Uit eten

Schaal- en schelpdieren uit de Noordzee

Door Silke op donderdag 21 december 2017.

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten (Franse vertaling van Fruits de Mer) is lekker en gezond. Bijzondere schaal- en schelpdieren als kreeft, kokkels en oesters komen daarbij niet alleen uit verre landen. Ook de Noordzee, Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren.

Lees verder >

Zeeuwse mosselen eten

Door Silke op vrijdag 26 mei 2017.
Categorieën:CultuurKustUit eten

Eind mei werden in Zeeland de eerste mosselen van het seizoen boven water gehaald. Dat is bijna vier weken vroeger dan gebruikelijk. Deze zogenaamde hangcultuurmosselen groeien aan touwen die, vooral in de Oosterschelde, in het water hangen. Op die plek krijgen de mosselen meer voedsel dan op de bodem, zodat ze eerder geschikt zijn voor consumptie. Volgens de mosselkenners zijn de Zeeuwse mosselen dit jaar heerlijk zilt en romig. Een mooi begin van het mosselseizoen!

Lees verder >

'Fruits de mer' in Nederland

Door Silke op maandag 8 augustus 2016.

Ben jij ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? Zeevruchten (in het Frans ‘’Fruits de mer’’) gelden in veel Zuid Europese landen als een ware lekkernij. Garnalen, scampi, kaviaar, sint-jakobsschelpen en kreeft worden in gerechten verwerkt of samen met oesters en mosselen op een plateau met ijs opgediend.

Lees verder >

Mag je een vuurtje maken op het strand?

Door Silke op dinsdag 28 juni 2016.

Heel lang geleden waren er veel vuren op het strand. Deze vuren werden aangestoken om vissers de weg te wijzen. Tegenwoordig hebben we daarvoor vuurtorens en gps navigatie. Een kampvuur op het strand is nu vooral bedoeld om gezellig samen te zijn, liedjes te zingen en te barbecueën.

Lees verder >

Naar het strand in de stad

Door Silke op zondag 15 mei 2016.

Zon, zomer… strand! Op zomerse dagen zijn we het liefst op het strand. Logisch natuurlijk, want wat is er nu fijner dan op je blote voeten door het warme zand te lopen, je handdoekje uit te rollen en te genieten van de zon op je huid? ’s Morgens een cappuccino aan de boulevard drinken en aan het eind van de dag een koud drankje op het terras van een gezellige strandtent!

Lees verder >

Zeeuwse mosselen

Culinair eten op het strand

Door Silke op woensdag 3 februari 2016.
Categorieën:StrandUit eten

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden de eerste strandtenten op de Nederlandse stranden gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen vrijwel alle strandtenten van onze stranden omdat de Duitse bezetter de kust als risicogebied voor een mogelijke invasie beschouwden. Er kwamen veel bunkers in de plaats.

Lees verder >

De lekkerste gebakken vis

Door Silke op woensdag 18 november 2015.
Categorieën:KustUit eten

Onder de naam ‘’De troost van een warm visje’’ publiceerde Sylvia Witteman ruim 100 van haar columns uit de Volkskrant. En Sylvia Witteman heeft gelijk. Wat is er nu lekkerder dan de geur van vers gebakken vis? En een gebakken visje smaakt het hele jaar door heerlijk.

In Nederland heeft iedere kustplaats één of meerdere viskramen en viswinkels. Op de menukaart staan altijd een aantal soorten gebakken vis. De top 3 van meest populaire gebakken visjes zetten we hieronder op een rij.

Lees verder >

Verschil maatjesharing en Hollandse Nieuwe

Door Silke op zondag 25 oktober 2015.
Categorieën:CultuurKustUit eten

Voor veel mensen is de haring een van de lekkerste visjes die in onze Noordzee zwemt. Ieder jaar is ‘’Vlaggetjesdag’’ in juni voor de haringliefhebbers een echt hoogtepunt. Het is de dag waarop de eerste haring van het seizoen (vaak voor veel geld) wordt geveild. Vanaf dat moment kun je bij alle viskramen in Nederland terecht voor een echte Hollandse Nieuwe.

De smaak van haring

Lees verder >

Strandpaviljoens in de winter

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:StrandUit eten

De meeste strandpaviljoens op de Noordzeestranden worden eind oktober helemaal afgebroken om in het vroege voorjaar vervolgens weer opnieuw opgebouwd te worden. Dat heeft een aantal redenen.

Lees verder >

Pagina's