Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Nu en dan worden deze grote dieren gespot voor de kust, maar vooral de echt grote dieren zoals de bultrug en de potvis belanden dan helaas vaak op het strand. In de winter van 2016 waren er zelfs vijf potvissen tegelijk op het strand van Texel aangespoeld. Ze konden geen van allen gered worden.

Grote walvissen worden gelokt door de flinke hoeveelheden vis in de Noordzee. Ze komen daardoor weleens in ondiep water terecht en raken daar hun oriëntatie kwijt. Zo kunnen ze op het strand belanden.

Honderdduizend walvissen

De bruinvis is een walvissoort die veel in de Noordzee voorkomt. Bruinvissen lijken op dolfijnen, maar volwassen dieren zijn bijna twee meter lang.

Bruinvissen werden vroeger veel gevangen en gegeten en waren halverwege de vorige eeuw dan ook behoorlijk zeldzaam geworden. Inmiddels worden ze weer vaak gezien. Onderzoekers schatten in dat er momenteel wel een kleine 100.000 bruinvissen in de Noordzee tussen Nederland en Engeland zwemmen.

De kans dat u een bruinvis ziet zwemmen is relatief klein. De dieren hebben een donkere huid (niet bruin!) en springen bijna nooit – zoals dolfijnen doen – boven het water uit. De meeste kans om bruinvissen te zien heeft u vanaf op zee in de wintermaanden, bijvoorbeeld vanaf een veerboot. In het centrum voor de wadden en de Noordzee, in Ecomare op Texel, kunt u twee levende bruinvissen zien. Die worden daar permanent opgevangen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Veiligheid op het strand

Door Peter op woensdag 7 januari 2015.
Categorieën:ActiefKustNieuws

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is opgericht in 1824 en is tegenwoordig een club van ruim 1300 vrijwilligers. De hoofdtaak van de KNRM is het helpen en waar nodig redden van mensen op het water. Er zijn maar liefst 45 reddingstations langs de gehele Nederlandse kust en aan ruime binnenwateren zoals het IJsselmeer. 

Lees verder >

Texels bier proeven

Door Peter op dinsdag 26 augustus 2014.

In de oude melkfabriek van Oudeschild wordt al ruim 15 jaar geen melk meer verwerkt. In het pand wordt sinds 1999 Texel speciaalbier gebrouwen. De 10 soorten bier van de Texelse brouwerij worden tegenwoordig niet alleen op Texel verkocht. In diverse horecagelegenheden en slijterijen in Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht kun je tegenwoordig een Skuumkoppe of Springtij bestellen. 

Lees verder >

Schelpen aan de Noordzee

Door Silke op zondag 24 januari 2016.

Schelpen aan de Noordzee

Een van de leukste dingen die je kunt doen tijdens een vakantie aan de Nederlandse kust  is het zoeken van schelpen. Lekker wandelen in het zonnetje, emmertje in de hand en dan speuren naar de mooiste vormen en kleuren in het zand.

Wat zijn schelpen eigenlijk?

Lees verder >