Storm aan de kust

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Wanneer stormt het eigenlijk?

De Ier Francis Beaufort heeft aan het begin van de 19e eeuw een systeem bedacht waarmee de snelheid van de wind geclassificeerd kan worden. Beaufort was officier bij de Britse marine en hij gebruikte het fregat, het meest gebruikte schip bij de marine, als meetinstrument. De windsterkte werd in zijn systeem bepaald aan de hand van de hoeveelheid zeil die een fregat bij een bepaalde windsnelheid kon voeren. Zijn systeem gaat uit van 13 windsterktes, oplopend van 0 (stil, waarbij alle zeilen inclusief lijzeilen konden gevoerd) tot 12 (orkaan waarbij geen enkel zeil te voeren is).

In Nederland wordt in de weerberichten en weerrapporten  gesproken van storm wanneer windkracht 9 op de windschaal van Beaufort wordt bereikt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Een echte orkaan komt in ons land zelden voor.

Storm aan de kust

Als het in Nederland stormt, worden de hoogste windsnelheden altijd aan de kust gehaald. Hier wordt de wind weinig geremd door op obstakels en wrijving met het aardoppervlak. In Zeeland, de Noord-Hollandse kust, Zuid-Hollandse kust en op de Wadden stormt het gewoonlijk meerdere keren per jaar. In het binnenland zijn stormen met windkracht 9 of hoger zeer zeldzaam.

Storm in de zomer

Ook midden in de zomer kan het – bij hoge uitzondering - gaan stormen als er te grote verschillen in de temperaturen van de atmosfeer ontstaan. Zomerstormen zijn meestal minder zwaar en duren veel korter dan najaar- of winterstormen. Omdat bomen in de zomer vol in het blad staan en er in de zomer veel buitenactiviteiten worden georganiseerd, leveren zomerstormen vaak wel veel problemen op.

Waarom storm leuk is

Als het in Nederland stormt aan de kust, is dat voor sommigen een extra reden om een kijkje op het strand te nemen. De redenen?

  • Als je wind mee hebt is storm helemaal niet erg. Wandelen met een stevige wind in je rug is gewoon heerlijk!
  • Bij storm aan de kust maakt u de mooiste foto’s en video’s. De stoere schuimkoppen op de golven, het zand dat wordt voortgeblazen over het strand …  reken maar dat u prachtige plaatjes maakt!
  • Het is heerlijk om tijdens een flinke najaarsstorm voor de open haard van uw vakantiehuis aan de kust te zitten. De wind raast langs uw huis terwijl u nog een glaasje wijn inschenkt!
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Unieke trouwlocatie aan de kust

Door Peter op vrijdag 7 november 2014.

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en staat op Terschelling. De eerste Brandaristoren werd gebouwd in 1323 om voor schepen de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. In het jaar 1570 stortte deze toren, aangetast door wind en zout water in de zee. 

Lees verder >

Veiligheid op het strand

Door Peter op woensdag 7 januari 2015.
Categorieën:ActiefKustNieuws

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is opgericht in 1824 en is tegenwoordig een club van ruim 1300 vrijwilligers. De hoofdtaak van de KNRM is het helpen en waar nodig redden van mensen op het water. Er zijn maar liefst 45 reddingstations langs de gehele Nederlandse kust en aan ruime binnenwateren zoals het IJsselmeer. 

Lees verder >

Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Lees verder >