Verschil maatjesharing en Hollandse Nieuwe

Door Silke op zondag 25 oktober 2015.
Categorieën:CultuurKustUit eten

Voor veel mensen is de haring een van de lekkerste visjes die in onze Noordzee zwemt. Ieder jaar is ‘’Vlaggetjesdag’’ in juni voor de haringliefhebbers een echt hoogtepunt. Het is de dag waarop de eerste haring van het seizoen (vaak voor veel geld) wordt geveild. Vanaf dat moment kun je bij alle viskramen in Nederland terecht voor een echte Hollandse Nieuwe.

De smaak van haring

In de praktijk vervalt na augustus de aanduiding Hollandse Nieuwe. Gebruikelijker is dan de naam 'maatjesharing'. Het is dezelfde haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen.

Hoe wordt een haring een Hollandse Nieuwe?

Alle haring die tussen half mei en juli wordt gevangen, gaat na het kaken en pekelen de diepvries in. Invriezen is bij wet geregeld om te voorkomen dat de mogelijk aanwezige haringworm de consument besmet en ziek maakt. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door Hollandse Nieuwe kan eten. Voor de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte Hollandse Nieuwe.

200 miljoen haringen per jaar

Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen.

Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten. De Belgen happen jaarlijks 15 miljoen haringen weg. Ook in Duitsland is de Hollandse Nieuwe populair. Maar liefst 100 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar onze Oosterburen.

Goed voor je hersens
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de omega-3 vetzuren in haring zorgen voor een betere communicatie tussen hersencellen en dat heeft een gunstig effect op je stemming. Een tekort aan omega-3 vetzuren is nadelig en wordt dan ook in verband gebracht met psychische aandoeningen zoals depressie.

De beste haring
Ieder jaar organiseert het Algemeen Dagblad de Haringtest. Tientallen viskramen worden bezocht en de kwaliteit van de haring getest. In 2015 was vishandel Gebroeders Simonis in Scheveningen de winnaar. Vakantiehuizen in de buurt van Scheveningen vind je hier
Voor de beste haring van Noord Holland moet je naar Fijnvishandel Santpoort aan Zee. Kijk hier voor alle vakantiehuizen in Noord Holland. In Zeeland moet je naar Visamy in Goes. Voor vakantiehuizen in Zeeland kijk je hier.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Beste strandpaviljoen van Nederland

Door Peter op maandag 7 juli 2014.

Koninlijke Horeca Nederland behartigt de belangen van haar 20.000 leden, horecazaken in Nederland. Afgelopen vrijdag heeft de organisatie - alweer voor de 6e keer - bekendgemaakt wie zich dit jaar het beste standpaviljoen van Nederland mag noemen. Strandtent Paal 17 op Texel haalde de meeste stemmen voor onder meer de kwaliteit van het eten en drinken en uitstraling. 

Lees verder >

Watersporten in Zeeland

Door Silke op donderdag 1 februari 2018.

Gaat u ook zo graag op vakantie in Zeeland? Genieten van de ruimte, de schone en brede stranden en het heerlijke eten? Waar u ook in Zeeland bent, water is nooit ver weg. De provincie heeft een kustlijn van maar liefst 650 kilometer.

Zo weet u zeker dat u zich ook sportief kunt vermaken op en rond het water. En dan bedoelen we echt niet alleen een duik nemen in de zee. In Zeeland kunt u heel veel soorten watersport bedrijven. Wij noemen er een aantal.

Lees verder >

Grote evenementen aan het strand

Door Petra op donderdag 16 juli 2015.
Categorieën:Evenementen

Een vakantie aan het strand is voor veel van ons al evenement genoeg. Flaneren over de boulevard, lekker zwemmen in de branding, bruin bakken in de zon of genieten van een hapje of een drankje in een sfeervolle strandtent… 
Maar sommige evenementen op het strand zijn zo bijzonder dat je er bijna een vakantie omheen zou plannen. Wij kiezen de drie mooiste van dat soort – jaarlijks terugkerende - strandevenementen voor je uit

Top 3 strandevenementen in Nederland

Lees verder >