Schaal- en schelpdieren uit de Noordzee

Door Silke op donderdag 21 december 2017.

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten (Franse vertaling van Fruits de Mer) is lekker en gezond. Bijzondere schaal- en schelpdieren als kreeft, kokkels en oesters komen daarbij niet alleen uit verre landen. Ook de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren.

Zijn schaaldieren gezond?

Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoet water. Het zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot de (magere) vis gerekend in de schijf van vijf.

Wat is het verschil tussen schaal en schelpdieren?

Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal. Voorbeelden zijn zeekreeft, rivierkreeft, krab, scampi en garnaal.

Krabben uit de Noordzee

De brown crab of Noordzee krab wordt tussen januari en september op beperkte schaal voor de Nederlandse kust gevangen door specialisten die de dieren met korven voor de kust bij Texel en in de Oosterschelde vangen. Krabben voeden zich vooral met oesters en het vlees van de Noordzeekrab (dat in de geschaarde poten zit) smaakt volgens liefhebbers bijna zo lekker als dat van de kreeft.

Kreeften uit Zeeland

Door de unieke ligging van de Oosterschelde is hier een unieke kreeftvariant gaan leven: de Oosterscheldekreeft. Deze heeft een zachte, volle smaak en wordt in een beperkt aantal restaurants in Zeeland geserveerd. Het kreeftenseizoen loopt van eind maart tot eind augustus.

Mossels uit Zeeland

Wie aan Zeeland denkt, denkt direct aan de heerlijke Zeeuwse mosselen. Op verschillende plaatsen in deze provincie wordt het ‘zwarte goud’ gekweekt. Het seizoen begint in de loop van de zomer en duurt tot half april.

Garnalen en kokkels van de Wadden

Garnalen worden langs de Noordzeekust en in de Waddenzee gevangen. De internationale waddenvloot telt ongeveer 500 schepen die zijn uitgerust voor de garnalenvisserij. Kokkels worden voor een groot deel handmatig gevangen. Met een kokkelbeugel (een soort hark met een net eraan) worden de platen in getijdegebieden doorzocht. Kokkels mogen alleen in de zomer, tussen 1 juli en 1 september, worden gevangen.

Hollandse zeevruchten

Krijgt u al zin in een groot bord Hollandse zeevruchten? Die eet u natuurlijk het lekkerst in een restaurant aan de kust. Huur eens een vakantiehuis op Texel of in Zeeland en kom culinair genieten!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Meer verhuren aan de kust

Door Silke op vrijdag 31 maart 2017.

Bent u de trotse eigenaar van een (vakantie-)huis aan de Nederlandse kust? Heeft u plannen om uw appartement, bungalow of villa voor korte of langere tijd te gaan verhuren aan vakantiegangers? Fijn op Vakantie helpt u graag bij het vindbaar en boekbaar maken van uw huis op het internet. Maar ook als eigenaar kunt u een aantal zaken ondernemen om de kans op een succesvolle verhuur te vergroten.

Wij zetten drie tips voor meer verhuur waar u direct mee aan de gang kunt, op een rij:

Lees verder >

Zeilfietsen langs het strand

Door Peter op vrijdag 7 november 2014.
Categorieën:ActiefKust

De Whike is een bijzondere fiets. Het is een driewielige ligfiets, waarbij je dankzij een zeil van 1,6m2 de wind als extra ''groene'' motor kunt gebruiken. Al vanaf windkracht 4 levert het zeil voldoende energie om geheel te stoppen met trappen. Net als bij een boot geeft het zeil de fiets extra snelheid als je schuin tegen de wind in fietst! Bij volle wind tegen, trapt de Whike niet zwaarder dan een gewone fiets.

Lees verder >

Betaalbaar huisje huren aan zee

Door Peter op woensdag 11 juni 2014.
Categorieën:KustVakantiehuizen

De economische crisis lijkt niet langer de vakantieplannen te bepalen. Afgelopen jaar bleek 14% van de deelnemers aan de Nationale Vakantiegeld Enquête het vakantiegeld helemaal niet aan een vakantie te besteden. Dit jaar is dat slechts 7%. Meer dan de helft van het vakantiegeld wordt dit jaar besteed aan een vakantie. De rest wordt op een spaarrekening gezet, besteed aan grote kostenposten in en om het huis of gebruikt voor het afbetalen van schulden. 

Lees verder >