Storm aan de kust

Door Marielle op vrijdag 6 oktober 2017.

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Wanneer stormt het eigenlijk?

De Ier Francis Beaufort heeft aan het begin van de 19e eeuw een systeem bedacht waarmee de snelheid van de wind geclassificeerd kan worden. Beaufort was officier bij de Britse marine en hij gebruikte het fregat, het meest gebruikte schip bij de marine, als meetinstrument. De windsterkte werd in zijn systeem bepaald aan de hand van de hoeveelheid zeil die een fregat bij een bepaalde windsnelheid kon voeren. Zijn systeem gaat uit van 13 windsterktes, oplopend van 0 (stil, waarbij alle zeilen inclusief lijzeilen konden gevoerd) tot 12 (orkaan waarbij geen enkel zeil te voeren is).

In Nederland wordt in de weerberichten en weerrapporten  gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor.

Storm aan de kust

Als het in Nederland stormt, worden de hoogste windsnelheden altijd aan de kust gehaald. Hier wordt de wind weinig geremd door op obstakels en wrijving met het aardoppervlak. In Zeeland, de Noord-Hollandse kust, Zuid-Hollandse kust en op de Wadden stormt het gewoonlijk meerdere keren per jaar. In het binnenland zijn stormen met windkracht 9 of hoger zeer zeldzaam.

Storm in de zomer

Ook midden in de zomer kan het – bij hoge uitzondering - gaan stormen als er te grote verschillen in de temperaturen van de atmosfeer ontstaan. Zomerstormen zijn meestal minder zwaar en duren veel korter dan najaar- of winterstormen. Omdat bomen in de zomer vol in het blad staan en er in de zomer veel buitenactiviteiten worden georganiseerd, leveren zomerstormen vaak wel veel problemen op.

Waarom storm leuk is

Als het in Nederland stormt aan de kust, is dat voor sommigen een extra reden om een kijkje op het strand te nemen. De redenen?

  • Als je wind mee hebt is storm helemaal niet erg. Wandelen met een stevige wind in je rug is gewoon heerlijk!
  • Bij storm aan de kust maakt u de mooiste foto’s en video’s. De stoere schuimkoppen op de golven, het zand dat wordt voortgeblazen over het strand …  reken maar dat u prachtige plaatjes maakt!
  • Het is heerlijk om tijdens een flinke najaarsstorm voor de open haard van uw vakantiehuis aan de kust te zitten. De wind raast langs uw huis terwijl u nog een glaasje wijn inschenkt!
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Fietsen rond Bergen en Schoorl

Door Silke op maandag 6 juni 2016.

Noord Kennemerland is de regio rond de plaatsen Alkmaar, Bergen, Castricum, Graf De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. Het is een heerlijk fietsgebied vol afwisseling in landschap en met prachtige natuur. Het ene moment fiets je tussen de polders rond Langedijk en Schermer terwijl je een paar kilometer verderop in het afwisselende duinlandschap van het Noord Hollands Duinreservaat rijdt. Het strand is nooit ver weg en op de fiets kom je op de mooiste, stille plekjes langs de kust.

Lees verder >

Rustige stranden in Nederland

Door Silke op vrijdag 10 maart 2017.

Een vakantie aan de Nederlandse kust betekent genieten van strand, duinen en gezellige badplaatsen. De Nederlandse kust is – inclusief de stranden van de Waddeneilanden - meer dan 500 kilometer lang en overal zijn de stranden breed, schoon en voorzien van heerlijk fijn zand. Op een warme zomerdag kan het op een aantal stranden best druk worden. Maar wees niet bang, de kans dat u aan de Nederlandse kust hutjemutje tussen andere zonaanbidders terecht komt is klein. We noemen 5 van onze favoriete stranden in Nederland waar het – ook op een mooie zomerdag – lekker rustig is.

Lees verder >

Geschiedenis van het strandbezoek

Door Silke op vrijdag 14 april 2017.
Categorieën:CultuurStrand

Kunt u zich ook zo verheugen op uw volgende vakantie aan het Nederlandse strand? Er is toch niets fijner dan lekker languit in het zand en af en toe een frisse duik in zee?

Toch is het genieten van een bezoek aan het strand en het zwemmen in zee lange tijd niet vanzelfsprekend geweest. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het ontwikkelen van de badcultuur.

Lees verder >