Naar de branding luisteren

Door Silke op donderdag 1 maart 2018.
Categorieën:NatuurStrand

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Wat hoort u echt als u naar de zee luistert in een schelp?

Als u een groot slakkenhuis bij uw oor houdt, wordt er als het ware een akoestisch filter gemaakt. Dit filter maakt van het geluid dat om u heen te horen is, een nieuw geluid. En dat gefilterde geluid klinkt ongeveer als de branding van de zee. Heerlijk om bij weg te dromen.

Grote schelpen op het strand

We kunnen ons voorstellen dat u nu zo snel mogelijk naar het strand wilt om een grote schelp te gaan zoeken. Op de Nederlandse stranden liggen enorm veel schelpen, maar dat zijn vrijwel allemaal platte, tweekleppige schelpen zoals Oesterschelpen, Mosselschelpen, Zaagjes, Scheermessen en Hartschelpen. Voor het ‘luisteren naar de zee’ heeft u een zeeslakkenhuis nodig. En dan niet een van het formaat Wadslakje, Noordhoorn of Tepelhoorn. De grote slakkenhuizen die vaak in souvenirwinkels in het buitenland verkocht worden, zijn beter geschikt.

Zelf het geluid van de branding horen

Heeft u even niet een grote schelp bij de hand? U kunt ook een glas of koffiemok gebruiken om het effect te bereiken. Zet het glas dan niet helemaal vast tegen uw hoofd, maar laat een klein gedeelte open.

Aan zee naar de branding luisteren

Nog beter is het natuurlijk om voor het ‘’echie’’ te gaan. Huur een vakantiehuis aan zee en geniet uw hele vakantie van het rustgevende geluid van de branding van de Noordzee of Waddenzee!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Mag mijn auto mee naar Schiermonnikoog?

Door Peter op woensdag 11 maart 2015.

Schiermonnikoog is het kleinste Nederlandse Waddeneiland en het hele eiland heeft de status van Nationaal Park. Als je een vakantiehuis op Schiermonnikoog hebt gehuurd zul je onder de indruk raken van de unieke natuur en de breedste zandstranden die er in Europa te vinden zijn. De rust die je als bezoeker op het eiland ervaart heeft zeker te maken met het feit dat er vrijwel geen gemotoriseerd verkeer op het eiland

Lees verder >

Origineel idee voor moederdag

Door Peter op dinsdag 29 april 2014.
Categorieën:NieuwsUit eten

Het is een mooie traditie om moeder op 2e zondag in mei extra te verwennen. Zondag 11 mei 2014 is het weer zover. De oorsprong van Moederdag ligt in het klassieke Griekenland. Rhea, volgens de mythologie de moeder van alle goden, werd al vereerd met ceremonies op de 15e dag van maart. Tegenwoordig krijgt moeder veelal ontbijt en cadeautjes op bed en huishoudelijke taken worden door vader en de kinderen verricht.

Lees verder >

Snoepen aan zee

Door Peter op donderdag 16 oktober 2014.

Nederland is gek op snoep. Vooral dropjes zijn onze favoriet, we eten er in ons land elk jaar zo'n 32 miljoen kilo van! We sturen ook heel wat snoep over de grenzen. Afgelopen jaar werd voor maar liefst 1,3 miljard euro aan snoepgoed geëxporteerd, vooral naar andere landen in Europa. 

Lees verder >