Post uit de zee

Als je vroeger een fles met een brief erin op het strand vond, betekende dat meestal slecht nieuws. Flessenpost werd door zeelieden gebruikt als noodkreet. Als een schip in nood raakte werd een fles overboord gegooid in de hoop dat de fles ergens zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Op de brief stond vaak een laatste mededeling of wens voor de familie van de in nood verkerende opvarende.

Waar komt flessenpost vandaan?

Tegenwoordig hebben schepen goede communicatiemiddelen en zijn redders indien nodig snel ter plaatse. Toch kun je op het Nederlandse strand nog regelmatig een fles met boodschap vinden. Wim Kruiswijk uit Zandvoort is een echte flessenpost verzamelaar. Hij heeft in de afgelopen 20 jaar honderden flessenpost berichten op het strand gevonden. Het grootste deel van de berichten is afkomstig van kinderen uit Zuidoost-Engeland of de Nederlandse en Belgische kusstreek ten zuiden van Zandvoort. Dat komt door de stroming op de Noordzee, die voor Nederland van zuid naar noord gaat.

Zelf flessenpost versturen

Ben je binnenkort op vakantie aan de Nederlandse kust en wil je zelf wel flessenpost versturen? Gebruik dan een goed afsluitbare, plastic fles die je met een handje zand kunt verzwaren. Op het briefje in de fles zet je je naam, adres en de datum waarop je de post hebt verstuurd. Je kunt natuurlijk ook vragen om een reactie. Kies een dag met oostenwind om je fles in zee te gooien. Dan weet je zeker dat je fles het verst komt.

 

De zekerheid van: