Storm aan de kust

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Wanneer stormt het eigenlijk?

De Ier Francis Beaufort heeft aan het begin van de 19e eeuw een systeem bedacht waarmee de snelheid van de wind geclassificeerd kan worden. Beaufort was officier bij de Britse marine en hij gebruikte het fregat, het meest gebruikte schip bij de marine, als meetinstrument. De windsterkte werd in zijn systeem bepaald aan de hand van de hoeveelheid zeil die een fregat bij een bepaalde windsnelheid kon voeren. Zijn systeem gaat uit van 13 windsterktes, oplopend van 0 (stil, waarbij alle zeilen inclusief lijzeilen konden gevoerd) tot 12 (orkaan waarbij geen enkel zeil te voeren is).

In Nederland wordt in de weerberichten en weerrapporten  gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor.

Storm aan de kust

Als het in Nederland stormt, worden de hoogste windsnelheden altijd aan de kust gehaald. Hier wordt de wind weinig geremd door op obstakels en wrijving met het aardoppervlak. In Zeeland, de Noord-Hollandse kust, Zuid-Hollandse kust en op de Wadden stormt het gewoonlijk meerdere keren per jaar. In het binnenland zijn stormen met windkracht 9 of hoger zeer zeldzaam.

Storm in de zomer

Ook midden in de zomer kan het – bij hoge uitzondering - gaan stormen als er te grote verschillen in de temperaturen van de atmosfeer ontstaan. Zomerstormen zijn meestal minder zwaar en duren veel korter dan najaar- of winterstormen. Omdat bomen in de zomer vol in het blad staan en er in de zomer veel buitenactiviteiten worden georganiseerd, leveren zomerstormen vaak wel veel problemen op.

Waarom storm leuk is

Als het in Nederland stormt aan de kust, is dat voor sommigen een extra reden om een kijkje op het strand te nemen. De redenen?

  • Als je wind mee hebt is storm helemaal niet erg. Wandelen met een stevige wind in je rug is gewoon heerlijk!
  • Bij storm aan de kust maakt u de mooiste foto’s en video’s. De stoere schuimkoppen op de golven, het zand dat wordt voortgeblazen over het strand …  reken maar dat u prachtige plaatjes maakt!
  • Het is heerlijk om tijdens een flinke najaarsstorm voor de open haard van uw vakantiehuis aan de kust te zitten. De wind raast langs uw huis terwijl u nog een glaasje wijn inschenkt!
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vliegeren op het strand

Door Peter op woensdag 20 augustus 2014.

Het strand is de ideale plek om je vlieger op te laten. Ruimte genoeg, geen bomen en altijd wel een beetje wind. Tijdens het Vliegerfestival op 27 en 28 september in Scheveningen kun je vliegers in alle soorten en maten kun je bewonderen. Voor het Kurhaus laten de beste vliegeraars van de hele wereld hun kunsten zien. Er zijn vliegershows en demonstraties in verschillende disciplines: powerkiting, stuntvliegeren (Nederlands Kampioenschap) en mega kite éénlijnsvliegeren.

Naast alle shows is er op het Scheveningse strand natuurlijk plek genoeg om zelf te vliegeren!

Lees verder >

Zeewater drinken

Door Peter op maandag 6 oktober 2014.
Categorieën:ActiefKustNieuws

Als je in de Noordzee zwemt of als je lekker in de branding aan het spelen bent, kan het gebeuren dat je per ongeluk een slok zeewater binnenkrijgt. Niet echt lekker maar gelukkig ongevaarlijk. Maar voor iemand die lange tijd zonder drinkwater op zee zit, is het drinken van zeewater zeer schadelijk. De mens kan eigenlijk niet langer dan 24 uur zonder (zoet) water. Als je als schipbreukeling langere tijd op zee ronddobbert, kan het verleidelijk zijn om zeewater te drinken. Maar hierdoor kan al snel een zoutvergiftiging ontstaan waardoor er o.a.

Lees verder >

Wie gun jij een fantastisch begin van 2017?