Rondje Texel fietsen

Hoewel u, net als naar de Waddeneilanden Ameland en Terschelling, ook naar Texel uw auto mee mag nemen, is Texel een echt fietseiland. Bijna 150 kilometer aan fietspaden brengen u langs duinen, polder, bos en strand. U kunt uw eigen fiets meenemen of er een huren bij een van de vele fietsverhuurders op het eiland. De eerste komt u al direct tegen in de veerhaven op het eiland.

Fietsroutenetwerk op Texel

In heel veel delen van Nederland zijn zogenaamde fietsroute netwerken uitgezet. Dit zijn net werken van verschillende fietsroutes die via genummerde knooppunten (meestal kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Met een fietskaart of met de hulp van de borden die u onderweg tegenkomt, kunt u uw eigen route plannen door van knooppunt naar knooppunt te fietsen. Ook op Texel is een uitgebreid fietsroute netwerk uitgezet.

Knooppunten voor een rondje om het eiland

Een route van een kleine 60 kilometer brengt u het hele eiland rond. U fietst langs de Noordzee- en de Waddenkust en een stuk door mooie poldergebieden op het eiland. Aan de Noordzeekant fietst u door de duinen en heeft u de kans om regelmatig even uit te waaien op het strand of wat te eten of drinken in een strandtent. Het fietspad langs de Waddenkant van het eiland biedt prachtige uitzichten over de Waddenzee. Met deze route bezoekt u de dorpen Den Hoorn, De Koog, De Cocksdorp, Oudeschild en Den Burg, de ‘’hoofdstad’’ van het eiland.

Om het rondje linksom te fietsen volgt u de knooppunten in deze volgorde: 9, 10, 11, 5, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 27, 28, 29, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 42, 51, 50, 76, 26, 14, 12, 9. Vanzelfsprekend kunt u bij ieder willekeurig knooppunt beginnen. Misschien wel het knooppunt dat het dichtst bij uw vakantiehuis op Texel ligt. U zult voor deze route vier tot vijf uur nodig hebben.

De zekerheid van: