Typisch Zeeuws

De provincie Zeeland heeft veel kenmerkende producten en gebruiken voortgebracht die we in heel Nederland kennen. Het wereldberoemde Zeeuwse meisje is misschien wel het meest bekend. Maar er is nog veel meer. Hieronder onze top 3 met typisch Zeeuwse zaken. Tijdens een vakantie in Zeeland kom je ze zeker tegen!

Top 3 typisch Zeeuwse zaken

1. Zeeuwse bolus

Dit typisch Zeeuwse koffiebroodje wordt gebakken van tot lange strengen gekneed deeg. Het wordt in Zeeland op veel verschillende manieren gemaakt maar bevat altijd bruine basterdsuiker. Sommige bakkers stoppen ook kaneel of speculaaskruiden in hun bolus. Bij Bakker Boer in Kloetinge verkopen ze hele lekkere bolussen. ''Het geheim daarvan zit hem in de versheid'' volgens bakker Sjako Boer.

2. Zeeuwse klederdracht

De klederdracht in Zeeland verschilt per dorp. De Zeeuwse boerin met de spiegeltjes aan haar muts roept vooral nostalgische gevoelens op, maar in Arnemuiden en op Zuid-Beveland wordt de Zeeuwse dracht nog dagelijks gedragen. In verschillende streekmusea in Zeeland kun je de lokale dracht bewonderen. 

3. Het Zeeuwse landschap

Als je de provincie Zeeland binnen rijdt krijg je direct een gevoel van vrijheid. Het prachtige vlakke landschap is uniek voor Nederland en voor de wereld. Het weidse uitzicht over de vlakke akkers wordt alleen door de dijken begrensd.

Kom je ook snel genieten van Zeeland?