Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Nu en dan worden deze grote dieren gespot voor de kust, maar vooral de echt grote dieren zoals de bultrug en de potvis belanden dan helaas vaak op het strand. In de winter van 2016 waren er zelfs vijf potvissen tegelijk op het strand van Texel aangespoeld. Ze konden geen van allen gered worden.

Grote walvissen worden gelokt door de flinke hoeveelheden vis in de Noordzee. Ze komen daardoor weleens in ondiep water terecht en raken daar hun oriëntatie kwijt. Zo kunnen ze op het strand belanden.

Honderdduizend walvissen

De bruinvis is een walvissoort die veel in de Noordzee voorkomt. Bruinvissen lijken op dolfijnen, maar volwassen dieren zijn bijna twee meter lang.

Bruinvissen werden vroeger veel gevangen en gegeten en waren halverwege de vorige eeuw dan ook behoorlijk zeldzaam geworden. Inmiddels worden ze weer vaak gezien. Onderzoekers schatten in dat er momenteel wel een kleine 100.000 bruinvissen in de Noordzee tussen Nederland en Engeland zwemmen.

De kans dat u een bruinvis ziet zwemmen is relatief klein. De dieren hebben een donkere huid (niet bruin!) en springen bijna nooit – zoals dolfijnen doen – boven het water uit. De meeste kans om bruinvissen te zien heeft u vanaf op zee in de wintermaanden, bijvoorbeeld vanaf een veerboot. In het centrum voor de wadden en de Noordzee, in Ecomare op Texel, kunt u twee levende bruinvissen zien. Die worden daar permanent opgevangen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Top 3 steden en dorpen van Zeeuws Vlaanderen

Door Peter op woensdag 13 mei 2015.
Categorieën:Cultuur

In Zeeuws Vlaanderen vind je prachtige oude steden en dorpen die een bezoekje meer dan waard zijn. Wij selecteren een top 3 die je bij je vakantie vanuit een huis in Zeeland zeker niet mag overslaan!

Lees verder >

Wandelen langs de kust

Door Peter op maandag 25 augustus 2014.
Categorieën:ActiefKustNatuur

Sinds september 2005 bestaat er een officiele wandelroute langs de hele Nederlandse kust. Van Zeeuws Vlaanderen tot het uiterste noordoosten van Groningen kun je het Noordzee Kustpad volgen. Het is een echte Lange Afstands Wandeling (LAW) van meer dan 700 kilometer, opgebouwd uit kortere LAWs die al eerder bestonden.

Lees verder >

Geschiedenis van de marine

Door Silke op dinsdag 1 december 2015.
Categorieën:Cultuur

Met onze ligging aan de Noordzee is Nederland al eeuwenlang een echte maritieme handelsnatie. Nederlandse schepen varen al sinds de 15e eeuw over de oceanen op zoek naar handel, roem en avontuur. 

Beveiligen van de zee

Officieel heeft Nederland al sinds 1488 een georganiseerde zeemacht. Opdracht van de marine was vanaf het begin af aan het beveiligen van het Nederlandse zeegebied, onze kustgebieden, havens, scheepvaartroutes en onze internationale handelsvloot.

Bescherming van onze handelsschepen

Lees verder >