Water uit het Noord-Hollands Duinreservaat

Een van de grootste aaneengesloten duingebieden van ons land is het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit gebied van maar liefst 5300 hectare (meer dan 10.000 voetbalvelden groot) loopt van Wijk aan Zee tot Bergen.

Geschiedenis van het Noord-Hollands Duinreservaat

Water dat in de duinen wordt gefilterd, levert uitstekend drinkwater op. Al in 1853 ging de gemeente Amsterdam drinkwater winnen in de duinen bij Zandvoort. Vanaf 1899 begonnen ook steden als Haarlem en Zaandam met het oppompen van door zand gefilterd water uit de duinen.

Oprichting PWN

In 1920 werd het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord Holland (PWN) opgericht om ook de bewoners buiten de grote steden in Noord-Holland van goed drinkwater te gaan voorzien.

Vanaf dat moment kreeg PWN het beheer over grote stukken duingebied, die door de provincie werden opgekocht. Naast het Noord-Hollands Duinreservaat beheert PWN ook een deel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een gebied ten zuiden van het Noordzeekanaal.

Onmisbaar voor drinkwater

Tegenwoordig levert PWN ruim 100 miljoen kubieke meter drinkwater aan meer dan 1,7 miljoen inwoners van Noord-Holland. De duinen zijn een onmisbaar, maar kwetsbaar onderdeel van die drinkwatervoorziening. PWN zorgt er dan ook voor dat de duinen gezond blijven en houdt de rijkdom aan flora en fauna in het duin in stand. PWN helpt de duinen te beschermen, herstellen en ontwikkelen. Hierbij kiezen we ervoor om de natuurlijke processen in het duin zoveel mogelijk de ruimte te geven.

Bezoek de duinen

Als u op vakantie bent in een vakantiehuis aan de Noord-Hollandse kust, bent u van harte welkom in de duinen. Overal in het Noord-Hollands Duinreservaat zijn wandel- en fietsroutes uitgezet. In Castricum kunt u terecht in bezoekerscentrum De Hoep met veel informatie over de natuur en de waterwinning.

De zekerheid van: