Vogels ontdekken in het Waddengebied

Nergens in Nederland komen er zo veel vogelsoorten voor als in het Waddengebied. Miljoenen vogels brengen er de winter door, broeden er in de zomer of maken er in het voorjaar en najaar een tussenstop in hun trektochten van het Hoge Noorden naar Afrika.

Waarom zijn er zoveel vogels in het Waddengebied?

De vogels komen graag in het Waddengebied omdat het enorm voedselrijk is.  Zout water uit de oceanen en zoet water uit de rivieren leveren een constante stroom van bouwstoffen naar het Waddengebied. Minuscule kleine plantjes die leven op de bodem van de Waddenzee of zweven in het ondiepe water, vangen deze bouwstoffen op en zorgen er voor dat deze beschikbaar komen voor andere Waddenzee-bewoners .

Het ondiepe water van de Waddenzee zorgt er bovendien voor dat de zon tot op de bodem kan schijnen. Dit zorgt voor de groei van kleine planten die door wormen, garnalen en schelpdieren worden gegeten.

De bodem, slib en het water van de Waddenzee bevat op die manier enorme hoeveelheden voedsel voor de vele vogelsoorten!

Vogelen op de Waddeneilanden

Het kijken naar vogels als hobby begon al aan het begin van de 19de eeuw. In Nederland ontstond in die tijd de Ornithologische Vereniging en er kwamen steeds meer vogelgidsen op de markt. Tegenwoordig is vogels kijken een heerlijke hobby voor tienduizenden Nederlanders. Vogels kijken is heel bewust kijken naar de omgeving en genieten van ieder detail in de natuur. Gaat u binnenkort op vakantie naar Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of Texel? Vergeet dan niet een verrekijker en een vogelgids mee te nemen. U zult versteld staan hoe snel u wordt gegrepen door het ‘’vogelaar-virus’’.

 

De zekerheid van: