Wat maakt het waddengebied zo uniek?

Denkt u aan het huren van een vakantiehuis op een Waddeneiland? Dan kiest u voor een vakantie in een uniek vakantiegebied. Het waddengebied is ontstaan in de laatste ijstijd, ongeveer 7.000 jaar geleden. Het totale gebied is maar liefst 10.000 km2 groot. Zo’n 4.000 km2 daarvan zijn droogvallende wadplaten. Dat is uniek in de hele wereld. Wind en getijde zorgen ervoor dat het gebied altijd in beweging is en maken het landschap van het waddengebied iedere dag weer anders.

Trekvogelgebied

Het waddengebied is beroemd om het grote aantal vogels dat er voor komt. Jaarlijks maken 10 tot 12 miljoen trekvogels een tussenstop in het waddengebied om voldoende voedsel te eten voor hun trektochten van soms tienduizenden kilometers. Als de wadplaten droogvallen, komen de vogels eten van de schelpen, krabbetjes en visjes die op het wad achterblijven. Tijdens hoogtij wordt die voorraad weer keurig aangevuld.

Werelderfgoed

Al sinds 2009 is het waddengebied Werelderfgoed. Deze UNESCO status geeft aan dat het waddengebied wordt gezien als onvervangbaar en uniek in de wereld. Vergelijkbaar met het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in de Verenigde Staten, die deze status ook hebben.

Vakantie op een Waddeneiland

In het Nederlandse deel van het waddengebied liggen vijf eilanden met elk een eigen karakter. Gemeenschappelijk hebben ze de prachtige luchten, donkere nachten, brede en rustige stranden, unieke natuur, sfeervolle dorpen en de typische eiland sfeer. Heeft u zin in een vakantie in het unieke waddengebied? Kies dan voor een vakantiehuis op Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Dagje Bergen

Door Silke op zondag 20 september 2015.
Categorieën:Leuke uitjes

Vakantiepark Buiten Bergen ligt precies tussen de dorpen Bergen en Schoorl, beide op zo’n 2,5 kilometer.  In beide dorpen kun je heerlijk uit eten en zijn grote supermarkten voor de dagelijkse boodschappen. Maar vooral in het dorp Bergen kun je ook terecht om een heerlijk dagje te shoppen.

Shoppen in Bergen

Lees verder >

Slecht weer tips voor de Waddeneilanden

Door Silke op vrijdag 20 januari 2017.

Op vakantie op de Waddeneilanden wil je eigenlijk de hele dag zon en een strakblauwe lucht. Lekker wandelen door de duinen, genieten aan het strand, luieren in de tuin van je vakantiehuis of een lekker drankje op het terras drinken. Toch is het in het Waddengebied niet te vermijden dat je op sommige dagen wat meer bewolking of zelfs een buitje regen hebt.

Lees verder >

Badpak of Bikini aan het strand?

Door Silke op vrijdag 27 januari 2017.
Categorieën:Strand

In deze tijd van het jaar denkt u bij het woord ‘’strand’’ waarschijnlijk vooral aan warme mutsen, lange strandwandelingen tegen de wind in en een grote kop warme chocolade in een gezellig strandpaviljoen.

Maar voor u het weet breekt het zomerseizoen aan en kunt u weer lekker lange dagen luieren aan het strand. Zwemmen in zee, potje beachvolley en dan met een boek op je handdoek genieten van de zon.

Voor veel vrouwen is het zomerseizoen aan het strand ook een periode waarin een belangrijke keuze moet worden gemaakt: wort het een bikini of toch een badpak?

Lees verder >