Witte kerst aan het strand - een bijzondere ervaring

Stiekem dromen we allemaal, ook dit jaar weer, van een echte witte kerst. Op zich niet zo heel gek want hoewel het lijkt of ons klimaat steeds zachter wordt, hadden we in 2009 én in 2010 te maken met een gesloten sneeuwdek tjdens beide kerstdagen. Want dat is de definitie die het KNMI aan een officiële witte kerst heeft gegeven.

Wat is sneeuw eigenlijk?

De meesten van ons denken dat sneeuw bevroren regen is. Maar eigenlijk is het andersom: regen is gesmolten sneeuw! Hoog in de wolken begint iedere vorm van neerslag (regen, hagel, sneeuw) als ijskristal. Als de temperatuur onder nul graden Celsius is, dan kleven de sneeuwkristallen tijdens hun val aan elkaar en vormen sneeuwvlokken. Temperaturen rond of net boven het vriespunt leveren natte sneeuw op en bij hogere temperaturen worden de sneeuwkristallen gewoon regen.

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

In Nederland valt er gemiddeld 30 dagen per jaar sneeuw. Meestal natte sneeuw, maar toch is er ieder winter een kans van 77% dat we te maken krijgen met een sneeuwdek dat tenminste 2 dagen blijft liggen. Als er sneeuw op het strand valt geeft dat een bijzonder effect. Je hebt het idee dat je over de noordpool loopt, zeker als je een van de eerste wandelaars op een besneeuwd strand bent.

Pret in de sneeuw

Kinderen vinden het leuk om in de sneeuw letterlijk in de voetsporen van papa en mama te lopen. Misschien kunnen jullie wel een mooie sneeuwpop maken of een spannend sneeuwbalgevecht houden. Ook de meeste honden zijn dol op rollebollen in de sneeuw. In december mogen in de meeste plaatsen honden op het strand komen. Dus wil je je trouwe viervoeter graag meenemen kies dan een vakantiehuisje waar je hond ook welkom is.

Pak je warme kleren maar in!

Of we dit jaar ook weer een witte kerst krijgen moeten we nog even afwachten. Maar lijkt het je sowieso niet heerlijk om de komende feestdagen in december te gaan genieten in een vakantiehuisje aan de kust?  Er even helemaal tussenuit, genieten van het samen zijn met je gezin, opa en oma of vrienden. Drink een glaasje wijn voor de open haard, ga lekker koken, een filmpje kijken of spelletjes doen. En wat is er fijner dan na een lange strandwandeling over een verlaten strand na te genieten van de dag terwijl buiten misschien wel een dik pak sneeuw ligt. Laat de voorpret maar beginnen en boek nu alvast je vakanthuis aan de kust.

 

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal