Parel in oester vinden

De kans dat u de hoofdprijs in de Staatsloterij wint, is één op 4,4 miljoen. Misschien is het daarom slimmer om een vakantie in een huisje in Zeeland te boeken en lekker uit eten te gaan. De kans is namelijk 1 op 35 duizend dat u een parel in een oester ontdekt!

Jaarlijks gebeurt het ongeveer vijf keer dat een oesterliefhebber zo’n hard glanzend bolletje in de schelp aantreft. Op een veiling in Zwitserland werd eind 2018 een natuurlijk gevormde, druppelvormige parel geveild voor 32 miljoen euro. Maar dan was dan ook wel een hele grote die ooit in bezit was van de Franse koningin Marie Antoinette.

Eeuwenoud
De oester is een van de oudste diersoorten op deze aarde. Er zijn fossielen van oesters gevonden die meer dan 500 miljoen jaar oud zijn. Het diertje wordt ook al heel lang als lekkernij beschouwd. Bij opgravingen rond nederzettingen van de jagers en vissers die in 5000 jaar voor Christus in Zuid Scandinavië woonden, zijn bergen oesterschelpen gevonden. Ook de Romeinen hebben rond het begin van onze jaartelling veel oester geoogst in het grensgebied tussen Nederland en België.

Oesters uit Zeeland
In Zeeland leven twee soorten oesters: de platte en creuse. De Zeeuwse platte oester kan pas na vijf tot zes jaar worden gegeten en is daarom zeldzamer dan de Zeeuwse creuse. Deze oester heeft een veel bollere schelp en een groeitijd van ongeveer drie jaar. De creuse wordt ook wel wilde of Japanse oester genoemd. De Zeeuwse creuse komt namelijk oorspronkelijk uit Japan, maar heeft zich inmiddels helemaal aan het Zeeuwse water aangepast.
Oesters worden in Zeeland uitsluitend in de Oosterscheld en in het Grevelingenmeer gevist. Hier is de temperatuur en het zoutgehalte ideaal voor de groei van de oesters. Oesters nestelen zich op oesterbanken, worden gevangen met sleepnetten (korren) en daarna opgeslagen in oesterputten. In deze bassins spoelen de schelpen schoon voordat ze verpakt worden.

Duurzaam gevangen
In Zeeland worden jaarlijks 35 miljoen creuse en 700.000 platte oesters gevangen. Als sinds 2013 heeft de oestervisserij in Zeeland het MSC keurmerk. Dit internationale label is het bewijs dat de Zeeuwse oesters duurzaam worden gevangen.

Oesters eten
In een restaurant krijgt u de oesters in een reeds geopende schelp aangeboden. Een oester eet u bij voorkeur rauw met wat citroensap en een snufje zwarte peper. Een goede oester is ondoorzichtig, maar niet grijs. Een verse oester ruikt naar de zee. De schelp moet goed gevuld zijn waarbij u bij het eten ook een slokje zeewater neemt. U moet de oester niet in een keer doorslikken, minstens 3 keer kauwen zodat alle smaken vrijkomen. Een frisse jonge witte wijn past uitstekend bij een oestermaal. De beste tijd om oesters te eten is van oktober tot april. Buiten deze maanden planten de oesters zich voort en het troebele water in de schelp maakt de diertjes minder lekker.

Zelf rapen
Op een aantal plekken in Zeeland kunt u ook zelf oesters rapen. Dat mag gratis tot wel 10 kilo per persoon!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal