Wat maakt het waddengebied zo uniek?

Denkt u aan het huren van een vakantiehuis op een Waddeneiland? Dan kiest u voor een vakantie in een uniek vakantiegebied. Het waddengebied is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Het totale gebied is maar liefst 10.000 km2 groot. Zo’n 4.000 km2 daarvan zijn droogvallende wadplaten. Dat is uniek in de hele wereld. Wind en getijde zorgen ervoor dat het gebied altijd in beweging is en maken het landschap van het waddengebied iedere dag weer anders.

Trekvogelgebied

Het waddengebied is beroemd om het grote aantal vogels dat er voor komt. Jaarlijks maken 10 tot 12 miljoen trekvogels een tussenstop in het waddengebied om voldoende voedsel te eten voor hun trektochten van soms tienduizenden kilometers. Als de wadplaten droogvallen, komen de vogels eten van de schelpen, krabbetjes en visjes die op het wad achterblijven. Tijdens hoogtij wordt die voorraad weer keurig aangevuld.

Werelderfgoed

Al sinds 2009 is het waddengebied Werelderfgoed. Deze UNESCO status geeft aan dat het waddengebied wordt gezien als onvervangbaar en uniek in de wereld. Vergelijkbaar met het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, die deze status ook hebben.

Vakantie op een Waddeneiland

In het Nederlandse deel van het waddengebied liggen vijf eilanden met elk een eigen karakter. Gemeenschappelijk hebben ze de prachtige luchten, donkere nachten, brede en rustige stranden, unieke natuur, sfeervolle dorpen en de typische eiland sfeer. Heeft u zin in een vakantie in het unieke waddengebied? Kies dan voor een vakantiehuis op Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

 

De zekerheid van: