Waarom is het strand heter dan de zee?

Ken je dat, dat het zo warm is aan het strand dat je je voeten brandt? Dan is het heerlijk om vanaf het hete strand een duik in de relatief koele zee te nemen. Maar hoe komt het eigenlijk dat land en zee niet dezelfde temperatuur hebben?

De koudste temperaturen ontstaan op grote hoogte. Met ieder 150 meter die je stijgt, daalt de temperatuur met 1 graad. Dicht bij de zee is de aarde het laagste en is deze dus het warmst. Bovendien is zand goed in staat warmte op te nemen en vast te houden. In de zomer kun je daarom soms maar met moeite over het strand lopen zonder je voeten te verbranden.

Dan is de zee lekker koel. Dat komt omdat de zonnestralen diep in het zeewater kunnen doordringen en daarom veel van hun warmte energie verliezen. Bovendien is de zee continu in beweging en wordt de relatief warme bovenste laag van het zeewater snel vermengd met de onderliggende lagen.

Tip: neem slippers mee als je naar het strand gaat en hou er rekening mee dat honden ook veel moeite hebben om over heet zand te lopen!

Hoe warm is de Noordzee?

De temperatuur van het water van de Noordzee is een relatief korte periode van het jaar echt warm. De watertemperatuur van de Noordzee verschilt namelijk van gemiddeld 4 graden in de winter tot ongeveer 20 graden gemiddeld in de zomer.

Gemiddelde watertemperatuur Noordzee per maand

In het onderstaande overzicht zie je wat de gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee is per maand:

Januari - 5,5 graden

Februari - 4,5 graden

Maart - 5,7 graden

April - 7,3 graden

Mei - 11,7 graden

Juni - 14,8 graden

Juli - 17,5 graden

Augustus - 20,0 graden

September - 19,0 graden

Oktober - 17,2 graden

November - 13,0 graden

December - 8,8 graden

Echte liefhebbers van een vakantie aan zee genieten het hele jaar door van een duik in zee. Daarover schreven we eerder op dit blog.

De zekerheid van: