al eeuwen bevaren en onderzoeken, herbergt het zoute water nog altijd tal van mysteries voor de wetenschap. Omdat de zee op veel plaatsen erg diep is en de druk onder water enorm, is het lastig om de zee uitvoerig te onderzoeken.

Wie kent er niet de verhalen over de mythische stad Atlantis die onder water zou zijn verzonken? Ook de oceaan tussen Florida, Puerto Rico en de Bermuda-eilanden is een groot mysterie. Talloze schepen en vliegtuigen zijn in de afgelopen eeuwen in de zogenaamde Bermudadriehoek verdwenen, vaak zonder een spoor achter te laten.

Maar ook dichtbij huis herbergt de zee geheimen. Bij Fijn op Vakantie houden we wel van een geheimpje. Wij lichten een tipje van de sluier van drie Noordzee geheimen. Wil jij zelf ook een Noordzee geheim ontdekken? Huur dan eens een vakantiehuis aan onze kust!

Drie geheimen uit zee

Plan voor inpoldering
Er zou al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een geheim plan bestaan om – in navolging van de Zuiderzee – ook een deel van de Noordzee in te polderen. De drooglegging van een gebied zo groot als Noord- en Zuidholland samen, gelegen tussen Engeland en Nederland, zou opnieuw uit de kast gehaald zijn toen de Engelsen afgelopen jaar besloten om uit de EU te stappen…

Bijlen op de zeebodem
Een hobby archeoloog uit Zeeland verzamelde schelpen en ging voor zijn hobby eens kijken bij een sorteerbedrijf voor grind en zand. Dit bedrijf verwerkt het in de Noordzee opgezogen grind en zand voor betoncentrales. Hij mocht rondsnuffelen in een berg stenen en schelpen die te groot waren om te worden verwerkt. Tot zijn verbazing vond hij in de berg maar liefst 28 vuistbijlen. Deze bijlen werden gebruikt door Neanderthalers die meer dan 100.000 jaar geleden op de bodem van de – toen droge Noordzee – leefden…

Monstergolf bij Schiermonnikoog
In de winter van 2007 werd door een boei van Rijkswaterstaat tijdens een zware noordwesterstorm een golf van 19,8 meter hoog gemeten. Hoge golven zijn niet zeldzaam in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Eerder werden golven tot wel 11 meter hoog gemeten, maar bijna 20 meter hoog? Helaas voor de liefhebbers van een mooi mysterie bleek de meetapparatuur in de boei bij nader inzien kapot…

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Badpak of Bikini aan het strand?

Door Silke op vrijdag 27 januari 2017.
Categorieën:Strand

In deze tijd van het jaar denkt u bij het woord ‘’strand’’ waarschijnlijk vooral aan warme mutsen, lange strandwandelingen tegen de wind in en een grote kop warme chocolade in een gezellig strandpaviljoen.

Maar voor u het weet breekt het zomerseizoen aan en kunt u weer lekker lange dagen luieren aan het strand. Zwemmen in zee, potje beachvolley en dan met een boek op je handdoek genieten van de zon.

Voor veel vrouwen is het zomerseizoen aan het strand ook een periode waarin een belangrijke keuze moet worden gemaakt: wort het een bikini of toch een badpak?

Lees verder >

Met de auto of motor op het strand

Door Silke op vrijdag 24 februari 2017.

In Nederland mag u niet met de auto of motor op het strand komen. Dat is best logisch, want het strand is voor wandelaars en zonaanbidders en de natuur van het Nederlandse duingebied is kwetsbaar.

Toch zijn er in ons land twee uitzonderingen voor degenen die echt heel graag een keer met de auto of motor over het strand willen rijden.

Lees verder >

Het strand van Julianadorp aan Zee

Door Silke op woensdag 31 augustus 2016.

Julianadorp ligt in de duinen, net onder Den Helder in de kop van Noord-Holland. De gezellige dorpskern heeft een flink aantal winkels en gezellige horeca. In het voorjaar is Juliandorp aan Zee omgeven door bloeiende bollenvelden. Heerlijk om van deze bloemenpracht te voet of op de fiets te genieten. Het dorp heeft prima voorzieningen voor sportieve vakantiegangers. Er is een tennisbaan, een overdekt zwembad, meerdere bowlingbanen en een 9 holes golfbaan.

Lees verder >