Waar komt het zand aan de kust vandaan?

Vind je het ook zo heerlijk om op een warme zomerdag met je blote voeten op het strand door het zand te lopen. Of in de winter lekker over het zand te joggen? Maar heb jij je wel eens afgevraagd waar al dat zand op onze stranden eigenlijk vandaan komt?

Zand op het strand
Het zand in de zee en op onze stranden is grotendeels door rivieren naar de zee meegevoerd vanuit de bergen. De zandkorreltjes zijn vergruisde rotsen. Het zand wordt uiteindelijk door zeestromingen meegevoerd richting strand. Daar blijft het achter als de zee zich bij eb terugtrekt.
De zandkorrels zijn mooi rond omdat ze worden afgesleten door de constant bewegende zee. Rivierzand is veel hoekiger. De kleine schilfertjes tussen de zandkorrels – die na een dagje strand aan je huis blijven plakken - zijn fijngemalen resten van schelpen, koraal en slakkenhuizen. 

Veel soorten zand
Op de Nederlandse stranden vind je honderden kleuren en soorten zand. De kleur en samenstelling wordt bepaald door de samenstelling van het gesteente van de bergen. Zwart zand komt bijvoorbeeld van vulkanisch gesteente en wit zand bevat veel bergkristal.

Vakantiehuizen langs de hele kust
Bij Fijn op Vakantie verhuren we vakantiehuizen langs de hele Nederlandse kust, van Zeeuws Vlaanderen tot Schiermonnikoog. Onze huizen liggen nooit verder dan 10 kilometer van het strand, dus je kunt bij ons alle soorten zand leren kennen!

De zekerheid van: