Naar de branding luisteren

Door Silke op donderdag 1 maart 2018.
Categorieën:NatuurStrand

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Wat hoort u echt als u naar de zee luistert in een schelp?

Als u een groot slakkenhuis bij uw oor houdt, wordt er als het ware een akoestisch filter gemaakt. Dit filter maakt van het geluid dat om u heen te horen is, een nieuw geluid. En dat gefilterde geluid klinkt ongeveer als de branding van de zee. Heerlijk om bij weg te dromen.

Grote schelpen op het strand

We kunnen ons voorstellen dat u nu zo snel mogelijk naar het strand wilt om een grote schelp te gaan zoeken. Op de Nederlandse stranden liggen enorm veel schelpen, maar dat zijn vrijwel allemaal platte, tweekleppige schelpen zoals Oesterschelpen, Mosselschelpen, Zaagjes, Scheermessen en Hartschelpen. Voor het ‘luisteren naar de zee’ heeft u een zeeslakkenhuis nodig. En dan niet een van het formaat Wadslakje, Noordhoorn of Tepelhoorn. De grote slakkenhuizen die vaak in souvenirwinkels in het buitenland verkocht worden, zijn beter geschikt.

Zelf het geluid van de branding horen

Heeft u even niet een grote schelp bij de hand? U kunt ook een glas of koffiemok gebruiken om het effect te bereiken. Zet het glas dan niet helemaal vast tegen uw hoofd, maar laat een klein gedeelte open.

Aan zee naar de branding luisteren

Nog beter is het natuurlijk om voor het ‘’echie’’ te gaan. Huur een vakantiehuis aan zee en geniet uw hele vakantie van het rustgevende geluid van de branding van de Noordzee of Waddenzee!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Wrakken in de zee

Door Silke op zaterdag 26 september 2015.

Nederland is al eeuwenlang een echt maritiem land. Al in de 16e eeuw voeren Nederlandse schepen over de wereldzeeën op zoek naar avontuur en rijkdom. Oorlogen, stormen en ongelukken hebben er in de afgelopen eeuwen ook voor gezorgd dat er de nodige schepen voor onze kusten zijn gezonken. De wrakken van deze schepen in de Noordzee en Waddenzee vormen een echte schatkamer.

Lees verder >

Energie uit de Noordzee

Door Silke op zaterdag 21 november 2015.
Categorieën:KustNatuur

Veel mensen brengen hun vakantie het liefst door in de buurt van strand en zee. De Nederlandse kust is binnen ons eigen land dan ook veruit de populairste bestemming voor Nederlandse en buitenlandse vakantiegangers.

Maar wist je dat de zee ook een prima bron kan zijn voor energie? Door nieuwe technieken kunnen we gebruik maken van de energie van de zee om elektriciteit op te wekken.

Lees verder >

Uitzicht over de Wadden

Door Silke op maandag 25 juni 2018.

Den Oever ligt in het uiterste noorden van Noord-Holland en ligt direct aan de Waddenzee. Een unieke plek voor een bijzonder project: Het Waddenbelevingspunt. In mei 2018 is deze eyecatcher officieel geopend. Dit reusachtige uitkijkpunt maakt onderdeel uit van de grootscheepse opknapbeurt van de Afsluitdijk. 

Lees verder >