Vissen vanaf het strand

Vissen vanaf het strand is voor veel vissers een unieke ervaring. Door de golven, eb en vloed en de wetenschap dat er enorm veel vissoorten in zee zwemmen is zeevissen ook spannend. Je kunt in Nederland vissen vanaf het strand, maar ook vanaf pieren en dijken.

Wat heb je nodig om te zeevissen?

Om te mogen vissen vanaf het strand heb je in ons land geen visvergunning nodig. Op de Waddenzee en in de Ooster- en Westerschelde mag je met maximaal 2 hengels (en niet meer dan drie haken per hengel vissen). Zeevissen lukt het best met een stevige zee werphengel van 4 tot 5 meter lang, maar ook met een goede karper hengel kan het best lukken om wat te vangen. Gebruik een driepootsteun met een gewicht eraan (bijvoorbeeld een emmer water) zodat deze niet om kan vallen.

Waar moet je gaan staan om te vissen vanaf het strand?

Dicht aan de vloedlijn vind je in de Noordzee zandbanken, deze vallen bij eb droog. Bij vloed herken je de zandbank aan de plaats waar de golven met witte schuimkoppen overheen rollen. Tussen de zandbanken bevinden zich de muien. Hier stopt de rollende golf. Een zwin is het water tussen twee zandbanken in, evenwijdig aan het strand gezien. Als strandvisser moet je zorgen dat je je aas laat landen in een mui of een zwin. Hier is het water dieper dan boven een zandbank en zit meer vis.

Verblijf je binnenkort in een vakantiehuis aan de kust en heb je zin in een verse tong of een mooie zeebaars? Gooi dan je hengel eens uit in de Noordzee!

De zekerheid van: