Waar zijn de hoogste golven in Nederland?

Een vakantie aan de Nederlandse kust betekent genieten van het strand en de zee. Zwemmen in zee is extra leuk als er golven zijn. Voor geoefende zwemmers is het heerlijk om een duik in een aanzwellende golf te nemen of je te laten meevoeren met zo’n sterke waterstroom.

Hoe ontstaan golven eigenlijk?

In Nederland hebben we aan de kust geen metershoge golven. Soms hebben we aan onze stranden hele kleine golfjes en heel soms zijn ze meters hoog. Maar heb je je weleens afgevraagd hoe golven ontstaan? Een golf wordt opgewekt door wind die over het zeewater blaast. Een golf komt dus altijd uit de richting waar de wind vandaan komt. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven.

Ook de manier waarop de bodem is gevormd bepaalt de vorm van de golf. Vlakbij de kust is het ondiep, daar wordt de golf afgeremd. Daar ontstaan golven. Toch zie ook golven als er nauwelijks wind is. Dat komt omdat het soms ver weg op zee wel waait of dat een paar dagen geleden heeft gewaaid. Als de wind gaat liggen blijft het soms nog lange tijd na deinen.

Waar zijn de beste golven in Nederland?

In Nederland heb je een groot aantal locaties waar golfsurfen prima mogelijk is en waar je dus de fijnste golven zult vinden. Wij zetten ze op een rij:

 1. Scheveningen.
  Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven.
  Vakantiehuizen in Zuid Holland
 2. Wijk aan Zee
  Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd. Hierdoor zijn de zandbanken bij Wijk aan Zee net even anders gevormd en dat zorgt voor de mooiste golven.
  Vakantiehuizen in Noord Holland
 3. IJmuiden
  De haven van IJmuiden bied je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt. Golven breken er lekker, omdat ook hier de zandbanken goed gevormd zijn.
  Vakantiehuizen in Noord Holland
 4. Domburg
  Domburg heeft het strand met de mooiste golven van het zuiden. Het water lijkt hier altijd wat helderder. En daardoor blauwer. Maar het water is hier ook altijd wat warmer. En tussen de houten palen vormen zich uitstekende zandbanken.
  Vakantiehuizen in Zeeland
 5. Texel
  Op Texel zorgen de strekdammen voor de kust voor goede zandbanken. Paal 9 en paal 17 zijn de bekendste plekken voor liefhebbers van mooie golven. En het fijnste van zwemmen in de golven op Texel? Het is er rustig.
  Vakantiehuizen op Texel

 

De zekerheid van: