Surfen in Nederland

Surfen op een plank op de golven is de moeder van alle boardsporten die er bestaan. Windsurfen, kitesurfen, skimboarden, wakeboarden, maar ook skateboarden en snowboarden zijn rechtstreeks afgeleid van de sport die duizenden jaren geleden in Polynesië is ontstaan.

Echte surf cultuur

Aan het eind van de 19e eeuw werd de sport populair op de stranden van Californië, toen een aantal surfers uit Hawaï daar de sport introduceerden. In de loop van de tijd is er een echte surfcultuur ontstaan met specifieke kleding, haardracht en gedrag bij de surfers. Het meest bekend is wel het ‘’Hang loose’’ teken, waarbij surfers elkaar groeten door een vuist op te steken en de duim en pink daarbij gestrekt te houden.

Surfen op de Noordzee

Natuurlijk kennen we allemaal de beelden van een eenzame surfer die zich midden in rollende golf van 20 meter hoog staande houdt. Zulke golven hebben wij aan de Nederlandse kust niet. Maar toch kun je ook bij ons prima surfen langs de hele Nederlandse kust.

Een golf ontstaat normaal gesproken midden op zee. Naar mate de golf de kust nadert wordt deze heviger omdat het steeds ondieper wordt. Omdat de onderkant van de golf wordt vertraagd door wrijving met de zeebodem ontstaat de zogenaamde krul in de golf. Afhankelijk van snelheid, richting en kracht van de golfbeweging ontstaan verschillende soorten golven.

Neem surf les

Bij veel badplaatsen in Nederland kun je surflessen nemen. Eerst leer je om te liggen en te peddelen op het board. Uiteindelijk leer je ook staan. En voor je het weet maak je je eerste ‘’turtleroll’’.

De zekerheid van: