Naar de branding luisteren

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Wat hoort u echt als u naar de zee luistert in een schelp?

Als u een groot slakkenhuis bij uw oor houdt, wordt er als het ware een akoestisch filter gemaakt. Dit filter maakt van het geluid dat om u heen te horen is, een nieuw geluid. En dat gefilterde geluid klinkt ongeveer als de branding van de zee. Heerlijk om bij weg te dromen.

Grote schelpen op het strand

We kunnen ons voorstellen dat u nu zo snel mogelijk naar het strand wilt om een grote schelp te gaan zoeken. Op de Nederlandse stranden liggen enorm veel schelpen, maar dat zijn vrijwel allemaal platte, tweekleppige schelpen zoals Oesterschelpen, Mosselschelpen, Zaagjes, Scheermessen en Hartschelpen. Voor het ‘luisteren naar de zee’ heeft u een zeeslakkenhuis nodig. En dan niet een van het formaat Wadslakje, Noordhoorn of Tepelhoorn. De grote slakkenhuizen die vaak in souvenirwinkels in het buitenland verkocht worden, zijn beter geschikt.

Zelf het geluid van de branding horen

Heeft u even niet een grote schelp bij de hand? U kunt ook een glas of koffiemok gebruiken om het effect te bereiken. Zet het glas dan niet helemaal vast tegen uw hoofd, maar laat een klein gedeelte open.

Aan zee naar de branding luisteren

Nog beter is het natuurlijk om voor het ‘’echie’’ te gaan. Huur een vakantiehuis aan zee en geniet uw hele vakantie van het rustgevende geluid van de branding van de Noordzee of Waddenzee!

De zekerheid van: