Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Nu en dan worden deze grote dieren gespot voor de kust, maar vooral de echt grote dieren zoals de bultrug en de potvis belanden dan helaas vaak op het strand. In de winter van 2016 waren er zelfs vijf potvissen tegelijk op het strand van Texel aangespoeld. Ze konden geen van allen gered worden.

Grote walvissen worden gelokt door de flinke hoeveelheden vis in de Noordzee. Ze komen daardoor weleens in ondiep water terecht en raken daar hun oriëntatie kwijt. Zo kunnen ze op het strand belanden.

Honderdduizend walvissen

De bruinvis is een walvissoort die veel in de Noordzee voorkomt. Bruinvissen lijken op dolfijnen, maar volwassen dieren zijn bijna twee meter lang.

Bruinvissen werden vroeger veel gevangen en gegeten en waren halverwege de vorige eeuw dan ook behoorlijk zeldzaam geworden. Inmiddels worden ze weer vaak gezien. Onderzoekers schatten in dat er momenteel wel een kleine 100.000 bruinvissen in de Noordzee tussen Nederland en Engeland zwemmen.

De kans dat u een bruinvis ziet zwemmen is relatief klein. De dieren hebben een donkere huid (niet bruin!) en springen bijna nooit – zoals dolfijnen doen – boven het water uit. De meeste kans om bruinvissen te zien heeft u vanaf op zee in de wintermaanden, bijvoorbeeld vanaf een veerboot. In het centrum voor de wadden en de Noordzee, in Ecomare op Texel, kunt u twee levende bruinvissen zien. Die worden daar permanent opgevangen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Moet ik belasting betalen als ik mijn eigen huis verhuur

Door Petra op donderdag 23 juli 2015.

Heeft u een huis aan de Nederlandse kust en wilt u dat voor een aantal weken per jaar verhuren? Een prima idee wat ons betreft. Via www.fijnopvakantie.nl en www.fewo-in-holland.de kunt u uw huis onder de aandacht brengen van duizenden vakantiegangers die graag een vakantie aan de Nederlandse kust of op de Waddeneilanden willen doorbrengen. Op die manier kunt u een deel van uw vakantie terug verdienen en is uw huis tijdens uw afwezigheid bewoond en daardoor minder gevoelig voor inbraak!  

Lees verder >

Welke zwembroek past bij mij?

Hoe vind ik huurders voor mijn vakantiehuis?

Door Peter op donderdag 13 november 2014.

Op internet heeft u de keuze uit honderden websites waar u uw vakantiehuis kunt promoten. De beste sites zijn goed vindbaar in Google, adverteren op de juiste plek, zijn actief op sociale media en hebben een bestand van klanten aan wie ze regelmatig een nieuwsbrief kunnen sturen.

De meest succesvolle verhuur websites hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde ‘’niche’’. Daarmee zorgen ze ervoor dat vakantiegangers met een specifieke belangstelling makkelijker de site vinden en wordt de kans op een reservering vergroot.

Lees verder >