Verschil maatjesharing en Hollandse Nieuwe

Door Silke op zondag 25 oktober 2015.
Categorieën:CultuurKustUit eten

Voor veel mensen is de haring een van de lekkerste visjes die in onze Noordzee zwemt. Ieder jaar is ‘’Vlaggetjesdag’’ in juni voor de haringliefhebbers een echt hoogtepunt. Het is de dag waarop de eerste haring van het seizoen (vaak voor veel geld) wordt geveild. Vanaf dat moment kun je bij alle viskramen in Nederland terecht voor een echte Hollandse Nieuwe.

De smaak van haring

In de praktijk vervalt na augustus de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam 'maatjesharing'. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.

Hoe wordt een haring een Hollandse Nieuwe?

Alle haring die tussen half mei en juli wordt gevangen, gaat na het kaken en pekelen de diepvries in. Invriezen is bij wet geregeld om te voorkomen dat de mogelijk aanwezige haringworm de consument besmet en ziek maakt. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door Hollandse Nieuwe kan eten. Voor de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte Hollandse Nieuwe.

200 miljoen haringen per jaar

Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen.

Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten. De Belgen happen jaarlijks 15 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de Hollandse Nieuwe populair. Maar liefst 100 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.

Goed voor je hersens
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de omega-3 vetzuren in haring zorgen voor een betere communicatie tussen hersencellen en dat heeft een gunstig effect op je stemming. Een tekort aan omega-3 vetzuren is nadelig en wordt dan ook in verband gebracht met psychische aandoeningen zoals depressie.

De beste haring
Ieder jaar organiseert het Algemeen Dagblad de Haringtest. Tientallen viskramen worden bezocht en de kwaliteit van de haring getest. In 2015 was vishandel Gebroeders Simonis in Scheveningen de winnaar. Vakantiehuizen in de buurt van Scheveningen vind je hier
Voor de beste haring van Noord Holland moet je naar Fijnvishandel Santpoort aan Zee. Kijk hier voor alle vakantiehuizen in Noord Holland. In Zeeland moet je naar Visamy in Goes. Voor vakantiehuizen in Zeeland kijk je hier.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Luxe vakantiehuis aan zee

Door Peter op vrijdag 23 januari 2015.
Categorieën:Nieuws

De Rabobank heeft onlangs een rapport gepresenteerd met de cijfers en trends over de verblijfsrecreatie in Nederland. Uit het onderzoek komt naar voren dat we in Nederland steeds luxer op vakantie willen.

Lees verder >

Waar komt het zand aan de kust vandaan?

Door Petra op woensdag 5 augustus 2015.
Categorieën:Kust

Vind je het ook zo heerlijk om op een warme zomerdag met je blote voeten op het strand door het zand te lopen. Of in de winter lekker over het zand te joggen? Maar heb jij je wel eens afgevraagd waar al dat zand op onze stranden eigenlijk vandaan komt?

Lees verder >

Strandgevoel thuis

Door Silke op vrijdag 30 maart 2018.

Als u aan de Nederlandse kust denkt, waar denkt u dan aan? Het eindeloze uitzicht over de zee? Een drankje op het terras van een strandtent terwijl de zon ondergaat? Het warme zand tussen uw tenen of heerlijk zwemmen in de golven?

Die heerlijke strandsfeer zou u misschien wel het hele jaar door willen hebben. Dat kan! Met onze tips zorgt u ook thuis voor het echte ‘beach-gevoel’.

Lees verder >