Wat maakt het waddengebied zo uniek?

Denkt u aan het huren van een vakantiehuis op een Waddeneiland? Dan kiest u voor een vakantie in een uniek vakantiegebied. Het waddengebied is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Het totale gebied is maar liefst 10.000 km2 groot. Zo’n 4.000 km2 daarvan zijn droogvallende wadplaten. Dat is uniek in de hele wereld. Wind en getijde zorgen ervoor dat het gebied altijd in beweging is en maken het landschap van het waddengebied iedere dag weer anders.

Trekvogelgebied

Het waddengebied is beroemd om het grote aantal vogels dat er voor komt. Jaarlijks maken 10 tot 12 miljoen trekvogels een tussenstop in het waddengebied om voldoende voedsel te eten voor hun trektochten van soms tienduizenden kilometers. Als de wadplaten droogvallen, komen de vogels eten van de schelpen, krabbetjes en visjes die op het wad achterblijven. Tijdens hoogtij wordt die voorraad weer keurig aangevuld.

Werelderfgoed

Al sinds 2009 is het waddengebied Werelderfgoed. Deze UNESCO status geeft aan dat het waddengebied wordt gezien als onvervangbaar en uniek in de wereld. Vergelijkbaar met het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, die deze status ook hebben.

Vakantie op een Waddeneiland

In het Nederlandse deel van het waddengebied liggen vijf eilanden met elk een eigen karakter. Gemeenschappelijk hebben ze de prachtige luchten, donkere nachten, brede en rustige stranden, unieke natuur, sfeervolle dorpen en de typische eiland sfeer. Heeft u zin in een vakantie in het unieke waddengebied? Kies dan voor een vakantiehuis op Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Vroeg boeken aan de kust

Door Silke op vrijdag 21 oktober 2016.
Categorieën:Kust

Heeft u dit jaar laat geboekt voor de zomer? Wellicht wist u nog niet of u op vakantie zou gaan of wist u niet waar u naar toe wilde. Het kan ook zijn dat u wilde wachten om een mooie last minute te boeken.

Voor veel mensen bleek het nog niet zo makkelijk om op het laatste moment nog een mooi vakantiehuis aan de kust te boeken. Veel vakantiehuizen aan zee waren in de zomermaanden al vroeg volgeboekt en laat-boekers moesten vaak genoegen nemen met de minder leuke plekjes.

Lees verder >

Kreeft eten in Zeeland

Door Peter op maandag 24 maart 2014.

Donderdag 27 maart a.s. wordt het kreeftenseizoen weer geopend. Liefhebbers van de lekkerste kreeft weten het maar al te goed: de Oosterscheldekreeft is de allerbeste kreeft.  Vanaf 1 april tot 15 juni mag de wilde Oosterscheldekreeft gevangen worden. De Oosterscheldekreeft krijgt zijn uitstekende smaak door het overvloedige voedsel dat de Oosterschelde aan deze kreeften biedt. De beperkte vangsttermijn zorgt er voor dat het kreeftenbestand behouden blijft.

Lees verder >

Hoe word ik bruin?

Door Silke op maandag 20 juni 2016.
Categorieën:Strand

Nu de zomer is aangebroken wil je tijdens je vakantie aan de Nederlandse kust vast en zeker wat vaker je rokje, korte broek of T-shirt aantrekken. Maar wat zou het prettig zijn als die witte armen en benen alvast een kleurtje hadden! Een paar dagen in de zon kan daarbij wonderen doen. Maar pas op voor verbranding. Voorbereiding en bescherming zijn de sleutelwoorden voor een mooie zomerse huid. Wij geven je graag een paar tips voor een veilig bruin kleurtje.

Lees verder >