Vliegeren en kitesurfen aan de Noordzee kust

Zomer of winter, als u een wandeling over het strand maakt is de kans groot dat u ze al van ver boven het strand ziet staan: vliegers.

Vliegeren wordt al heel lang gedaan. De eerste officiële vlieger duikt al 400 jaar voor Christus op in China. In dat land was in die tijd zijde en bamboe beschikbaar, ideale materialen voor een goede vlieger.

Het grote voordeel van vliegeren op het strand is de ruimte en de wind. Het waait aan het strand bijna altijd iets harder dan in het binnenland en u kunt – zelfs in de zomer – wel een rustig plekje vinden om de vlieger op te laten. Er gelden op de meeste stranden geen beperkingen om lekker te vliegeren.

Deze beperkingen gelden wel voor de grote powerkites. Deze vliegers zijn speciaal ontworpen om kracht te geven en daarmee een buggy, board of persoon vooruit te trekken. Voor het vliegeren met dergelijke kites zijn speciale stukken strand aangewezen.

Hoge sprongen

Kitesurfen is een relatief nieuwe sport die snel populair wordt. Bij het kitesurfen staat de sporter op een kleine surfplank en laat zich voorttrekken door een grote vlieger. Door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog en ver springen. De sport vergt enige oefening en ervaren kitesurfers kunnen erg hard gaan. In 2010 werd door een Fransman meer dan 100 kilometer per uur gehaald met een kite.

Kitesurfen is mogelijk op veel locaties langs de Nederlandse kust. Op Kitehigh.nl vindt u een overzicht van alle locaties. Een vakantiehuis in de buurt vindt u natuurlijk op Fijnopvakantie.nl

De zekerheid van: