Op vakantie naar de Waddenzee

De Waddenzee is een unieke plek. Het is een getijdengebied waarvan de kleiplaten (de eigenlijke Wadden) bij eb grotendeels droogvallen. De Waddenzee vormt, in combinatie met delen van de Waddeneilanden, het laatste woeste natuurgebied van Nederland.

De Waddenzee is ook zo bijzonder omdat het een eet- en broedgebied is voor heel veel, soms zeer zeldzame vogelsoorten. Op hun trektocht in het voor- en najaar vormt het Waddengebied de ideale tussenstop voor vogels die onderweg zijn naar het hoge noorden of juist naar Afrika. Het droogvallen van de Wadden zorgt ervoor dat voedsel zoals schaaldieren, krabben en kleine visjes makkelijk bereikbaar worden voor de vogels.

Zeker doen op de Wadden

Maar ook voor mensen is de Waddenzee een bijzondere plek om een vakantie door te brengen. U kunt een vakantie doorbrengen op bijvoorbeeld Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog en vanaf de eilanden ook de Waddenzee ontdekken.

Vanaf vrijwel alle eilanden kunt u vaartochten op de Waddenzee ondernemen. De schipper laat u de mooiste plekken zien en met een beetje geluk komt u onderweg zeehonden tegen. Vanaf Texel kunt u ook met een garnalenboot de Waddenzee op. De vers gevangen garnaaltjes worden aan boord gekookt. Reken maar dat dat lekker is!

Droogvallen op het wad

U kunt er ook voor kiezen om mee te varen met een schip dat droogvalt op het wad. Bij het droogvallen vaart het schip eerst boven een zandplaat. Als het water van de Waddenzee zakt, komt het schip op de zandbodem te liggen. U kunt dan van boord stappen en over de zeebodem lopen. Maak een wandeling rond het schip en ontdek wat er allemaal op de zeebodem te zien is. Zorg wel dat u bij het – soms zeer snel – opkomende water weer aan boord bent!

De zekerheid van: