Schaal- en schelpdieren uit de Noordzee

Door Silke op donderdag 21 december 2017.

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten (Franse vertaling van Fruits de Mer) is lekker en gezond. Bijzondere schaal- en schelpdieren als kreeft, kokkels en oesters komen daarbij niet alleen uit verre landen. Ook de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren.

Zijn schaaldieren gezond?

Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoet water. Het zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot de (magere) vis gerekend in de schijf van vijf.

Wat is het verschil tussen schaal en schelpdieren?

Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal. Voorbeelden zijn zeekreeft, rivierkreeft, krab, scampi en garnaal.

Krabben uit de Noordzee

De brown crab of Noordzee krab wordt tussen januari en september op beperkte schaal voor de Nederlandse kust gevangen door specialisten die de dieren met korven voor de kust bij Texel en in de Oosterschelde vangen. Krabben voeden zich vooral met oesters en het vlees van de Noordzeekrab (dat in de geschaarde poten zit) smaakt volgens liefhebbers bijna zo lekker als dat van de kreeft.

Kreeften uit Zeeland

Door de unieke ligging van de Oosterschelde is hier een unieke kreeftvariant gaan leven: de Oosterscheldekreeft. Deze heeft een zachte, volle smaak en wordt in een beperkt aantal restaurants in Zeeland geserveerd. Het kreeftenseizoen loopt van eind maart tot eind augustus.

Mossels uit Zeeland

Wie aan Zeeland denkt, denkt direct aan de heerlijke Zeeuwse mosselen. Op verschillende plaatsen in deze provincie wordt het ‘zwarte goud’ gekweekt. Het seizoen begint in de loop van de zomer en duurt tot half april.

Garnalen en kokkels van de Wadden

Garnalen worden langs de Noordzeekust en in de Waddenzee gevangen. De internationale waddenvloot telt ongeveer 500 schepen die zijn uitgerust voor de garnalenvisserij. Kokkels worden voor een groot deel handmatig gevangen. Met een kokkelbeugel (een soort hark met een net eraan) worden de platen in getijdegebieden doorzocht. Kokkels mogen alleen in de zomer, tussen 1 juli en 1 september, worden gevangen.

Hollandse zeevruchten

Krijgt u al zin in een groot bord Hollandse zeevruchten? Die eet u natuurlijk het lekkerst in een restaurant aan de kust. Huur eens een vakantiehuis op Texel of in Zeeland en kom culinair genieten!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Naaktstrand in Bergen aan Zee

Door Peter op woensdag 30 april 2014.
Categorieën:KustNatuur

In Callantsoog werd op 27 april 1973 het eerste naaktstrand gelegaliseerd. Twee naturisten lieten zich bekeuren op grond van schennis van de openbare eerbaarheid. In het strafproces dat volgde, werden zij vrijgesproken. Dit leidde tot het legaliseren van een naaktstrand. In 1985 werd in Nederland een wet aangenomen die bepaalt dat naaktrecreatie alleen strafbaar is wanneer dit wordt uitgeoefend op plaatsen die daarvoor niet geschikt zijn.

Lees verder >

Zeeschuim op het strand

Door Silke op maandag 11 juli 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Bij een wandeling op het strand is de kans groot dat je ze tegenkomt: zeeschuim. Het is de bijnaam van het rugschild van de inktvis. Inktvissen zijn goede zwemmers die grote afstanden kunnen afleggen. Soms spoelen de dieren zelf op onze kust aan, maar veel vaker de losse rugschilden.

Lees verder >

Voorkomen dat je jouw kind kwijtraakt op het strand

Door Silke op maandag 6 juni 2016.
Categorieën:KustStrand

Je kind kwijtraken op het strand, misschien wel de grootste angst van ouders van jonge kinderen. Kinderen nemen impulsieve beslissingen. Tijdens het spelen volgen ze andere kinderen of rennen achter een bal aan en zijn, voor ze het weten, in een omgeving die ze niet meer herkennen. Omdat het op een zomerse dag aan het Nederlandse strand druk kan zijn, wordt het nog lastiger voor een kind om zich te oriënteren.

Lees verder >