Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Nu en dan worden deze grote dieren gespot voor de kust, maar vooral de echt grote dieren zoals de bultrug en de potvis belanden dan helaas vaak op het strand. In de winter van 2016 waren er zelfs vijf potvissen tegelijk op het strand van Texel aangespoeld. Ze konden geen van allen gered worden.

Grote walvissen worden gelokt door de flinke hoeveelheden vis in de Noordzee. Ze komen daardoor weleens in ondiep water terecht en raken daar hun oriëntatie kwijt. Zo kunnen ze op het strand belanden.

Honderdduizend walvissen

De bruinvis is een walvissoort die veel in de Noordzee voorkomt. Bruinvissen lijken op dolfijnen, maar volwassen dieren zijn bijna twee meter lang.

Bruinvissen werden vroeger veel gevangen en gegeten en waren halverwege de vorige eeuw dan ook behoorlijk zeldzaam geworden. Inmiddels worden ze weer vaak gezien. Onderzoekers schatten in dat er momenteel wel een kleine 100.000 bruinvissen in de Noordzee tussen Nederland en Engeland zwemmen.

De kans dat u een bruinvis ziet zwemmen is relatief klein. De dieren hebben een donkere huid (niet bruin!) en springen bijna nooit – zoals dolfijnen doen – boven het water uit. De meeste kans om bruinvissen te zien heeft u vanaf op zee in de wintermaanden, bijvoorbeeld vanaf een veerboot. In het centrum voor de wadden en de Noordzee, in Ecomare op Texel, kunt u twee levende bruinvissen zien. Die worden daar permanent opgevangen. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Is het Egmond, Egmond aan Zee of Bergen?

Door Peter op vrijdag 19 december 2014.
Categorieën:CultuurKust

De meeste mensen denken dat Egmond één dorp is, maar niets is minder waar. De ''Egmonden'' bestaat uit drie aparte dorpjes met elk hun eigen geschiedenis en tradities: Egmond aan Zee, Egmond Binnen en Egmond aan den Hoef.

Egmond aan Zee is al in het jaar 977 ontstaan en is daarmee het oudste dorp van de drie. Egmond Binnen is de naam die sinds 1350 wordt gegeven aan het gehucht Hallem, niet ver van Egmond aan Zee. Het riddergeslacht van Egmond vestigde zich op een grote hoeve ten noorden van de abdij van Egmond Binnen. Uit deze hoeve ontstond de plaats Egmond aan den Hoef.

Lees verder >

Huidverzorging na een dagje strand

Door Silke op zaterdag 16 juni 2018.

De zomer is dit jaar vroeg begonnen! Het is de laatste weken al gezellig druk aan de stranden. De eerste strandgangers hebben ook al een duik in het frisse zeewater genomen. Uw huid – ook wel het grootste orgaan van het menselijk lichaam genoemd – heeft het tijdens een dagje in de zon en het zoute water extra te verduren. Het is daarom belangrijk dat u uw huid goed verzorgt tijdens en na een dagje aan zee. Wij geven u de tips voor een dagje onbezorgd genieten.

Lees verder >

Mooiste natuur van Nederland

Door Silke op vrijdag 2 december 2016.

Nederland is een prachtig land voor natuurliefhebbers. Ons land heeft maar liefst veertig natuurreservaten, waarvan 20 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen. Stuk voor stuk unieke plekken met hun eigen kenmerken en flora en fauna. En als er dan ook nog van die fraaie Hollandse luchten boven hangen, zijn onze natuurgebieden helemaal van wereldklasse.

Lees verder >