Schaal- en schelpdieren uit de Noordzee

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten (Franse vertaling van Fruits de Mer) is lekker en gezond. Bijzondere schaal- en schelpdieren als kreeft, kokkels en oesters komen daarbij niet alleen uit verre landen. Ook de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren.

Zijn schaaldieren gezond?

Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoet water. Het zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot de (magere) vis gerekend in de schijf van vijf.

Wat is het verschil tussen schaal en schelpdieren?

Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal. Voorbeelden zijn zeekreeft, rivierkreeft, krab, scampi en garnaal.

Krabben uit de Noordzee

De brown crab of Noordzee krab wordt tussen januari en september op beperkte schaal voor de Nederlandse kust gevangen door specialisten die de dieren met korven voor de kust bij Texel en in de Oosterschelde vangen. Krabben voeden zich vooral met oesters en het vlees van de Noordzeekrab (dat in de geschaarde poten zit) smaakt volgens liefhebbers bijna zo lekker als dat van de kreeft.

Kreeften uit Zeeland

Door de unieke ligging van de Oosterschelde is hier een unieke kreeftvariant gaan leven: de Oosterscheldekreeft. Deze heeft een zachte, volle smaak en wordt in een beperkt aantal restaurants in Zeeland geserveerd. Het kreeftenseizoen loopt van eind maart tot eind augustus.

Mossels uit Zeeland

Wie aan Zeeland denkt, denkt direct aan de heerlijke Zeeuwse mosselen. Op verschillende plaatsen in deze provincie wordt het ‘zwarte goud’ gekweekt. Het seizoen begint in de loop van de zomer en duurt tot half april.

Garnalen en kokkels van de Wadden

Garnalen worden langs de Noordzeekust en in de Waddenzee gevangen. De internationale waddenvloot telt ongeveer 500 schepen die zijn uitgerust voor de garnalenvisserij. Kokkels worden voor een groot deel handmatig gevangen. Met een kokkelbeugel (een soort hark met een net eraan) worden de platen in getijdegebieden doorzocht. Kokkels mogen alleen in de zomer, tussen 1 juli en 1 september, worden gevangen.

Hollandse zeevruchten

Krijgt u al zin in een groot bord Hollandse zeevruchten? Die eet u natuurlijk het lekkerst in een restaurant aan de kust. Huur eens een vakantiehuis op Texel of in Zeeland en kom culinair genieten!

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal