Schoonmaak op de wadden

Door Silke op woensdag 9 januari 2019.

Hoog ten noorden van de Waddeneilanden lopen meerdere scheepvaartroutes, die gebruikt worden door schepen die vanaf de Noordzee en de Atlantische oceaan de haven van Hamburg, Bremerhaven of via de Kieler Kanaal de havens aan de Oostzee willen bereiken.

Containers in zee

Begin januari ging het mis. Een enorm containerschip verloor tijdens slecht weer maar liefst 292 containers op volle zee ten noorden van de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Rond de 23 van deze containers spoelde door de wind aan op Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland. De brede en kilometers lange stranden van de noordelijke Waddeneilanden werden het decor van een enorme berg spullen, plastic, hout en verpakkingsmateriaal.

Al snel kwam er een grote hulpactie op gang. Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, Zeehondencentrum Pieterburen en het Wereld Natuur Fonds (WNF) gingen met tientallen vrijwilligers de stranden schoonmaken. Ook het leger werd ingezet. Bijna honderd militairen uit Drenthe namen de veerboot naar Schiermonnikoog. Met hun terreinwagens konden zelfs ook de moeilijk bereikbare delen van het strand in het oosten van het eiland schoongemaakt worden.

Toeristen helpen met schoonmaken van de stranden

De ramp met de containers gebeurde aan het eind van de kerstvakantie. Vooral de eilander jutten de eerste dag op bruikbare spullen tussen het aangespoelde strandgoed en gaan vanaf de tweede dag opruimen. Er waren in de vakantie volop toeristen op de eilanden aanwezig. Het was voor de eilanders hartverwarmend om te zien hoe vrijwel alle bezoekers zich tijdens hun vakantie hebben ingezet om de stranden weer helemaal vrij van rommel te maken. Ze spreken op de eilanden van het Friese ‘mienskip’, hun gemeenschapszin.

Stranden schoner dan ooit

De andere containers die overboord waren geslagen zijn inmiddels gelokaliseerd door de Nederlandse en Duitse kustwacht en zullen worden geborgen. Na vier dagen opruimen zien de stranden er schoner uit dan ooit. Helemaal klaar voor een nieuw jaar waar u als strandliefhebber kunt genieten van een vakantie vanuit een vakantiehuis op Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Sauna aan zee

Door Silke op donderdag 8 november 2018.
Categorieën:Actief

De Nederlandse kust is het hele jaar door een bestemming om een paar dagen te ontspannen. In de zomer kunt u genieten van het warme zand en een frisse duik in zee. In de winter gaat er niet boven een lange wandeling langs het strand. Genieten van de frisse wind en de schuimkoppen die dansen op de golven.

Lees verder >

Wat is een goede huurprijs voor mijn vakantiehuis?

Kerst op de Wadden? Verveel je geen moment!

Door Marielle op woensdag 10 oktober 2018.

Natuurlijk kun je op de Waddeneilanden heerlijk lange wandelingen maken over het strand. Dik ingepakt met muts en sjaal de kou trotseren, duinen bedwingen, zwoegen door het zand om daarna weer warm te worden in café of restaurant met een kom erwtensoep of beker glühwein. En daarna met rode wangen, moe maar voldaan, in de vakantiewoning samen gezellig spelletjes doen en uitgebreid koken. Of juist niet.

Lees verder >