Naar de branding luisteren

Door Silke op donderdag 1 maart 2018.
Categorieën:NatuurStrand

Als kind hebben we het bijna allemaal geleerd. Je kunt de branding van de zee horen ruisen als je een grote schelp tegen je oor houdt.

Maar is het wel de zee die u hoort? Of – zoals sommigen beweren – is het niet gewoon het geluid van het stromen van uw eigen bloed dat wordt versterkt door de schelp?

We moeten u teleurstellen; geen van beide klopt.

Wat hoort u echt als u naar de zee luistert in een schelp?

Als u een groot slakkenhuis bij uw oor houdt, wordt er als het ware een akoestisch filter gemaakt. Dit filter maakt van het geluid dat om u heen te horen is, een nieuw geluid. En dat gefilterde geluid klinkt ongeveer als de branding van de zee. Heerlijk om bij weg te dromen.

Grote schelpen op het strand

We kunnen ons voorstellen dat u nu zo snel mogelijk naar het strand wilt om een grote schelp te gaan zoeken. Op de Nederlandse stranden liggen enorm veel schelpen, maar dat zijn vrijwel allemaal platte, tweekleppige schelpen zoals Oesterschelpen, Mosselschelpen, Zaagjes, Scheermessen en Hartschelpen. Voor het ‘luisteren naar de zee’ heeft u een zeeslakkenhuis nodig. En dan niet een van het formaat Wadslakje, Noordhoorn of Tepelhoorn. De grote slakkenhuizen die vaak in souvenirwinkels in het buitenland verkocht worden, zijn beter geschikt.

Zelf het geluid van de branding horen

Heeft u even niet een grote schelp bij de hand? U kunt ook een glas of koffiemok gebruiken om het effect te bereiken. Zet het glas dan niet helemaal vast tegen uw hoofd, maar laat een klein gedeelte open.

Aan zee naar de branding luisteren

Nog beter is het natuurlijk om voor het ‘’echie’’ te gaan. Huur een vakantiehuis aan zee en geniet uw hele vakantie van het rustgevende geluid van de branding van de Noordzee of Waddenzee!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Strandpaviljoens in de winter

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:StrandUit eten

De meeste strandpaviljoens op de Noordzeestranden worden eind oktober helemaal afgebroken om in het vroege voorjaar vervolgens weer opnieuw opgebouwd te worden. Dat heeft een aantal redenen.

Lees verder >

Huisje op Schiermonnikoog

Door Peter op dinsdag 4 november 2014.

Volgens de burgemeester van Schiermonnikoog is het eiland ''slachtoffer van haar eigen schoonheid''. Hij doelt daarmee op de hoge prijzen van koophuizen op het kleinste Nederlandse Waddeneiland. Voor veel mensen die op het eiland werken is het kopen van een eigen huis niet haalbaar. De huizenprijzen op het eiland liggen op gemiddeld € 400.000 en dit zijn prijzen die volgens de burgemeester alleen nog te betalen zijn door ''vastelanders'' die een vakantieoptrekje op Schiermonnikoog zoeken.

Lees verder >

Vakantiehuis in Cadzand huren

Door Silke op vrijdag 23 juni 2017.

Heeft u plannen om een vakantiehuis in Cadzand-Bad te huren? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Cadzand is de meest zuidelijke én de meest westelijke badplaats aan de Nederlandse kust. Cadzand ligt in Zeeuws-Vlaanderen, direct aan de Belgische grens. De Bourgondische, gemoedelijke Vlaamse sfeer is hier dan ook goed te merken.

Lees verder >