Sterren kijken op de Waddeneilanden

Volgens de astronomen zijn er vanaf de aarde 9.600 sterren met het blote oog zichtbaar. Veel van deze sterren zult u vanuit Nederland niet kunnen zien omdat de lichtvervuiling in ons land heel groot is. Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door gebruik van kunstlicht. Denk daarbij aan de verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en verlichting in de glastuinbouw.

Waar is het nog echt donker in Nederland?

Om de sterrenhemel zo goed mogelijk te zien moet het zo donker mogelijk zijn. Gelukkig zijn er in Nederland nog een aantal plekken waar – op een heldere nacht – nog heel veel sterren te zien zijn. Het Waddengebied is daarvan een mooi voorbeeld. Op de Waddeneilanden wonen relatief weinig mensen, zijn geen snelwegen, kassen of industrie en is het daarom ’s nachts nog echt donker. Vooral als u wat verder van de grotere dorpjes op de eilanden af gaat, kunt u de sterrenhemel goed bekijken!

Texel

Het noordelijk deel van het eiland is het dunst bevolkt. Hier zijn de donkerste plekken te vinden. Zoek bijvoorbeeld op een heldere avond een plekje in de duinen bij de Slufter en geniet van de indrukwekkende sterrenhemel. Bij het Observatorium (bij Ecomare) zijn regelmatig kijkavonden en kunt u door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager naar de sterren kijken.
Sterren kijken op Texel? Huur dan een vakantiehuis op Texel.

Ameland

Het oosten van Ameland is het minst bevolkte deel. Hier ligt Kooiplaats, een buurtschap dat voornamelijk uit boerderijen bestaat. Kooiplaats is vernoemd naar de eendenkooi die hier ligt. Na een kopje koffie of thee (65 soorten!) in Restaurant het Koaikers Huus wandelt u het duingebied in en geniet u van de mooiste sterrenhemel!
Genieten van het duister op Ameland? Huur een vakantiehuis op Ameland.

Terschelling

Terschelling bestaat voor 80% uit natuur. Hoe verder u naar het oosten gaat, hoe rustiger het eiland wordt. Helemaal aan de oostkant van Terschelling ligt Europees natuurreservaat de Boschplaat, net even voorbij het gehucht Oosterend. Deze zandplaat van 10 bij 5 kilometer behoort tot de top 3 van de donkerste plek van Nederland. Dankzij deze status zal het nachtelijk duister de komende jaren nog beter beschermd worden.
Donkerste plekje van Nederland bezoeken? Huur een vakantiehuis op Terschelling.

Schiermonnikoog

Een aantal jaar geleden is Schiermonnikoog uitgeroepen tot de donkerste gemeente van ons land. Niet zo vreemd als u zich bedenkt dat er op Schier minder dan 1.000 mensen wonen en dat het grootste deel van het eiland ongerepte natuur is. Wandel vanuit Strandpaviljoen De Marlijn op een heldere avond het strand op en geniet van de ongekend donkere nacht en heldere sterrenhemel!
Genieten van de sterren? Huur een vakantiehuis op Schiermonnikoog.

De zekerheid van: