Van zeewater drinkwater maken?

Als je op vakantie aan de kust bent, en je kijkt  vanaf het strand staat uit over zee, krijg je al snel het gevoel hoe enorm groot de zee eigenlijk is. En dat klopt. Maar liefst 71% van het totale oppervlak van onze aarde bestaat uit water. De schatting is dat er maar liefst 1,4 miljard kubieke kilometer aan water op aarde is.

Hoeveel water hebben we op aarde?

Slechts 2,5% van al het water op onze planeet is zoet water. Daarvan zit bijna 69% vastgevroren in gletsjers of in een permanente sneeuwlaag rond de poolcirkels. Zo’n 30% van het zoete water is grondwater, grondijs of waterdamp. Minder dan 0,5% van al het drinkbare water op aarde bevindt zich in meren en rivieren.

Kunnen we dit zoute water gebruiken?

Het water in de zee bevat gemiddeld 35 gram zout per liter. Daarmee drijft er ruim 50.000 miljard ton aan zout in onze oceanen. Daarmee zou je het hele aardoppervlak onder een laag van 165 meter zout kunnen begraven!

In 2012 kwam een bedrijf uit Zeeland op het idee om zeewater te bottelen en te verkopen. Volgens de bedenker destijds een gat in de markt omdat zeewater heel geschikt is om bijvoorbeeld aardappels zonder verdere toevoeging van zout te koken. Het water heeft de schappen van de supermarkt niet gehaald…

Zout water om te drinken

Drinkwater komt niet uit de oceanen. In Nederland gebruiken we het water uit de meren en rivieren en het grondwater. Dit water wordt in Nederland zorgvuldig gezuiverd, zodat we in ons land zo’n beetje het beste drinkwater ter wereld hebben.

In veel landen op aarde is een gebrek aan drinkwater en aan water om in de landbouw te gebruiken. Er worden dan ook al jarenlang pogingen gedaan om van oceaanwater drinkwater te maken. De meest voor de hand liggende methode is ontzilten door destillatie. Je verwarmt het water zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt opgevangen in een koele ruimte. De damp verandert dan in drinkbare waterdruppels en het zout blijft achter in de verwarmingsketel.  Het opwarmen van grote hoeveelheden zeewater is erg kostbaar en kan daarom nog niet op grote schaal gebruikt worden.

De zekerheid van: