Naar de branding luisteren

Door Silke op donderdag 1 maart 2018.
Categorieën:NatuurStrand

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Wat hoort u echt als u naar de zee luistert in een schelp?

Als u een groot slakkenhuis bij uw oor houdt, wordt er als het ware een akoestisch filter gemaakt. Dit filter maakt van het geluid dat om u heen te horen is, een nieuw geluid. En dat gefilterde geluid klinkt ongeveer als de branding van de zee. Heerlijk om bij weg te dromen.

Grote schelpen op het strand

We kunnen ons voorstellen dat u nu zo snel mogelijk naar het strand wilt om een grote schelp te gaan zoeken. Op de Nederlandse stranden liggen enorm veel schelpen, maar dat zijn vrijwel allemaal platte, tweekleppige schelpen zoals Oesterschelpen, Mosselschelpen, Zaagjes, Scheermessen en Hartschelpen. Voor het ‘luisteren naar de zee’ heeft u een zeeslakkenhuis nodig. En dan niet een van het formaat Wadslakje, Noordhoorn of Tepelhoorn. De grote slakkenhuizen die vaak in souvenirwinkels in het buitenland verkocht worden, zijn beter geschikt.

Zelf het geluid van de branding horen

Heeft u even niet een grote schelp bij de hand? U kunt ook een glas of koffiemok gebruiken om het effect te bereiken. Zet het glas dan niet helemaal vast tegen uw hoofd, maar laat een klein gedeelte open.

Aan zee naar de branding luisteren

Nog beter is het natuurlijk om voor het ‘’echie’’ te gaan. Huur een vakantiehuis aan zee en geniet uw hele vakantie van het rustgevende geluid van de branding van de Noordzee of Waddenzee!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Mooiste stranden van Walcheren

Door Silke op woensdag 11 juli 2018.

Walcheren is een van de regio’s in het westen van de provincie Zeeland en  wordt omsloten door de Noordzee, de Westerschelde, het Veerse Meer en het ingepolderde Sloe. Walcheren telt 115.000 inwoners en is een van de meest dichtbevolkte delen van de provincie.

Ook bij toeristen is Walcheren zeer geliefd. Op Walcheren ligt de provinciale hoofdstad Middelburg, de mooie havenstad Vlissingen en bekende badplaatsen als Zoutelande, Westkapelle, Oostkapelle, Vrouwenpolder en Domburg.

Lees verder >

Motoren op het strand

Door Silke op dinsdag 8 augustus 2017.

We horen het u denken: het strand is voor wandelaars, zonaanbidders en zwemmers. Lekker in alle rust genieten van het geluid van de branding, het geroep van de meeuwen en langzaam in slaap vallen op het warme zand. Daar hoort het gebrul van motoren toch niet bij?

U heeft helemaal gelijk, maar toch kunt u – bij hoge uitzondering – op de eerste zondag in september een flink aantal ‘custom’ motorfietsen op het strand bij Zandvoort tegenkomen.

Lees verder >

Meest kindvriendelijke stranden van Nederland