Veiligheid op het strand

Door Peter op woensdag 7 januari 2015.
Categorieën:ActiefKustNieuws

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is opgericht in 1824 en is tegenwoordig een club van ruim 1300 vrijwilligers. De hoofdtaak van de KNRM is het helpen en waar nodig redden van mensen op het water. Er zijn maar liefst 45 reddingstations langs de gehele Nederlandse kust en aan ruime binnenwateren zoals het IJsselmeer. 

De KNRM doet veel aan preventie door het uitgeven van foldermateriaal en het houden van open dagen. Zo is bijvoorbeeld het station in Egmond aan Zee in juli en augustus iedere vrijdagavond open voor publiek. Je kunt dan kennismaken met de vrijwilligers, de grote reddingsboot van dichtbij bekijken en alles te weten komen over veiligheid op zee.

Op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn in de zomermaanden speciale Lifeguards van de KNRM actief. Zij houden toezicht op de verschillende stranden op de eilanden. De lifeguards zijn, in opdracht van de gemeente, opgeleid door de KNRM. 

Bij de taken van de lifeguards hoort o.a. het beoordelen van de omstandigheden op het strand en in zee, het bewaken van de badgasten, het geven van voorlichting, het uitvoeren van reddingen en het verrichten van EHBO taken.

Een ding is zeker: als jij deze zomer een vakantiehuis aan de kust huurt, weet je zeker dat je veiligheid op het strand in goede handen is!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Veilig zwemmen in zee

Door Peter op woensdag 1 april 2015.
Categorieën:ActiefKust

Langs de Nederlandse kust wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of je veilig in zee kunt zwemmen. Deze strandvlaggen zijn er alleen op plekken waar een reddingsbrigade is. Met ingang van 2010 zijn de strandvlaggen aangepast volgens internationale afspraken en uiterlijk dit jaar gaan alle stranden over op de nieuwe vlaggen.

 

De betekenis van de strandvlaggen

 

Lees verder >

Wat maakt het waddengebied zo uniek?

Door Marielle op donderdag 28 september 2017.

Denkt u aan het huren van een vakantiehuis op een Waddeneiland? Dan kiest u voor een vakantie in een uniek vakantiegebied. Het waddengebied is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Het totale gebied is maar liefst 10.000 km2 groot. Zo’n 4.000 km2 daarvan zijn droogvallende wadplaten. Dat is uniek in de hele wereld.

Lees verder >

Wat betekent schier?

Door Peter op dinsdag 29 april 2014.

Volgens een online puzzelwoordenboek heeft het woord ''schier'' maar liefst 17 betekenissen, variërend van ''bijna'', ''proper'' tot ''onvermengd''. Wij van Fijnopvakantie denken bij het woord schier direct aan het kleinste bewoonde waddeneiland: Schiermonnikoog. En dan blijkt volgens de geschiedenisboekjes het woord schier nog een betekenis te hebben: ''grijs''. 

Lees verder >