Strand van Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee is zo’n 3 km lang en ligt ingeklemd tussen het natuurpark De Schoorlse Duinen (de breedste en hoogste duinen van Nederland) en de duinen van het Noord-Hollands Duinreservaat. Het strand is verdeeld in verschillende zones: zonnestranden, activiteitenstranden en een naaktrecreatiestrand. Op de borden bij de strandopgang zie je waar deze stranden liggen. Bij de verschillende strandpaviljoens zijn ligbedden en windschermen te huur.

Bergen aan Zee staat bekend als een echt paradijs voor windsurfers, board- en kitesurfers. Je kunt bij botenclub KZBV ook materiaal huren of les krijgen. Bergen aan Zee heeft een vrijwillige reddingsbrigade die in het seizoen over de veiligheid van alle badgasten waakt. Het strand heeft – als teken van goede kwaliteit van water en strand – de blauwe vlag gekregen.

Hoe kom ik op het strand van Bergen aan Zee?


Met de auto volg je vanuit het zuiden de A9 tot vlak voor Alkmaar waar je de rechter rijbaan aanhoudt richting Den Helder. Je komt nu op de rotonde Kooimeer en gaat de ringweg op (de N9) richting Den Helder. Bij het 4e verkeerslicht linksaf richting Bergen. In Bergen volg je de borden richting Bergen aan Zee. Als je uit het noorden komt neem je op de ringweg de afslag naar Bergen om vervolgens in Bergen richting Bergen aan Zee te rijden.

Met het openbaar vervoer kun je vanaf het treinstation in Alkmaar 2 maal per uur een bus naar Bergen nemen. Vanuit Bergen rijdt er in de zomermaanden een lijndienst naar Bergen aan Zee. Buiten het seizoen rijdt er een buurtbus.

Strandregels Bergen aan Zee

In de zomer is het niet toegestaan om met bestuurbare vliegers op de drukste plaatsen langs het strand te vliegeren. Vanaf het strand tot 300 meter in zee is het niet toegestaan om waterscooters, speedboten, jetski’s e.d. te gebruiken. Niet gemotoriseerde voertuigen (zoals zeilwagens en blokarts) zijn in de zomer nergens toegestaan. In de winter alleen op het activiteitenstrand. Fietsen en paardrijden op het strand mag in de zomer alleen voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Vissen vanaf het strand mag in de zomer alleen vanaf het activiteitenstrand. Honden mogen tussen 10.00 uur en 19.00 uur in de zomer alleen aangelijnd op de activiteitenstranden komen. In de winter mogen loslopende honden overal komen.

Vakantiehuizen in Bergen aan Zee

Fijn op Vakantie verhuurt een flink aantal vakantiehuizen en appartementen in Bergen aan Zee. Deze liggen allemaal op loopafstand van het strand!