Wat maakt het waddengebied zo uniek?

Denkt u aan het huren van een vakantiehuis op een Waddeneiland? Dan kiest u voor een vakantie in een uniek vakantiegebied. Het waddengebied is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Het totale gebied is maar liefst 10.000 km2 groot. Zo’n 4.000 km2 daarvan zijn droogvallende wadplaten. Dat is uniek in de hele wereld. Wind en getijde zorgen ervoor dat het gebied altijd in beweging is en maken het landschap van het waddengebied iedere dag weer anders.

Trekvogelgebied

Het waddengebied is beroemd om het grote aantal vogels dat er voor komt. Jaarlijks maken 10 tot 12 miljoen trekvogels een tussenstop in het waddengebied om voldoende voedsel te eten voor hun trektochten van soms tienduizenden kilometers. Als de wadplaten droogvallen, komen de vogels eten van de schelpen, krabbetjes en visjes die op het wad achterblijven. Tijdens hoogtij wordt die voorraad weer keurig aangevuld.

Werelderfgoed

Al sinds 2009 is het waddengebied Werelderfgoed. Deze UNESCO status geeft aan dat het waddengebied wordt gezien als onvervangbaar en uniek in de wereld. Vergelijkbaar met het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, die deze status ook hebben.

Vakantie op een Waddeneiland

In het Nederlandse deel van het waddengebied liggen vijf eilanden met elk een eigen karakter. Gemeenschappelijk hebben ze de prachtige luchten, donkere nachten, brede en rustige stranden, unieke natuur, sfeervolle dorpen en de typische eiland sfeer. Heeft u zin in een vakantie in het unieke waddengebied? Kies dan voor een vakantiehuis op Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Rietgedekte villa aan de kust

Door Peter op donderdag 10 juli 2014.
Categorieën:KustVakantiehuizen

Bij Fijn op Vakantie zijn we gek op rieten daken. Een vakantiehuis met een rieten dak is sfeervol en geeft een chique uitstraling. Hoewel riet al eeuwen als dakbedekking wordt gebruikt zijn er bij de keuze voor riet tegenwoordig best een aantal nadelen te noemen. Rieten daken gaan - onder gunstige omstandigheden - maximaal zo'n 40 jaar mee. Dat is veel korter dan een pannendak. Rieten daken moeten - om een lange levensduur te bereiken - regelmatig onderhouden worden.

Lees verder >

Is het Egmond, Egmond aan Zee of Bergen?

Door Peter op vrijdag 19 december 2014.
Categorieën:CultuurKust

De meeste mensen denken dat Egmond één dorp is, maar niets is minder waar. De ''Egmonden'' bestaat uit drie aparte dorpjes met elk hun eigen geschiedenis en tradities: Egmond aan Zee, Egmond Binnen en Egmond aan den Hoef.

Egmond aan Zee is al in het jaar 977 ontstaan en is daarmee het oudste dorp van de drie. Egmond Binnen is de naam die sinds 1350 wordt gegeven aan het gehucht Hallem, niet ver van Egmond aan Zee. Het riddergeslacht van Egmond vestigde zich op een grote hoeve ten noorden van de abdij van Egmond Binnen. Uit deze hoeve ontstond de plaats Egmond aan den Hoef.

Lees verder >

Vissen op de Noordzee

Door Silke op vrijdag 13 januari 2017.

Bent u liefhebber van zee en avontuurlijk ingesteld? Dan is een dagje zeevissen echt iets voor u. Vissen op de Noordzee betekent een dag lang genieten van de elementen, sterke verhalen van je collega vissers en een rijke vangst!

Lees verder >