Schoonmaak op de wadden

Door Silke op woensdag 9 januari 2019.

Hoog ten noorden van de Waddeneilanden lopen meerdere scheepvaartroutes, die gebruikt worden door schepen die vanaf de Noordzee en de Atlantische oceaan de haven van Hamburg, Bremerhaven of via de Kieler Kanaal de havens aan de Oostzee willen bereiken.

Containers in zee

Begin januari ging het mis. Een enorm containerschip verloor tijdens slecht weer maar liefst 292 containers op volle zee ten noorden van de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Rond de 23 van deze containers spoelde door de wind aan op Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland. De brede en kilometers lange stranden van de noordelijke Waddeneilanden werden het decor van een enorme berg spullen, plastic, hout en verpakkingsmateriaal.

Al snel kwam er een grote hulpactie op gang. Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, Zeehondencentrum Pieterburen en het Wereld Natuur Fonds (WNF) gingen met tientallen vrijwilligers de stranden schoonmaken. Ook het leger werd ingezet. Bijna honderd militairen uit Drenthe namen de veerboot naar Schiermonnikoog. Met hun terreinwagens konden zelfs ook de moeilijk bereikbare delen van het strand in het oosten van het eiland schoongemaakt worden.

Toeristen helpen met schoonmaken van de stranden

De ramp met de containers gebeurde aan het eind van de kerstvakantie. Vooral de eilander jutten de eerste dag op bruikbare spullen tussen het aangespoelde strandgoed en gaan vanaf de tweede dag opruimen. Er waren in de vakantie volop toeristen op de eilanden aanwezig. Het was voor de eilanders hartverwarmend om te zien hoe vrijwel alle bezoekers zich tijdens hun vakantie hebben ingezet om de stranden weer helemaal vrij van rommel te maken. Ze spreken op de eilanden van het Friese ‘mienskip’, hun gemeenschapszin.

Stranden schoner dan ooit

De andere containers die overboord waren geslagen zijn inmiddels gelokaliseerd door de Nederlandse en Duitse kustwacht en zullen worden geborgen. Na vier dagen opruimen zien de stranden er schoner uit dan ooit. Helemaal klaar voor een nieuw jaar waar u als strandliefhebber kunt genieten van een vakantie vanuit een vakantiehuis op Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Met een peuter naar het strand

Door Silke op dinsdag 29 mei 2018.

Heb je jonge kinderen en een vakantiehuis aan de kust gehuurd? Dan is het natuurlijk heerlijk om op een warme dag met je peuter verkoeling te zoeken op het strand. Jonge kinderen vinden het heerlijk om met een emmertje en een schepje te genieten van het zand en het water.

Lees verder >

Beste middel tegen hooikoorts

Door Silke op zaterdag 14 mei 2016.
Categorieën:KustStrand

Het is weer die tijd van het jaar: hooikoorts! Het is een vervelende allergie waarbij de slijmvliezen in je neus en keel reageren als ze in aanraking komen met pollen en stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Het lichaam van mensen die last hebben van hooikoorts, beschouwt de pollen en het stuifmeel als mogelijk schadelijk en reageert daarop met het produceren van antistoffen. Deze antistoffen veroorzaken een allergische reactie.

Lees verder >

Paardrijden bij de Waddenzee

Door Silke op zaterdag 5 januari 2019.

Paardenliefhebbers zijn gek op de Waddeneilanden. Niet zo gek natuurlijk, want wat is er mooie dan te paard te genieten van de natuur, te galopperen over het strand bij ondergaande zon of rustig vanuit het zadel te genieten van het duinlandschap. 

Op de verschillende Waddeneilanden zijn er genoeg mogelijkheden om een mooie rit te paard te maken. Wij zetten de mogelijkheden op de drie grootste Waddeneilanden graag op een rijtje.

Lees verder >