Nieuw nationaal park

Het gebied tussen Hoek van Holland en Noordwijk zou een nieuwe Nationaal Park worden met de naam ‘’Hollandse Duinen’’. Dat vinden een aantal bestuurders en natuurorganisaties. Het gebied van ruim 320 km2 zou op die manier meer onder de aandacht komen. De komende drie jaar moet duidelijk worden of het nieuwe park er echt gaat komen.

Wat is een nationaal park?

Een nationaal park is een gebied waarvan de overheid vindt dat het van nationale betekenis is en om die reden beschermd moet worden. De eerste nationale parken ontstonden aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. In Nederland werd in 1930 het eerste nationale park gesticht: Nationaal Park Veluwe zoom. 

Nationale parken aan de kust

Op dit moment zijn er in ons land 20 Nationale Parken. Maar liefst 4 parken bevinden zich in het gebied van de Noordzee of de Waddenzee. We zetten ze op een rijtje:

Nationaal park Schiermonnikoog
Het hele Waddeneiland Schiermonnikoog is met haar oppervlakte van 54 km2 in 1989 nationaal park geworden.
Vakantiehuizen op Schiermonnikoog

Nationaal park Duinen van Texel
Dit gebied in het westen van Texel is zo’n 43 km2 groot. Naast de duinen in de dit gebied, hoort ook de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland bij dit nationaal park.

Vakantiehuizen op Texel

Nationaal Park Zuid Kennemerland
Dit gebied ligt direct aan de Noordzee, tussen Zandvoort en IJmuiden. In de duinen bij Overveen is het bezoekerscentrum.
Vakantiehuizen aan de Noord Hollandse kust

Nationaal Park Oosterschelde

Sinds 2002 is dit gebied het grootste nationaal park van Nederland. De unieke flora en fauna van de Oosterschelde zijn nu nog beter beschermd.

Vakantiehuizen in Zeeland

De zekerheid van: